Γίνε pheeλος με τα φύκια

Γίνε pheeλος με τα φύκια

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το κείμενο αυτό είναι μέρος του project “Panteio Day”. Φοιτητές του Ad&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκαν μία ημέρα στο Σπίτι της 24MEDIA και εκεί πήραν brief από 8 αγαπημένα brand για να δημιουργήσουν native content.

Από την Μανώλη Κανελλοπούλου Αικατερινή

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη, η σημασία της «Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος» χρειάζεται να μνημονεύεται κάθε μέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με νέα έρευνά του ο ΟΗΕ, έρευνα που παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού στην πρώτη Σύνοδο για το Περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στο Ναϊρόμπι, προειδοποίησε ότι η ρίψη στους ωκεανούς πλαστικών απορριμμάτων προκαλεί ζημιές, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απειλείται η θαλάσσια ζωή, ο τουρισμός και την αλιεία. Το τεράστιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης αφορά άμεσα την Ελλάδα αφού είναι η χώρα με τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πολύπλοκο ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων έχει τις ρίζες του στην αναποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στην έλλειψη των κατάλληλων υποδομών, στην αποτυχία της υιοθέτησης μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας και στην έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και οικονομικών πόρων. Σε ατομικό επίπεδο, αξίζει να υπογραμμιστεί η περιορισμένη γνώση και κατανόηση των συνεπειών των πράξεών μας και της στάσης μας απέναντι στο ζήτημα αυτό.

Με αφορμή την ημέρα του περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου ας μιλήσουμε για ένα θέμα που φαίνεται να περνάει απαρατήρητο όπως αυτό της αξιοποίησης φυκιών. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο ξεβράζονται στις παραλίες κατά μέσο όρο 200-250 τόνοι φυκιών ανά περιοχή, με το κόστος της συλλογής και καταστροφής να είναι μεγάλο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση ακόμη μεγαλύτερη. Μόνο για την απόρριψη σε ΧΥΤΑ, απαιτούνται 63 ευρώ ανά τόνο.

Η Ποσειδωνία (επιστημονικό όνομα posidonia oceanica) είναι ένα θαλάσσιο φυτό, ενδημικό της μεσόγειου, το όποιο σχηματίζει εκτεταμένους λειμώνες (λιβάδια), σε αμμώδη υποστρώματα (δηλαδή, σε βυθούς με χονδρή η λεπτόκοκκη άμμο) και σε βάθη από 1 έως 60 μετρά. τα καταπράσινα φύλλα της μοιάζουν με κορδέλες και φθίνουν σε μήκος το 1 μετρό, ενώ οι ρίζες της εισχωρούν βαθιά στον πυθμένα, σχηματίζοντας ένα πολύπλοκο δικτυωτό πλέγμα. οι λειμώνες της ποσειδώνια ειναι γνωστοί και ως δάση της θάλασσας. η ποσειδωνια ανήκει στα αγγειόσπερμα η φανερόγαμα (ανωτέρα φυτά), τα όποια, σε αντίθεση με τα φύκια (κατώτερα φυτά της θάλασσας), έχουν ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς!

Έπειτα από έρευνες που διεξήχθησαν, διαπιστώθηκε πως τα νεκρά φύλλα των φυκιών Posidonia Oceanica, συσσωρεύονται κατά μήκος των 46.000 χλμ. ακτογραμμής της Μεσογείου. Η ελληνική ακτογραμμή εκτείνεται σε 13.780 χιλιόμετρα κι έτσι τα νεκρά φύκια που ξεβράζονται στις παραλίες μας αποτελούν το 28% του συνόλου. Κατά μέσο όρο λοιπόν, κάθε παράκτιος δήμος της Ελλάδας, συλλέγει 150-200 τόνους νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας, που ξεβράζονται στο προσβάσιμο παράκτιο μέτωπο.

Εσύ, πόσες φορές έχεις πάει σε παραλία και ήθελες να αποφύγεις το σημείο με τα περισσότερα φύκια; Εν γένει κανείς μας δεν αντιλαμβάνεται την περιβαλλοντική σημασία των φυκιών καθώς πρόκειται για μια καλή ένδειξη βιοποικιλότητας είναι αποτελεί ενδεικτικό της καθαρότητας του νερού, ωστόσο κυριαρχεί η αντίληψη ότι είναι κάτι βρώμικο ή άχρηστο ενώ είναι μια πρώτη ύλη με αξία. Και κάπου εδώ έρχεται η καινοτομία της εταιρείας Phee να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει το πολύτιμο αυτό υλικό. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει χρηστικά προϊόντα από μια πρώτη ύλη που για πολλούς στην Ελλάδα θεωρείται στερεό απόβλητο και δυστυχώς καταλήγει στις χωματερές μέσα από μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία επεξεργασίας των νεκρών φυκιών ούτως ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ανακυκλώσιμων επιφανειών από φύκια (πάνελς), που στη συνέχεια αξιοποιούνται ως πρώτη ύλη για την ανάπτυξη τελικών χρηστικών προϊόντων.

Η εναλλακτική εταιρεία PHEE παράγει και εμπορεύεται μία γκάμα χρηστικών προϊόντων επενδυμένων με την πολυχρηστική επιφάνεια PΗΕΕboard. Θήκες για κινητά τηλέφωνα, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού και ρακέτες θαλάσσης, έχουν ήδη κερδίσει τους καταναλωτές εντός και εκτός συνόρων. Τελευταίο δημιούργημα της PHEE είναι σκελετοί γυαλιών ηλίου σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Zylo στην Σύρο. Το PHEEboard έχει επιπλέον εφαρμογές στν κλάδο του επίπλου και της διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Αξιοσημείωτη είναι η συνεχόμενη και διαρκής προσπάθεια να δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα, τα οποία όχι μόνον είναι ευθέως ανταγωνιστικά στην αγορά, αλλά που να έχουν και θετικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα του πλανήτη μας, ο οποίος χρειάζεται την ενεργό συμμετοχή και συμβολή μας. Η δραστηριότητα της PHEE περιέχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αφού η ανακύκλωση των ποσοτήτων της Ποσειδωνίας συνεπάγεται την μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την εξοικονόμηση δημοσίων πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καθ′ όλη την πορεία της, η PHEE έχει την έμπρακτη υποστήριξη του Ιδρύματος Αγγελοπούλου και των οργανισμών The People’s Trust και BlueGrowth Piraeus. Έτσι λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, γίνε pheeλος με τα φύκια!

Δείτε όλα τα κείμενα της ενέργειας στην σελίδα http://panteio-day.24media.gr/.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα