Από το σχολείο στο νοσοκομείο: Συνωστισμός στις παιδιατρικές κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από το σχολείο στο νοσοκομείο: Συνωστισμός στις παιδιατρικές κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Η κεντρική πύλη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» Eurokinissi/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού αποδεικνύονται ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση για τα παιδιά, με αποτέλεσμα αντί να κάνουν διακοπές από το σχολείο, να βρίσκονται για ώρες στις αίθουσες αναμονής νοσοκομείων.

Πρωτοφανής είναι η ταλαιπωρία για γονείς και παιδιά, που αναγκάζονται τις ημέρες των εορτών να περιμένουν ακόμη και μέχρι 8 ώρες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Έτσι, αντί τα παιδιά να κάνουν διακοπές από το σχολείο και να περνούν ώρες ξεγνοιασιάς, βρίσκονται για ώρες να περιμένουν στις παιδιατρικές κλινικές και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή των Χριστουγέννων η αναμονή στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» ξεπέρασε τις 8 ώρες, ενώ παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν μεταφέρθηκαν στην εφημερία του Παίδων «Αγία Σοφία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ανήμερα των Χριστούγεννων (Κυριακή 25 Δεκεμβρίου) και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου), προσήλθαν για εξέταση 700 παιδιά μόνο στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η αναμονή σε αυτήν την περίπτωση ξεπερνούσε τις 5 ώρες.

Σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νοσοκομείου προσέλευση παιδιών Πεντέλης, τη Δευτέρα (26 Δεκεμβρίου) που εφημέρευε, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Πολλά παιδιά στα επείγοντα, λίγες εισαγωγές

Παρά τον τεράστιο όγκο προσέλευσης περιστατικών στα νοσοκομεία Παίδων, ήταν ελάχιστες οι εισαγωγές για νοσηλεία.

Από τα 700 παιδιά που βρέθηκαν στα ΤΕΠ του «Αγία Σοφία» περίπου τα 60 εισήχθησαν για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Ταλαιπωρία υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών. Εάνοι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν μικρότερη», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Σοβαρά προβλήματα και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να μην έχει παιδιατρικά Νοσοκομεία, , όμως εκατοντάδες παιδιά μέσα στις γιορτές πέρασαν από τα Παιδιατρικά Επείγοντα και τις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», «Γεννηματάς» και «Ιπποκράτειο».

Τα παιδιά παρουσίαζαν κυρίως γρίπη και επιπλοκές μικροβιακών λοιμώξεων, όπως βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Κάποια νοσηλεύθηκαν και με κορονοϊό.

Έτσι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισαγωγές, αν και δεν αναπτύχθηκαν ράντζα, όπως στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Στην παιδιατρική κλινική 32 κλινών του ΑΧΕΠΑ, νοσηλεύονται περίπου 30 παιδιά με βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό. Ενδεικτικά σε κάθε εφημερία προσέρχονται περίπου 120 παιδιά για εξέταση και εισάγονται περίπου 20.

Στη μοναδική παιδιατρική 35 κλινών του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στις εφημερίες προσήλθαν περίπου 110 παιδιά κυρίως με ιώσεις (βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό) και εισήχθησαν περί τα 20 παιδάκια με σοβαρότερα συμπτώματα. Τα νοσηλευόμενα παιδιά είναι 30 με 35. Δεν υπάρχουν ράντζα.

Στο «Ιπποκράτειο», το οποίο διαθέτει δύο παιδιατρικές κλινικές των 32 κλινών η κάθε μία, προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 120 παιδιά κυρίως από ιώσεις. Πριν την έξαρση προσέρχονταν 80 παιδιά. Εισάγονται περί τα 20 παιδιά. Τα περισσότερα με τις εν λόγω ιώσεις. Δεν υπάρχουν ράντζα.

Στο «Γεννηματάς», όπου υπάρχει μία παιδιατρική κλινική 34 κλινών, προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 90 παιδιά κυρίως με βρογχιολίτιδα, κορονοϊό, πνευμονίες, γρίπη. Εισάγονται, δε, περίπου τα 10 και συνολικά νοσηλεύονται λιγότερα από 30 παιδιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα