Ο άγνωστος συνιδρυτής της Αpple που δεν ήθελε να γίνει πλούσιος

Ο άγνωστος συνιδρυτής της Αpple που δεν ήθελε να γίνει πλούσιος
Oι Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ είναι οι δυο πιο γνωστοί εκ των ιδρυτών της Apple Computers, που ήταν τέσσερις. @2021 AP Photo/Paul Sakuma

Η Αpple γίνεται σήμερα 45 χρόνων. Στα γενέθλια δεν θα βρίσκεται κανείς εκ των ανθρώπων που την δημιούργησαν. Τρεις είναι εν ζωή, αλλά δεν ασχολούνται με τον κολοσσό. Ο ένας πούλησε το 10% των μετοχών για 2.300 δολάρια.

Θα έλεγες πως ήταν σαν ψέμα το γεγονός ότι η Apple ιδρύθηκε, ως εταιρία την Πρωταπριλιά του 1976. Τώρα που ‘βγάλαμε’ από μέσα μας αυτό που σκεφτήκατε όλοι, ας περάσουμε στο θέμα μας, αφού πρώτα δούμε την πρώτη διαφήμιση της εταιρίας.

Για να βρεθεί ο Steve Jobs στη θέση να αλλάξει, σε 619 δευτερόλεπτα, το χώρο της επικοινωνίας για πάντα το 2007 χρειάστηκε να κάνει δυο, τρία (πέντε, δέκα) άλλα πραγματάκια νωρίτερα. Για αρχή, να τον εμπιστευτεί αυτός που άλλαξε τη ζωή μας με τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές, μέσω της εταιρίας που σήμερα έχει αξία 2.08 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι σαφές πως όταν έπιασαν δουλειά οι Steve Wozniak και Jobs δεν είχαν ιδέα πως τη σήμερον ημέρα η αξία της κεφαλοποίησης της Apple θα είναι

✔ μεγαλύτερη από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όλων των χωρών της υδρογείου, πλην επτά (από τις 15/3 του 2021 ξεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια -έφτασε στα 2.080.000.000.000).

✔  το 4.56% του συνόλου της συνολικής κεφαλαιοποίησης των μετοχών που διαπραγματεύτηκε το χρηματιστήριο των ΗΠΑ στις 15/3 και ήταν 45.57 τρισεκατομμύρια δολάρια (ειρήσθω εν παρόδω, από τα 72 κορυφαία χρηματιστήρια του κόσμου, μόνο τα 11 έχουν μεγαλύτερη κεφαλοποίηση αγοράς από την Apple).

✔ ελαφρώς μικρότερη από το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το οποίο εμφάνισε για το οικονομικό έτος 2020 και ήταν 3.1 τρισεκατομμύρια δολάρια (παρεμπιπτόντως, ήταν τριπλάσιο από το 2019).

✔ μεγαλύτερη του κόστους που είχαν οι ΗΠΑ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτόν του Βιετνάμ, εκείνον του Ιράκ και 11 άλλων. Η μόνη εξαίρεση ήταν αυτό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που ήταν 4.100.000.000.000 δολάρια, αξίας του 2011. Τότε προέκυψε η έκθεση για το κόστος κάθε πολέμου της χώρας από το 1775 έως το 2010.

✔ μεγαλύτερη της συνολικής ‘καθαρής’ (μετά φόρων) αξίας των 18 πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου (Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Warren Buffet etc). Οι 18 πιο πλούσιοι κάτοικοι της γης ‘αξίζουν’ μαζί 1.190.000.000.000 δολάρια.

Fact: κεφαλαιοποίηση αγοράς είναι η χρηματιστηριακή αξία μιας επιχείρησης. Ο αριθμός προκύπτει με τον πολλαπλασιασμό εκείνου των μετοχών επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ενός χρηματιστηρίου αφορά την πρόσθεση των χρηματιστηριακών αξιών των μετοχών όλων των εισηγμένων εταιριών. Η κεφαλαιοποίηση δεν αποδεικνύει την αξία μιας εταιρίας -οι περισσότερες έχουν δάνεια από τράπεζες και επενδυτές, άρα οι μετοχές δεν είναι η μόνη πηγή κεφαλαίου. Tα παραπάνω στοιχεία τα αποκάλυψε η Investopedia.

Στην ερώτηση ‘ποια εταιρία είναι πιο πλούσια: η Microsoft ή η Apple;’ η απάντηση είναι η Apple. Προφανώς και η Microsoft έχει εντυπωσιακή αξία κεφαλοποίησης, εν τούτοις είναι 13% μικρότερη του ‘Μήλου’ που έγινε η πρώτη εταιρία με χρηματιστηριακή αξία ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αυτό έγινε το 2018 και ένα μήνα μετά ακολούθησε η Amazon. Το 2010 η Apple έγινε η πρώτη που έφτασε τα 2.000.000.000.000. Η Amazon δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτήν την ‘πόρτα’.

Όλη η αλήθεια για την Apple

Στην ταινία με τίτλο Pirates of Silicon Valley, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1999 παρουσιάζει όλη την ιστορία του κολοσσού και όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία της. Aν δεν την έχετε δει ή δεν θέλετε να τη δείτε, μείνετε εδώ που είστε.

Ο συνδετικός κρίκος που έγινε ο πρώτος υπάλληλος της Apple

Πάμε τώρα, στους τρεις φίλους που αναφέρονται στο πρώτο καταστατικό της Apple και οι οποίοι… ξεκίνησαν από δύο. Ο Steve Jobs γνώρισε τον Steve Wozniak, όταν ήταν 16 χρόνων -και ο Wozniak 21. Ο κοινός γνωστός που τους σύστησε λεγόταν Bill Fernandez. Τους ένωσαν α) το Homestead High School της Santa Clara County στην Καλιφόρνια (όπου πήγαν όλοι -τότε ο Jobs καθόταν ακόμα στα θρανία), β) η λατρεία τους για την τεχνολογία και γ) η αγάπη για τις φάρσες.

Μια στάση εδώ: ο Wozniak είναι ο τύπος που παρήγγειλε 4000 κούπες καφέ από το Starbucks, ενώ παρουσιαζόταν το πρώτο iPhone. Ήταν η ‘φάρσα του λανσαρίσματος’. Είχε μια για όλες τις ‘πρώτες’ των προϊόντων της εταιρίας. Μόνο για τη γνωριμία, ο Fernandez κέρδισε τη δική του θέση στην ιστορία. Στην εξέλιξη της ΄φάσης’, έγινε ο πρώτος υπάλληλος της τότε Apple Computer, ως ειδικός της διεπαφής χρήστη (αυτής μεταξύ του υπολογιστή και του χρήστη). Αργότερα έγινε μέλος της ομάδας που δημιούργησε το Apple Macintosh.

Η διεπαφή χρήστη Windows

 

O Διομήδης Σπινέλλης, του τμήματος διοίκησης επιστήμης και τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει εξηγήσει με τον πιο απλό τρόπο τι είναι αυτό.  Πρόκειται για το περιβάλλον που περιλαμβάνει παράθυρα (windows), εικονίδια, μενού και δείκτη (pointer), τα οποία τώρα θεωρούμε ως δεδομένα -παραμένουν πάντα σημαντικά. Σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά στο Palo Alto Research Center της Xerox. Πέρασε στο πρακτικό μέρος από την Apple, για τους υπολογιστές Macintosh και από τη Microsoft, για την ‘οικογένεια’ των Windows.

Πίσω στον Stephen Gary Wozniak.

Ο πολωνικής καταγωγής Wozniak ήταν αυτοδίδακτος στη μηχανική υπολογιστών, στην απαρχή του κλάδου που τώρα είναι περιζήτητος -και αφορά τη σύνθεση στοιχείων από την επιστήμη ηλεκτρονικού μηχανικού και πληροφορικής, για ανάλυση, σχεδίαση και υλοποίηση υλικού υπολογιστών. Το 1969 ο ‘Woz’ επέστρεψε στο σπίτι του, στην Καλιφόρνια όταν τον απέβαλαν από τη University of Colorado Boulder, γιατί ‘χάκαρε’ το σύστημα του πανεπιστημίου.

Το 1970 σχεδίασε το πρώτο προσωπικό υπολογιστή. Το ονόμασε Cream Soda Computer. Σημείωση: τότε δεν υπήρχαν χρήσιμοι μικροεπεξεργαστές, οθόνες, πληκτρολόγια. Τα έφτιαξε όλα, όχι μόνος αλλά με τον Fernandez, με εξαρτήματα που είχαν περισσέψει από τη δουλειά του. Έφτιαχνε αριθμομηχανές και δούλευε στη δημιουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας στη Hewlett-Packard. Είχε ήδη γνωρίσει τον έφηβο Jobs, που είχε πάει να δουλέψει για το καλοκαίρι.

Ο πρώτος υπολογιστής πήρε φωτιά

Το όνομα Cream Soda ήταν φόρος τιμής στο ποτό που κατανάλωσαν κατά λίτρα οι δημιουργοί, επί τω έργω. Ενεργοποίησαν τον υπολογιστή στις 14/6 του 1971, αφού το είχαν περάσει από τεστ και ήταν έτοιμοι να το παρουσιάσουν στα media. Αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς το μηχάνημα ‘τυλίχτηκε’ στις φλόγες. Πήρε φωτιά, όταν ένας ρεπόρτερ που είχε επισκεφτεί τον Wozniak για να γράψει άρθρο πάτησε στο καλώδιο τροφοδοσίας. Προφανώς αυτό δεν γράφτηκε ποτέ, με τον ‘Woz’ να κρατά όσα έμαθε και χρησιμοποίησε πέντε χρόνια μετά, στο Apple Ι και το Apple II.

Το 1971, την παραμονή της εκκίνησης των σπουδών του στο University of California, Berkeley, βρήκε στο τραπέζι της κουζίνας το Esquire της μητέρας του. Διάβασε ένα άρθρο που αφορούσε ένα δίκτυο ανθρώπων, οι οποίοι αποκαλούνταν phone phreaks. Άνηκαν στο χώρο της τεχνολογίας, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, ζούσαν όλοι μαζί και είχαν ως στόχο να ‘νικούν’ τις τηλεφωνικές εταιρίες με το ‘στήσιμο’ δικτύων που ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως υπήρχαν, για δωρεάν κλήσεις.

“Έδιναν και κάποιες συχνότητες που χρησιμοποιούσαν” είχε πει στο Atlantic όπου ομολόγησε ότι “αυτό ήταν το πιο απίστευτο άρθρο που διάβασα ποτέ στη ζωή μου. Το διάβασα πάρα πολλές φορές, ώσπου όσα διάβαζα μου φάνηκαν πιστευτά. Ήταν άνθρωποι σαν και εμένα που σχεδίαζαν πράγματα για να δουν αν μπορούν να γίνουν -χωρίς να υπάρχει άλλος σκοπός. Η πληροφορία που κέντρισε την προσοχή μου ήταν αυτή που ένας συγκεκριμένος τόνος σφυρίγματος ‘έδινε’ δωρεάν κλήσεις”.

Τηλεφώνησε στον Jobs για να του πει τα καθέκαστα. Μια ώρα μετά ήταν καθ’ οδόν για τη βιβλιοθήκη του Stanford που φημιζόταν για το τεχνολογικό περιεχόμενο. Άρχισαν την αναζήτηση και βρήκαν ένα διεθνές τεχνικό δεδομένο τηλεφωνίας που καταχωρείτο σε συχνότητα MF. “Αγκαλιαστήκαμε και ουρλιάξαμε από χαρά. Μόλις είχαμε βρει τη φόρμουλα που χρειαζόμασταν. Και ναι, το άρθρο δεν ήταν fake news. Μετά τη βιβλιοθήκη πήγαν να αγοράσουν kit αναλογικής γεννήτριας τόνου (η Silicon Valley το διέθετε τουλάχιστον αυτό, τότε), ηχογράφησαν τόνους σε κασέτες και δοκίμασαν να κάνουν δωρεάν κλήσεις.

Οι πρώτες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες. Δούλεψαν όλο το βράδυ, ώσπου ο ‘Woz’ κατέληξε στο ότι η λύση στο πρόβλημα δεν ήταν ο τόνος. Αναγκάστηκε ωστόσο, να διακόψει γιατί έπρεπε να πάει στο Berkeley. Προφανώς και συνέχισε να σκέφτεται τι μπορεί να κάνει. Για χρόνια σχεδίαζε ηλεκτρικά κυκλώματα. Συνδύασε αυτές τις γνώσεις με εκείνες που απέκτησε όταν ‘δόμησε’ τον προσωπικό υπολογιστή και κατέληξε στο τι θα είχε το ψηφιακό blue box που θα επέτρεπε τις δωρεάν υπεραστικές τηλεφωνικές κλήσεις. Έως τις αρχές του 1972 ήταν έτοιμος. Αυτό που τον έκανε να αισθάνεται πιο υπερήφανος, ήταν ο τρόπος που είχε βρει για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ώστε να κρατά περισσότερο η μπαταρία. “Δεν σχεδίασα ποτέ κύκλωμα για το οποίο να ήμουν πιο υπερήφανος”. Να θυμίσω πως ήταν αυτός που έφτιαξε το Apple I και το Apple 2.

Το πρώτο project των δυο Steves ‘που αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε Apple’

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Jobs. Είχε διευκρινίσει ότι αν δεν δούλευε με τον Wozniak στην πρώτη του ανακάλυψη (τα blue boxes -ηλεκτρονική συσκευή που επέτρεπε τις δωρεάν υπεραστικές κλήσεις), το πιθανότερο είναι να μην προέκυπτε ποτέ ο κολοσσός των τρισεκατομμυρίων. Το πρώτο task του Jobs ήταν να πουλάει αυτήν την συσκευή, για 150 δολάρια την κάθε μία. Μοιραζόταν το κέρδος με το δημιουργό. Στην πρώτη δοκιμή, πούλησε 2000 ‘κουτιά’.

Το 1975 άρχισαν να πηγαίνουν στις συναντήσεις του Homebrew Computer Club, ένα γκρουπ κορυφαίων χάκερ και επιχειρηματιών στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών -που είναι ο λόγος της επανάστασης των μικροϋπολογιστών και της εξέλιξης της Silicon Valley σε ‘έδρα’ της τεχνολογίας. Αυτό που έκαναν οι μετέχοντες, ήταν να ανταλλάσσουν ανοιχτά τις ιδέες τους και να συγκεντρώνουν εξαρτήματα, κυκλώματα και ό,τι άλλο χρειάζονταν ώστε να εξελίξουν την τεχνολογία, γιατί τους ένοιαζε η επιστήμη -όχι το ‘εγώ’.

Σημείωση: οι Wozniak και Jobs παράτησαν το 1975 τις σπουδές τους (ο ένας το Reed College και ο άλλος το UC Berkeley -επέστρεψε και πήρε πτυχίο το 1986), με τον Wozniak να συνεχίζει το σχεδιασμό με ένα τερματικό βίντεο που συνέδεε τους χρήστες με τους μικροϋπολογιστές του Call Computer. Είχε πληρώσει άνθρωπος για τη δουλειά. Παράλληλα οι Steves ασχολούνταν με τις ανάγκες της West Coast για παραγωγή εκτυπώσεων, ετικετών αποστολής και βάσεων δεδομένων. 

Ο άνθρωπος πίσω από όλες τις ιδέες ‘βρήκε’ εκεί την έμπνευση του, για τον μικροεπεξεργαστή του τερματικού video που είχε ήδη έτοιμο και έτσι να φτάσει στην ολοκλήρωση της δημιουργίας του υπολογιστή -που με μικροϋπολογιστές που δεν θα ήταν όσο ακριβοί ήταν εκείνοι που υπήρχαν. Επειδή δεν είχε λεφτά, έμαθε να τους σχεδιάζει. Όσα σημείωσε στο χαρτί τα έκανε πράξη, όταν πια είχε κάποια χρήματα. Πρωτοπαρουσίασε την ‘ανακάλυψη’ στο Homebrew Computer Club. Ήταν το Apple Ι. Ο Jobs τον διαβεβαίωσε πως θα έχει εμπορική χρήση και επένδυσε 15.000 δολάρια, για την αγορά υλικού.

Η Apple Computer δημιουργήθηκε την 1η του Απρίλη του 1976. Ο Wozniak ήταν 26. Ο Jobs 21.

Αλλά γιατί Apple;

Το Apple προτιμήθηκε για όνομα, γιατί όπως έγραψε ο Jobs στη βιογραφία του “ήταν ένα από τα φρούτα της διατροφής που έκανα τότε. Όταν το πρότεινα, είχα μόλις επιστρέψει από μια φάρμα με μήλα και το όνομα μου φάνηκε αστείο, ενθουσιώδες και όχι απειλητικό”. Ο “Woz” είχε διηγηθεί ότι “ήμασταν στο αυτοκίνητο μαζί. Είχα πάει να τον πάρω από το αεροδρόμιο, μετά μια επίσκεψη του στο Oregon, σε ένα μέρος που αποκαλούσε οπωρώνα μήλων. Τότε πρότεινε το Apple Computers για όνομα της εταιρίας. Το πρώτο σχόλιο που έκανα ήταν ‘και τι θα γίνει με την Apple Records, εταιρία των Beatles;’. Αναζητήσαμε άλλα πιο τεχνολογικά, στο άκουσμα ονόματα, αλλά δεν βρήκαμε κάποιο που να μας κάνει. Το Apple ήταν πάντα καλύτερο από ό,τι άλλο μπορούσαμε να σκεφτούμε”. Το άγχος του αποδείχθηκε δικαιολογημένο, όταν η Apple Records έκανε μήνυση στην Apple Computers, το 1989 για ‘παράβαση trademark’.

Ο ξεχασμένος συνιδρυτής που πούλησε το 10% των μετοχών για 2.300 δολάρια

Πέραν των δύο Steves, στους μετόχους υπήρχαν άλλοι δυο άνθρωποι. Ο ένας ήταν ο Ronald Wayne. Ήταν αυτός που πρότεινε στους πρωτομάστορες να ‘φτιάξουν’ εταιρία, σε ένα κάλεσμα στο σπίτι του που διήρκεσε δυο ώρες. Eίχε μάθει πώς να κάνει σωστά αυτήν τη δουλειά, από τα λάθη που έκανε σε επιχείρηση που είχε ‘στήσει’ με ‘κουλοχέρηδες’ και του είχε αφήσει χρέος πολλών χιλιάδων ευρώ. Είχε προτείνει για ένα χρόνο να πηγαίνει ο μισθός του στα χρέη. Ήταν ο μόνος εκ των τριών που είχε πράγματα στο όνομα του -και ως εκ τούτου κάτι να χάσει, αν δεν πήγαινε καλά η δουλειά.

Ο Wayne ήταν εκ των μελών που δημιούργησαν το εσωτερικό εταιρικό σύστημα οδηγιών του Atari επελέγη για να βοηθήσει στο στήσιμο της επιχείρησης με τα γραφειοκρατικά, ενώ ανέλαβε τη διοικητική εποπτεία. Ήταν αυτός που ‘έφτιαξε’ το logo και το εγχειρίδιο του Apple I. Είχε πάρει το 10% των μετοχών (οι άλλοι είχαν από 45%). Δώδεκα μέρες μετά τις πούλησε πίσω στους Steves, για 800 δολάρια, γιατί όπως είχε πει είχε μεγάλο ρίσκο το εγχείρημα που προέκυψε στη σκιά ‘γιγάντων’. Το 1977 πήρε άλλα 1.500 δολάρια, ώστε να παραιτηθεί τυχόν μελλοντικών αξιώσεων. Ο Jobs προσπάθησε πολλάκις να τον πείσει να γυρίσει. Αυτό δεν έγινε. Έμεινε στην Atari έως το 1978, όταν ασχολήθηκε με σειρά άλλων πραγμάτων.

Στις αρχές του ’90 πούλησε το αρχικό έγγραφο συνεργασίας της Apple (με τις υπογραφές των Wozniak, Jobs και τη δική του), για 500 δολάρια. Το 2011 πουλήθηκε σε δημοπρασία, για 1.600.000 δολάρια.

Ο επενδυτής που ρίσκαρε 1.100.000 δολάρια

Στα χρήματα που ξεκίνησαν αυτό που έγινε η Αpple υπήρχε και το 1.100.000 σημερινών δολαρίων (τότε 250.000) του Mike Markkula. Είχε γίνει εκατομμυριούχος από τα 32, μέσω μετοχών που είχε αγοράσει σε εταιρίες που κατόπιν έγιναν κολοσσοί (πχ Intel). Τον είχε πλησιάσει ο Jobs για να τον πείσει να επενδύσει στους προσωπικούς υπολογιστές. Ο Markkula δέχθηκε να προσφέρει τις γνώσεις του και τα χρήματα που διάβασες (μέσω δανείου και ιδιωτικής επένδυσης).

Του έδωσαν το 1/3 της ιδιοκτησίας. Τον έκαναν και τον τρίτο υπάλληλο της Apple. Μεταξύ άλλων που έκανε ήταν να αναλάβει χρέη CEO για μια διετία, να σταματήσει τον Jobs από το να ‘σκοτώσει’ το project του Μacintosh, για να προωθήσει το δικό του (Lisa). Στον τσακωμό που ώθησε τον Jobs εκτός εταιρίας το 1985, ήταν με τον άλλον (John Sculley), τον οποίον ώθησε στην έξοδο το 1993. Σε συνέντευξη του στους New York Times είχε πει ότι “ήμουν ο κηδεμόνας των παιδιών που έφτιαξαν την εταιρία”. Παραιτήθηκε το 1996, όταν επέστρεψε ο Jobs, αλλά εγκατέλειψε ένα χρόνο μετά γιατί ήθελε να τον βοηθήσει στο comeback.

Η ρήξη των Wozniak και Jobs και ‘το δηλητήριο της ύπαρξης’

Ο Wozniak πίστευε πάντα πως η Apple τον είχε εμποδίσει από το να είναι αυτός που ήθελε και πως υπήρξε δηλητήριο της ύπαρξης του. Απολάμβανε να φτιάχνει πράγματα, όχι να μανατζάρει και είχε χάσει τη χαρά του, όταν πια η Apple έγινε ‘μεγάλη’. Επίσης, δεν του άρεσε η εξέλιξη των προγραμματιστών σε rock stars. “Δεν ήθελα να γίνω ένας από αυτούς, να νοιάζομαι μόνο για το πόσα χρήματα θα βγάλω”.

Αφότου θύμισε πως έφτιαξε την Apple για να δημιουργήσει καινοτόμα προϊόντα “και όχι για να γίνω πλούσιος, γιατί ποτέ δεν με ένοιαζε να έχω περισσότερα από όσα χρειαζόμουν” αποχώρησε για δεύτερη φορά και οριστική, το 1985.

Είχαν εμφανιστεί στην εταιρία αξιόλογοι προγραμματιστές, είπε ‘κάτι πάει λάθος εδώ και μια πενταετία’ και εξαφανίστηκε. Ο δεύτερος στόχος της ζωής του ήταν να γίνει δάσκαλος σε δημοτικό, καθώς πίστευε πως οι δάσκαλοι παίζουν τεράστιο ρόλο στις ζωές των παιδιών. Το έκανε (δίδαξε προγραμματισμό) σε παιδιά και άλλους δασκάλους. Μετά, μέσω ιδρύματος του συνέχισε να στηρίζει αυτήν την εκπαίδευση.

Πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του και απομακρύνθηκε περισσότερο από τον Jobs. Η σχέση του είχε διαταραχθεί “από τη στιγμή που άλλαξε η προσωπικότητα του Jobs. Αυτό έγινε όταν απέκτησε το status του ιδρυτή μιας εταιρίας με πολλά λεφτά”. Σε συνέντευξη του 2013 είχε πει πως το πρώτο Macintosh είχε αποτύχει, εξαιτίας του Jobs και βρήκε το δρόμο για την καταξίωση, στο διάστημα που είχε αποχωρήσει το κεντρικό πρόσωπο. Το Νοέμβριο του 2019 ονομάστηκε ξανά υπάλληλος της Apple (αυτήν τη φορά επί τιμής, με συμβολικό μισθό τα 50 δολάρια την εβδομάδα). Χρηματοδότησε πολλές επιχειρηματικές προσπάθειες που ασχολούνταν με τις τηλεπικοινωνίες, τις συμβάσεις τεχνολογίας και ποπ κουλτούρας, την οικολογία και την τεχνική εκπαίδευση.

Το 2020 η αξία του ήταν μεγαλύτερη των 120.000.000 δολαρίων. Προ θανάτου του Jobs ήταν στα 10 δισεκατομμύρια.

Λέει πως δεν τον νοιάζει, γιατί έκανε ό,τι ήθελε και γέμιζε τη ψυχή του. Είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς πως “δεν εμπιστεύομαι τα λεφτά, γιατί έχουν τη δύναμη να διαφθείρουν τους ανθρώπους και να ‘καταστρέψουν’ τις αξίες. Δεν ασχολούμαι με τις επενδύσεις και γενικά δεν θέλω να έχω μεγάλη σχέση με τα χρήματα”. Όταν ο Jobs είχε αρνηθεί να δώσει μετοχές στους υπαλλήλους, εκείνος έβαλε 10.000.000 δολάρια από την τσέπη του για να τους δώσει αυτό το δικαίωμα.

Ποιος είναι το αφεντικό της Apple

Ο Tim Cook είναι ο ηγέτης της εταιρίας των τρισεκατομμυρίων. Η δική του αξία εκτιμάται στο 1.000.000.000 δολ. Ο ετήσιος μισθός του, με τα μπόνους είναι 15.000.000 δολ. Διετέλεσε chief operating officer, όταν ήταν στο ‘τιμόνι’ ο Jobs. ‘Μπήκε’ στην Apple το Μάρτιο του 1998, ως αντιπρόεδρος στις παγκόσμιες δραστηριότητες. Αποφάσισε να φύγει από την Compaq και να πάει στην Apple, μετά την πεντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Jobs. Μετά έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος στις παγκόσμιες πωλήσεις και λειτουργίες.

Το 2011 έγινε διευθύνων σύμβουλος, πριν το θάνατο του Jobs. Από τότε έως το 2020 διπλασίασε τα έσοδα και το κέρδος. Πήρε την κεφαλοποίηση στα 348 δισεκατομμύρια και την έφτασε στα 1.9 τρισεκατομμύρια. Ειρήσθω εν παρόδω, στις ομιλίες του σε φοιτητές επισημαίνει πως είναι χρήσιμο “να μη δουλεύετε για τα λεφτά, γιατί θα σας εξαντλήσουν σύντομα ή δεν θα βγάλετε ποτέ αρκετά και άρα δεν θα γίνετε ποτέ ευτυχισμένοι. Προσπαθήστε να ασχοληθείτε με κάτι για το οποίο είστε παθιασμένοι και την ίδια ώρα είναι κάτι που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες σε άλλους ανθρώπους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα