Ιταλία: Σε κατάσταση σοκ μετά την παρολίγον τραγωδία με τον οδηγό σχολικού λεωφορείου

Ιταλία: Σε κατάσταση σοκ μετά την παρολίγον τραγωδία με τον οδηγό σχολικού λεωφορείου
Ιταλία: Σε κατάσταση σοκ παραμένει η χώρα μετά τη χθεσινή παρολίγο τραγωδία με τον οδηγό σχολικού λεωφορείου AP images

Σε σοκ παραμένει η χώρα μετά το χθεσινό περιστατικό με τον οδηγό που τύλιξε σε φλόγες λεωφορείο γεμάτο παιδιά. Πρόκειται για έναν άνδρα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ σήμερα και διερωτάται πώς ο οδηγός ενός σχολικού λεωφορείου κατάφερε να κρατήσει ομήρους 51 μαθητές στην Κρέμα και να βάλει φωτιά στο όχημα, με την τραγωδία να αποφεύγεται την τελευταία στιγμή.

«Είναι τρελό, είναι παράλογο, είναι απαράδεκτο. Κάποιος πρέπει να πληρώσει ακριβά για αυτό, κατά τη γνώμη μου», δήλωσε σήμερα ο Φίλιπο Ρατσίνι, ο πατέρας ενός κοριτσιού, οι 51 συμμαθητές του οποίου παρέμειναν επί 40 λεπτά υπό την απειλή του οδηγού τους, ενός Ιταλού με καταγωγή από τη Σενεγάλη.

«Κατά τη γνώμη μου είναι καλό που (οι μαθητές) επιστρέφουν σήμερα στο σχολείο διότι δυστυχώς πρέπει να ζουν με αυτά τα πράγματα στις μέρες μας. Αν εξαρτιόταν από εμένα θα ήμουν εκεί έξω να περιμένω αυτόν τον κύριο κάπου», πρόσθεσε ο Ρατσίνι.

«Η κόρη μου ήταν πολύ αναστατωμένη χθες, μου έλεγε “μαμά, θα μπορούσα να είμαι κι εγώ εκεί”», επεσήμανε από την πλευρά της η Λουίζα Τζινέλι, μητέρα ενός άλλου κοριτσιού.

Όλα ξεκίνησαν χθες Τετάρτη το μεσημέρι όταν ο 47χρονος Ουσεϊνού Σι πήρε τους 51 μαθητές της β’ γυμνασίου από ένα γυμναστήριο για να τους επιστρέψει στο σχολείο τους, που βρισκόταν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.

Τελικά διένυσαν 30 χιλιόμετρα με το λεωφορείο, καθώς ο οδηγός άλλαξε πορεία και άρχισε να κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο του Μιλάνου, απειλώντας να σκοτώσει τα παιδιά, σε μια προμελετημένη ενέργεια, η οποία είχε στόχο, σύμφωνα με την εισαγγελία της ιταλικής αυτής πόλης, να εκδικηθεί τους θανάτους μεταναστών στην Μεσόγειο.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας, που ειδοποιήθηκε από έναν από τους μαθητές που βρίσκονταν στο λεωφορείο, το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε και ο οδηγός συνελήφθη αφού έβαλε φωτιά στο όχημα, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν θύματα.

«Είναι θαύμα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία. Οι αστυνομικοί έκαναν εξαιρετική δουλειά και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το λεωφορείο και να βγάλουν από αυτό όλα τα παιδιά», δήλωσε ο Φραντσέσκο Γκρέκο εισαγγελέας του Μιλάνου.

Μία ημέρα μετά ένα ερώτημα εξακολουθεί να μένει αναπάντητο: πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος που είχε προβλήματα με τη δικαιοσύνη, του οποίου είχε αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης λόγω μέθης και εναντίον του οποίου είχαν απαγγελθεί καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να μπορεί να οδηγεί καθημερινά παιδιά στο σχολείο;

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, η απάντηση είναι απλή: πριν την πρόσληψή του το 2004 του είχε ζητηθεί το ποινικό του μητρώο, το οποίο τότε ήταν λευκό.

Ένας άνδρας «πολύ μόνος»

«Ο Πάολο; Τον φωνάζαμε όλοι έτσι διότι το όνομά του είναι πολύ δύσκολο. Τον έβλεπα να φεύγει νωρίς το πρωί, οδηγούσε λεωφορείο. Ένας ήσυχος άνδρας, αλλά μόνος», δήλωσε μία γειτόνισσά του στην εφημερίδα La Stampa.

Ο Ουσεϊνού Σι πήρε την ιταλική υπηκοότητα το 2004 όταν παντρεύτηκε μία Ιταλίδα με την οποία έχει δύο γιους. Πλέον είναι διαζευγμένοι.

«Το διαζύγιο ήταν η αρχή όλων των προβλημάτων του Ουσεϊνού», αναφέρουν συνάδελφοί του οδηγοί, τους οποίους επικαλείται η La Repubblica.

«Εργαζόταν μαζί μας εδώ και 15 χρόνια. Είχε αρχίσει να εργάζεται ως επιστάτης, στη συνέχεια προήχθη σε οδηγό», εξήγησε ο Λούκα Λαντσανόβα υπεύθυνος της εταιρείας στην οποία εργαζόταν ο 47χρονος.

«Στη διάρκεια των ετών δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ σημάδια (ψυχικών) διαταραχών και δεν είχαμε δεχτεί ποτέ κανένα παράπονο για εκείνον», πρόσθεσε.

Άλλο στέλεχος της εταιρείας διευκρίνισε ότι ο Ουσεϊνού «υποβαλλόταν σε περιοδικούς ελέγχους, όπως όλοι οι οδηγοί, και δεν είχε παρουσιαστεί κάτι».

Ωστόσο το 2007 οι αρχές είχαν αφαιρέσει το δίπλωμα οδήγησης του Ουσεϊνού επειδή είχε συλληφθεί να οδηγεί σε κατάσταση μέθης, όμως η εταιρεία στην οποία εργαζόταν δεν είχε μάθει ποτέ τίποτα σχετικά, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Ένα ακόμη ανησυχητικό γεγονός ήταν ότι το 2018 καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή για «σεξουαλική παρενόχληση» ανήλικης.

Τώρα έχουν απαγγελθεί εναντίον του κατηγορίες για «ομηρεία, πολλαπλές ανθρωποκτονίες και πρόκληση πυρκαγιάς» με την επιβαρυντική περίσταση της «τρομοκρατίας», ενώ οι ιταλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να του αφαιρέσουν την ιταλική υπηκοότητα έπειτα από το πιεστικό αίτημα του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα