Η ουσία που υπάρχει παντού ανάμεσα μας και συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Η ουσία που υπάρχει παντού ανάμεσα μας και συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον
Οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως τη σήμερον ημέρα η νόσος Πάρκινσον αντιμετωπίζεται καλύτερα από ποτέ -ενώ ερευνώνται καινούργιες θεραπείες. Shutterstock

O Τζέιμς Πάρκινσον είχε περιγράψει από το 1817 την 'τρομώδη παράλυση' που πήρε το όνομα του εξήντα χρόνια αργότερα. Έως το θάνατο του δεν του είχαν δώσει μεγάλη σημασία για τις ανακαλύψεις του επί της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης νευρολογικής διαταραχής του πλανήτη, τη σήμερον ημέρα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη νευρολογική διαταραχή του πλανήτη. To 2016 είχε εκτιμηθεί πως ασθενούν 6.1 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως. Ήταν διπλάσιοι από ό,τι μια δεκαετία νωρίτερα. Oι πιο πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο για 7 με 10 εκατομμύρια ασθενείς, με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Κάπως έτσι η νόσος που αγνοούσε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η προοδευτική εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (καταστρέφει τα κύτταρα στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση), πήρε το όνομα του γιατρού που δημοσίευσε την πρώτη περιγραφή της 53 χρόνια μετά το θάνατο του. Όταν παρουσίασε την έκθεση του για αυτό που ονόμασε ως ‘τρομώδη παράλυση’ δεν του είχαν δώσει και μεγάλη σημασία.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη νόσο Πάρκινσον (σήμερα Κυριακή 11/4) είναι χρήσιμο να δούμε πού βρισκόμαστε, ως προς μια ιστορία που πια αφορά τους πάντες. Ας αρχίσουμε από τα θετικά: έχει διαπιστωθεί πως η λήψη βιταμίνης Β3 μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για να αποτρέψει το ‘θάνατο’ των νευρικών κυττάρων.

Ο Parkinson ήταν ξακουστός ως γεωλόγος

Ο James Parkinson γεννήθηκε στις 11/4 του 1755 στο Λονδίνο, όπου πέθανε στις 21/12 του 1824. Στα 69 χρόνια που πέρασε στον πλανήτη, έζησε την Αμερικανική Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση και τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Απέκτησε 8 παιδιά (τα δύο πέθαναν, πριν την εφηβεία) και ασχολήθηκε με τη χειρουργική, τη φαρμακευτική (με αυτά ασχολούνταν και ο πατέρας του), τη χημεία, την παλαιοντολογία, τον πολιτικό ακτιβισμό, υπήρξε ‘γιατρός των τρελών’, μα πρωτίστως ήταν διάσημος γεωλόγος: είχε συλλέξει απολιθώματα, ορυκτά και κοχύλια και τα εξέθεσε στο μουσείο που είχε φτιάξει στο σπίτι του.

Ο υπέρμαχος των ‘τρελών’ και ο ‘σωτήρας’ όσων είχαν σκωληκοειδίτιδα

Ενώ ασχολούνταν με πάρα πολλά πράγματα, η προτεραιότητα του ήταν να κάνει κάτι για να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Έγραψε αρκετές ιατρικές θεωρίες, όπως και έγινε ο σταυροφόρος για τη νομική προστασία των ψυχικά ασθενών -τους οποίους αναλάμβανε ο ίδιος, μαζί με τις οικογένειες τους.

Το 1812 βοήθησε το γιο του στην πρώτη επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα που είναι καταγεγραμμένη στα ιστορικά αρχεία και την αγγλική γλώσσα. Η έκθεση στην οποία αναφερόταν η διατρύπηση ως αιτία θανάτου, είχε και τη δική του υπογραφή.

Υποστήριζε πως κάθε άξιος χειρουργός πρέπει να ξέρει στενογραφία, της οποίας προφανώς και ήταν master. Βέβαια, χρειάστηκε 66 σελίδες για να περιγράψει την ‘τρομώδη παράλυση’. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περιέγραψε συστηματικά τα συμπτώματα της νόσου σε έξι ανθρώπους. Οι τρεις ήταν ασθενείς του, ενώ τρεις τους συνάντησε στο δρόμο. Ήταν και ο πρώτος που έκανε τη διάκριση μεταξύ του τρόμου (τρέμουλου) ηρεμίας και αυτού με κίνηση. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει η σύσπαση μυών, ενώ εμείς είμαστε τελείως χαλαροί. Στη δεύτερη αυξάνεται το εύρος, κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Ο Parkinson  παρουσίασε το έργο του το 1817. Εξήντα χρόνια μετά η νόσος πήρε το όνομα του, κατόπιν σχετικής πρότασης του Jean-Martin Charcot, Γάλλου νευρολόγου και καθηγητή της ανατομικής παθολογίας -γνωστού για τη δουλειά του στην ύπνωση και την υστερία.

Εκείνος εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο, στις 21/12 του 1824, έπειτα από εγκεφαλικό που επηρέασε την ομιλία του. Στην εκκλησία της πόλης όπου έζησε (Shoreditch) υπάρχει ένα πέτρινο πλακίδιο, στη μνήμη του. Το μέρος όπου ενταφιάστηκε δεν έγινε ποτέ γνωστό. Όπως δεν προέκυψε ποτέ πορτρέτο του. Μια φωτογραφία που εμφανίζεται είναι οδοντίατρου, με το ίδιο όνομα. Ξεκάθαρα δεν θα μπορούσε να είναι δική του, καθώς πέθανε πριν ανακαλυφθεί η φωτογραφική μηχανή.

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Η ροζ κορδέλα είναι για όσους έχουν επιβιώσει καρκίνου του μαστού και έχει ως στόχο την ενημέρωση του πλανήτη, για τη σημασία της πρόληψης. Κάτι αντίστοιχο είναι η μοβ κορδέλα για το Alzheimer. Για το Parkinson είναι η κόκκινη τουλίπα. Tη δημιούργησε ο Van der Wereld, Ολλανδός φυτοκόμος που είχε τη νόσο, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες από ό,τι σε γυναίκες κατά 1.5 φορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κληρονομική σύνδεση. Υπάρχει κληρονομικό πρότυπο που αφορά τροποποιημένα γονίδια, που αυξάνει το ρίσκο. Επίσης, ένας παράγοντας που αυξάνει το ρίσκο είναι η έκθεση μας σε χημικές ουσίες, αλλά και τα τραύματα στο κεφάλι.

Στα πρώιμα συμπτώματα ανήκουν κινητικές, αλλά και μη κινητικές αλλαγές, που μπορείτε να διαβάσετε με κάθε λεπτομέρεια στο site SOS Iατροί Στο ίδιο link αναφέρεται και η αντιμετώπιση, για κάθε στάδιο.

Οι ειδικοί τονίζουν πως το κύριο χαρακτηριστικό δεν είναι το τρέμουλο, αλλά η βραδυκινησία, όπως και η υπομιμία (μειωμένη έκφραση στο πρόσωπο), η υποφωνία (πιο σιγανή φωνή) και η μικρογραφία (γράφει μικρότερα τα γράμματα).

Η μέση ηλικία έναρξης της νόσου είναι στα 60 με 63 χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως μένουν ανεπηρέαστες όλες οι άλλες ηλικίες. Οι νεανικές μορφές της νόσου αφορούν 30ρηδες και 40ρηδες. Τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ελαττώνουν τα συμπτώματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενή, για την οποία είναι καθοριστική η άσκηση και η φυσικοθεραπεία, όπως και η ισορροπημένη διατροφή -και προφανώς η ψυχολογική υποστήριξη. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως τη σήμερον ημέρα η νόσος Πάρκινσον αντιμετωπίζεται καλύτερα από ποτέ -ενώ ερευνώνται καινούργιες θεραπείες.

Στις έρευνες που εξακολουθούν να γίνονται, αυξάνονται οι ενδείξεις που θέλουν το κάπνισμα να έχει προστατευτικό ρόλο.

Η άγνοια για τη νόσο Πάρκινσον

Στην ΕυρωπαΪκή Ένωση ζουν 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο Πάρκινσον. Έρευνα του 2009 είχε δείξει πως το 50% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε καν τη φύση της και ότι επηρεάζει την κίνηση. Το 75% δεν γνώριζε ότι η ακαμψία είναι βασικό κινητικό σύμπτωμα της νόσου. Kρίθηκε πως χρειαζόταν κάτι ένας τρόπος για να ενημερωθεί ο πλανήτης, καθώς πρόκειται για ασθένεια που μας αφορά όλους. Έτσι προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα, που είναι στις 11/4 κάθε έτους.

Η χημική ουσία που υπάρχει παντού και συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

Από το 2008 υπάρχει πρόχειρη έρευνα που αναφέρει ότι το  τριχλωροαιθυλένιο είναι παράγοντας ρίσκου για τη νόσο Πάρκινσον. Το 2011 αποκαλύφθηκε πως εξαπλασιάζει τον κίνδυνο. Είχε προηγηθεί η έκθεση ανθρώπων στην ουσία -στο πλαίσιο της εργασίας τους. Κάποιοι ασθένησαν γρήγορα, άλλοι έπειτα από πολλά χρόνια. Τα τωρινά στοιχεία αναφέρουν αύξηση των ασθενών κατά 35%, μέσα στην τελευταία δεκαετία, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως τα 25 προσεχή χρόνια θα διπλασιαστεί ξανά.

Fact: το τριχλωροαιθυλένιο απορροφάται πολύ γρήγορα από το αναπνευστικό σύστημα και τον εντερικό σωλήνα και ‘περνά’ σε όλους τους ιστούς.

Οι περισσότερες περιπτώσεις θεωρούνται ιδιοπαθείς, καθώς δεν έχει βρεθεί ξεκάθαρος λόγος που προκαλεί τη νόσο. Οι ερευνητές ωστόσο, θεωρούν πια ως δεδομένο ότι ένας παράγοντας είναι η έκθεση σε τριχλωροαιθυλένιο, χημικό που υπάρχει σε προϊόντα που αφαιρούν λίπη και έλαια, που καθαρίζουν υφάσματα και μεταλλικές επιφάνειες).

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει στα προϊόντα για στεγνό καθάρισμα (και με τις αναθυμιάσεις περνάει στην ατμόσφαιρα -όπως συμβαίνει και όταν χρησιμοποιείται για την επεξεργασία μετάλλων και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να επέλθει μόλυνση των νερών), αλλά και σε κάποια από αυτά που χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε το σπίτι μας (καθαριστικά χαλιών) ή να περιποιηθούμε τα υπάρχοντα μας (γυαλιστικό παπουτσιών). Χρησιμοποιείται και σε χρωστικές ουσίες, κόλες, όπως και ως ρυπαντική ουσία. Η τοξικότητα του είναι ο λόγος που απαγορεύτηκε η χρήση σε τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα, από τη δεκαετία του ’70.

Δυο δεκαετίες μετά το TCE χρησιμοποιείτο ακόμα σε αναισθητικό, απολυμαντικό δέρματος και παράγοντας εξαγωγής καφεΐνης από τα προϊόντα του καφέ. Δεν έπαψε ποτέ να είναι το λιπαντικό για μεταλλικά εξαρτήματα.

Το 2001 χαρακτηρίστηκε στην Ευρώπη ως ‘καρκινογόνο’ που από την κατηγορία 1α τώρα είναι στην 3, καθώς έχει διαπιστωθεί πως συνδέεται με καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων, τον καρκίνο στον τράχηλο, το συκώτι, της χοληφόρου οδού, του λεμφικού συστήματος και του ιστού στο μαστό των ανδρών, όπως και με καρδιακά θέματα σε έμβρυα. Παρ’ όλα αυτά εξακολούθησε να εφαρμόζεται για βιομηχανικούς λόγους, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα, με την ΕΕ να επισημαίνει ότι χρειάζεται η έκδοση ειδικής άδειας.

Τι αποκαλύφθηκε για την ‘έδρα’ της Silicon Valley και το μνημείο ‘Babyland’ 

Στη Santa Clara της California δεν υπάρχει μόνο η Silicon Valley, αλλά και 23 superfund sites (μολυσμένες τοποθεσίες που απαιτούν μακροπρόθεσμα προγράμματα για τον καθαρισμό των επικίνδυνων μολύνσεων). Δεν υπάρχουν περισσότερες κάπου αλλού στις ΗΠΑ. Το campus της Google Quad βρίσκεται στην κορυφή ενός τέτοιου site. Για πολλούς μήνες, το 2012 και το 2013 οι υπάλληλοι του κολοσσού εισέπνεαν μη ασφαλή επίπεδα τριχλωροαιθυλένιου που ‘έβγαινε’ από το έδαφος -κάτω από τα γραφεία τους -όπως ανακάλυψε η Environmental Protection Agency. Η ίδια αποκάλυψε πως στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ακόμα 114 κιλά της ουσίας αυτής, κάθε χρόνο.

Το 2017 το ένα κιλό απελευθερώθηκε στον αέρα και μόλυνε τον αέρα, το χώμα και το νερό. Και ενώ τώρα ελέγχονται όλα, μεταξύ του ’50 και του ’80 στην στρατιωτική  βάση της North Carolina μολύνθηκαν σε επίπεδο που ήταν 3.4000 φορές μεγαλύτερο από το ασφαλές, μέσω του πόσιμου νερού. Στην περιοχή υπάρχει μνημείο με το όνομα ‘Babyland’ για τα παιδιά που πέθαναν, καθώς οι μητέρες τους είχαν μολυνθεί με TCE, μέσω του νερού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα