ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μένιος Κουτσόγιωργας: Πεθαίνοντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση

Μένιος Κουτσόγιωργας: Πεθαίνοντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση

Σαν σήμερα ο Μένιος Κουτσόγιωργας κατέρρευσε στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηριου του Αρείου Πάγου, ως ένας εκ των βασικών πολιτικών κατηγορούμενων για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο θάνατος του θα σβήσει για πάντα υποψίες και μυστικά μιας υπόθεσης-πληγής για την Μεταπολίτευση.

Οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως τη σήμερον ημέρα η νόσος Πάρκινσον αντιμετωπίζεται καλύτερα από ποτέ -ενώ ερευνώνται καινούργιες θεραπείες.

Η ουσία που υπάρχει παντού ανάμεσα μας και συνδέεται με τη νόσο Πάρκινσον

O Τζέιμς Πάρκινσον είχε περιγράψει από το 1817 την 'τρομώδη παράλυση' που πήρε το όνομα του εξήντα χρόνια αργότερα. Έως το θάνατο του δεν του είχαν δώσει μεγάλη σημασία για τις ανακαλύψεις του επί της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενης νευρολογικής διαταραχής του πλανήτη, τη σήμερον ημέρα.

O Πάμπλο Πικάσο, σε άγνωστο μέρος, ποζάρει το 1935.

Ο Πάμπλο Πικάσο σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του

Ο Πάμπλο Πικάσο 'έφυγε' πριν 48 χρόνια. Το 2020 πίνακας του πωλήθηκε για ποσό ρεκόρ -σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες έργων τέχνης. Η μοναδικότητα του τον τοποθέτησε στη 'σφαίρα' των θρύλων. Οφειλόταν στις γυναίκες της ζωής του. Όπως έγραψε η εγγονή του 'τις χρησιμοποιούσε, έπαιρνε ό,τι είχαν να του δώσουν και μετά τις πετούσε'.

H Ρόσαλιντ Φράνκλιν αφιέρωσε τη ζωή της στην ανακάλυψη του DNA. Κυριολεκτικά, καθώς πέθανε από καρκίνο στις ωοθήκες που οφειλόταν στην ατελείωτη ακτινοβολία της έρευνας της.

Ποιος έδωσε τη ζωή του στην ανακάλυψη του DNA - Οι παρεμβάσεις και οι "παραγγελιές"

O άνθρωπος που 'βρήκε' το DNA δεν γεννήθηκε σαν σήμερα (6/4), αφού δεν ήταν ο Τζέιμς Ουότσον. Ας δούμε σε ποιον πραγματικά ανήκει αυτή η ανακάλυψη. Πώς βοηθά ο γενετικός κώδικας στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Μιλά στο NEWS 24/7 ο μοριακός βιολόγος, Κωνσταντίνος Αγιαννιτόπουλος.

Ο Καρτέσιος, Γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας φυσικών επιστημών ήταν αυτός που υποστήριξε (και απέδειξε) ότι η σκέψη πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στη δύναμη του νου -αντί της πίστης στο Θεό.

Ο Καρτέσιος αποσυνέδεσε το μυαλό από τον Θεό

O εμπνευστής του 'σκέφτομαι άρα υπάρχω' έδωσε στον πλανήτη και το 'πέραν των σκέψεων μας, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορούμε να ελέγχουμε οι ίδιοι'. Ο Ρενέ Ντεκάρτ, ο Καρτέσιος για εμάς τους Έλληνες και ευρύτερα γνωστός ως αυτός που έδωσε στον κόσμο την κριτική σκέψη, γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1596.

O Ίνγκβαρ Κάμπραντ αφαίρεσε από τους γιους του όλους τους λόγους που θα είχαν να τσακωθούν, ως διάδοχοι, ώστε να επιβιώσει το ΙΚΕΑ περισσότερο από τον ιδρυτή του.

Ο σοφός ιδρυτής του ΙΚΕΑ φρόντισε να μη γίνουν ποτέ ιδιοκτήτες οι γιοι του

Aπό τη δεκαετία του '80 ο Ίνγκβαρ Κάμπραντ έκανε ό,τι έκρινε πως χρειάζεται ώστε τα ΙΚΕΑ να επιβιώσουν πολύ περισσότερο από εκείνον: έκανε πολύ δύσκολη τη συγκέντρωση όλης της εξουσίας σε έναν άνθρωπο και αδύνατη για τους γιους του.

O Λάρι Πέιτζ, το Μάιο του 2012 σε ομιλία του στα γραφεία της Google. Ως παιδί ονειρευόταν να βρει δουλειά που θα έχει μεγάλο γραφείο, καλό μισθό και λίγες ώρες εργασίας.

Το Google δεν 'φτιάχτηκε' σε γκαράζ από δυο ανθρώπους, αλλά σίγουρα άλλαξε το Internet

Το Google δεν δημιουργήθηκε σε γκαράζ, οι 'πατέρες' του δεν ήταν δύο και το Google δεν ήταν το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης που άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το Internet. Το χρωστούμε στον Λάρι Πέιτζ, ο οποίος ως έφηβος είχε ως ζητούμενο μια δουλειά "με μεγάλο γραφείο, καλό μισθό και πολύ λίγες ώρες εργασίας".

O Ουίλιαμ Κολγκέιτ δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση σαπουνιών. Οι οδοντόκρεμες ήταν εκείνες που έβαλαν το όνομα του στα μισά σπίτια του πλανήτη.

Ο Colgate δεν είχε ιδέα από οδοντόκρεμες

Η Colgate είναι συνώνυμη της στοματικής υγιεινής. Υπάρχει σε περισσότερα από τα μισά σπίτια του πλανήτη. Ο William Colgate που ίδρυσε το brand ουδεμία σχέση είχε με τις οδοντόκρεμες. Πέθανε σαν σήμερα, το 1857. Δεκαέξι χρόνια μετά προστέθηκαν στα προϊόντα της επιχείρησης του οι οδοντόκρεμες.

Το ΟΚ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε έντυπο το 1839. Έκτοτε έχει γίνει η λέξη που χρησιμοποιούν περισσότερο από όλες οι κάτοικοι του πλανήτη -ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούν.

Η λέξη που χρησιμοποιεί ο πλανήτης περισσότερο από όλες γίνεται 182 ετών

Το ΟΚ προέκυψε ως ακρωνύμιο από trend setters της δεκαετίας του 1830 στη Βοστώνη και έγινε η πιο αναγνωρίσιμη λέξη του πλανήτη. Αυτή που χρησιμοποιούμε πολλάκις καθημερινά, κάποιες φορές χωρίς να το καταλάβουμε. Σήμερα γίνεται 182 χρόνων.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η ιστορική επιστολή του Αϊνστάιν στον Ελευθέριο Βενιζέλο που δημοσίευσε ο "Ριζοσπάστης"

Το πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" στις 23 Μαρτίου 1929 φιλοξένησε επιστολή διαμαρτυρίας του Άλμπερτ Αϊνστάιν με αφορμή την αποβολή μαθητών από το πανεπιστήμιο Αθηνών, "δια την εν γένει κομμουνιστικήν δράσιν των".

Νικόλας Άσιμος

33 χρόνια χωρίς τον Άσιμο: Βρε Μπαγάσα, περνάς καλά 'κει πάνω;

33 χρόνια πέρασαν από τον θάνατο του αντισυμβατικού Άσιμου. Λίγα λόγια για τη ζωή του και για το διάσημο "Παπάκι", το σπάνιο ντοκουμέντο - νανούρισμα που έγραψε για την κόρη του, τη "Νουνού" του.

Ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς στη σκηνή

Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα Βουτσά: Οι ατάκες που αγαπήσαμε

Σαν σήμερα, πριν ένα χρόνο, ο Κώστας Βουτσάς έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας στους Έλληνες μια παρακαταθήκη γέλιου και χαράς μέσα από τις ταινίες του και τις ξεκαρδιστικές ατάκες του.

O Αλέξανδρος Υψηλάντης

"Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος": Σαν σήμερα η επαναστατική προκήρυξη του Υψηλάντη

Σαν σήμερα, στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κυκλοφόρησε η επαναστατική προκήρυξη από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, σηματοδοτώντας την έναρξη της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Νίκος Καζαντζάκης

Νίκος Καζαντζάκης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη

Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς.

Νίκος Καββαδίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη ζωή του ποιητή των θαλασσών

Νίκος Καββαδίας: Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη ζωή του ποιητή των θαλασσών

Ο Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής των θαλασσών αλλά και της ζωής, μέσα από το έργο του συγκίνησε και χαράχτηκε στις μνήμες όλων. 'Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 10/2 του 1975.

Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς, Τζάιλς Ρίτσαρντσον: "Η μέρα που πέθανε η μουσική"

Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς, Τζάιλς Ρίτσαρντσον: "Η μέρα που πέθανε η μουσική"

Σαν σήμερα, τις πρωινές ώρες της 3ης Φεβρουαρίου του 1959 έφυγαν από τη ζωή οι τρεις αστέρες της ροκ εν ρολ, Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς και Τζάιλς "Μπιγκ Μπόπερ" Ρίτσαρντσον. Το τραγικό δυστύχημα των μουσικών θρύλων.

Η Τζένη Καρέζη (Κόκκινα Φανάρια, 1963)

Τζένη Καρέζη: Σαν σήμερα γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός

Γεννιέται σαν σήμερα η Ευγενία Καρπούζη που έβαλε τη σφραγίδα της στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο με το ονοματεπώνυμο Τζένη Καρέζη. Όσα πρέπει να ξέρετε για την ηθοποιό με τα πανέμορφα μάτια.

Το θρυλικό θωρηκτό "Αβέρωφ"

Σαν σήμερα η Ναυμαχία της Λήμνου - Ο καταλυτικός ρόλος του θωρηκτού "Αβέρωφ"

Αποφασιστική ναυμαχία για την έκβαση του Α’ Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στόλου στο Βόρειο Αιγαίο. Όσα πρέπει να ξέρετε για τη μάχη που διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου 1913, στη γραμμή Λήμνου - Στενών κι έληξε με νίκη για το ελληνικό ναυτικό.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Pan Am

Λόκερμπι: Δίωξη κατά τρίτου υπόπτου 32 χρόνια μετά την βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της PanAm

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης φέρεται να έχει ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση που έγινε σαν σήμερα, στις 21/12/1988 και στοίχησε τη ζωή 270 ανθρώπων στο Λόκερμπι της Σκωτίας.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "σερ" του ελληνικού πενταγράμμου

Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια γεννήθηκε ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη ζωή και το έργο του.

Ο Τζον Λένον φορώντας γυαλιά ηλίου.

Τζον Λένον: 40 χρόνια από τη δολοφονία του θρυλικού "σκαθαριού"

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ο σταρ των Beatles πέφτει νεκρός από τους πυροβολισμούς του θαυμαστή του, Μαρκ Τσάπμαν. Η προφητική δήλωση και η συγγνώμη του δολοφόνου του τέσσερις δεκαετίες μετά.

3 Δεκεμβρίου 1944: Η Ματωμένη Κυριακή με τα μάτια του Λουντέμη

3 Δεκεμβρίου 1944: Η Ματωμένη Κυριακή με τα μάτια του Λουντέμη

Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια το συλλαλητήριο του ΕΑΜ πνίγηκε στο αίμα, γράφοντας μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας, με την έναρξη των Δεκεμβριανών. Το απόσπασμα του Μενέλαου λουντέμη.

Ουίνστον Τσώρτσιλ

Ουίνστον Τσώρτσιλ: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "Πατέρα της νίκης"

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ γεννήθηκε σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου του 1874. Το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον "αρχιτέκτονα" της συμμαχικής νίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιάκωβος Κουμής, κύπριος φοιτητής της Νομικής, που έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από τα ΜΑΤ στις 16 Νοεμβρίου 1980 κατά τη διάρκεια της πορείας για τον εορτασμό της επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ξεχασμένοι της αστυνομικής βίας: Σαν σήμερα έχασε τη ζωή του ο Ιάκωβος Κουμής

Ένα όνομα που ακούμε σε συνθήματα στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σαν σήμερα το 1980 εξέπνευσε ο Ιάκωβος Κουμής, θύμα αστυνομικής βίας. Ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε για τη δολοφονία.