post impression url

Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός: Οι άγνωστοι θησαυροί του Αγίου Όρους προβάλλονται σε όλο τον κόσμο

Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός: Οι άγνωστοι θησαυροί του Αγίου Όρους προβάλλονται σε όλο τον κόσμο
Ιερά Μονή Παντοκράτορος

Το μεγαλύτερο έργο ψηφιακού πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα διήρκησε τέσσερα χρόνια φέρνοντας στο φως τον μοναδικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας.

Μπορεί για τους περισσότερους το Άγιο Όρος να είναι ένας τόπος μοναδικής, παρθένας φυσικής ομορφιάς όπου κυριαρχεί η μοναστική ζωή λίγοι όμως γνωρίζουν ότι στην Χερσόνησο του Άθω φυλάσσονται ανεκτίμητοι πολιτιστικοί θησαυροί που ξεφεύγουν από την στενή έννοια της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Αξίζει ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις βιβλιοθήκες των 20 Μονών της Κοινότητας συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη συλλογή χειρόγραφων στον κόσμο (15.000 χειρόγραφα με την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι να φιλοξενεί 3.500 και το Βατικανό). Παράλληλα στο Άγιο Όρος βρίσκεται μεταξύ των άλλων η μεγαλύτερη συγκέντρωση φορητών εικόνων στον κόσμο, ο μεγαλύτερος όγκος ιστορικών μνημείων στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη συλλογή οθωμανικών εγγράφων εκτός Τουρκίας όπως και μεγαλύτερη συλλογή ρωσικών εγγράφων εκτός Τουρκίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κειμηλίων φυλάσσονταν έως σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η πρόσβαση σε αυτά γίνονταν μετά από ειδικές άδειες και αποκλειστικά σε ερευνητές. Αυτό εδώ και λίγο διάστημα έχει αλλάξει καθώς ο πολιτιστικός και κειμηλιακός πλούτος της Αθωνικής Πολιτείας μετά από ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση συγκεντρώθηκε και βρήκε ψηφιακή στέγη στην δικτυακή πύλη mountathos.org.

Ψηφιοποίηση χειρόγραφου κώδικα

Περισσότερες από 2 εκατ. ψηφιακές απεικονίσεις εγγράφων, βιβλίων, χειρογράφων και 27 χιλιάδες απεικονίσεις κειμηλίων, καθώς και τρισδιάστατες αποτυπώσεις μνημείων, εικονικές περιηγήσεις μονών και εκπαιδευτικές εφαρμογές, συγκεντρώνονται πλέον στο portal που δίνει τη δυνατότητα σε κοινό και επιστήμονες να εισέλθουν στα άδυτα του ιερού τόπου και να ανακαλύψουν τον σπάνιο πολιτιστικό του πλούτο.

Η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» είναι ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ για λογαριασμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα στον τομέα του ψηφιακού πολιτισμού. Είναι μία κιβωτός γνώσης που περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή το πολιτιστικό απόθεμα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Το πολυεπίπεδο αυτό έργο διήρκησε τέσσερα χρόνια.

Η «Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.

Εγκόλπιο - σταυρός επιστήθιος με ζωγραφιστό σμάλτο


Ο κ. Κωνσταντίνος Πατσέας, Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Συντονιστής του Έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ανέφερε σχετικά: «Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός είναι μια προσπάθεια εξωστρέφειας και ανοίγματος της Ορθόδοξης Χριστιανικής παράδοσης στο σύγχρονο κόσμο, ένα πνευματικό αντίδωρο προς τη νέα γενιά, η οποία έχει νέους διαύλους και τρόπους επικοινωνίας μέσω του ψηφιακού κόσμου. Η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της έρευνας και της εκπαίδευσης μέσω της λειτουργικής σύζευξης παράδοσης και τεχνολογίας. Ωστόσο, και από τεχνολογικής πλευράς είναι ένα έργο σταθμός για τα Ελληνικά δεδομένα καθότι οι τεχνολογίες που εφαρμόσθηκαν και η μεθοδολογία ανάπτυξης του έργου, θα υιοθετηθούν ως καλές πρακτικές για όλα τα αντίστοιχα έργα διάσωσης και ψηφιακής προβολής πολιτιστικών αγαθών».

Επένδυση στάχωσης χειρόγραφου κώδικα της Ιεράς Μονής Διονυσίου


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε: «Η πνευματική και ιστορική κληρονομιά του Αγίου Όρους είναι ανεκτίμητης αξίας. Είναι τιμή μας που συμβάλαμε στη διαφύλαξη και ανάδειξή της μέσα από τη δημιουργία της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού, ενός εμβληματικού έργου τεχνολογίας, που ανοίγει τις πόρτες του Αγίου Όρους στην παγκόσμια κοινότητα και βάζει την Αθωνική Πολιτεία στη νέα ψηφιακή εποχή και στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Με σύμμαχό μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Το έργο και η σημασία του αποτυπώνονται στην ειδική σειρά ντοκιμαντέρ τριών ωριαίων επεισοδίων του COSMOTE HISTORY HD, «Άγιο Όρος – Ψηφιακή εποχή», σε παραγωγή COSMOTE TV. Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο μέσω της on demand υπηρεσίας COSMOTE TV PLUS, αλλά και ελεύθερα, στο κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα