Σε άλλες χώρες της ΕΕ κοιτάζει για υποψήφιους στρατιώτες η Γερμανία

Γερμανοί στρατιώτες στο Κόσοβο
Γερμανοί στρατιώτες στο Κόσοβο AP

Ο Γερμανικός στρατός έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο στη Γερμανία δεν βρίσκεται εύκολα. Ποιος θα δώσει τη λύση; Οι άλλες χώρες της ΕΕ.

Καθώς οι υποψήφιοι σπανίζουν, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να στρατολογήσουν ειδικούς προερχόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, εξήγησε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ομοσπονδιακής Άμυνας της Γερμανίας (Μπούντεσβερ).

«Η Μπούντεσβερ έχει ανάγκη προσωπικού (...), οφείλουμε να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια περίοδο έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων», δήλωσε ο Έμπερχαρντ Τσορν στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke Mediengruppe.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατολόγηση ξένων ευρωπαίων ειδικών, ιδιαίτερα ιατρών ή μηχανικών, αποτελεί «μια επιλογή» που εξετάζεται από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτό θα συνεπαγόταν τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως ένας στρατιώτης που επιχειρεί για την Μπούτνεσβερ οφείλει να έχει τη γερμανική υπηκοότητα.

Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται επίσης από τον επίτροπο του κοινοβουλίου στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τον σοσιαλδημοκράτη Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, σύμφωνα με τον οποίο «πολλοί στρατιώτες έχουν ήδη ξένη προέλευση ή διπλή υπηκοότητα».

Εξάλλου σε μια τέτοια περίπτωση «η Μπούντεσβερ δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, επειδή έχουμε ήδη από καιρό ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στη γερμανική αστυνομία», ανέφερε μιλώντας στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe. Σύμφωνα με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βολιδοσκοπήσει τους ευρωπαίους εταίρους της σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Η Τσεχία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Δανία δεν είναι εναντίον αυτής της ιδέας, όμως η Γαλλία φάνηκε επιφυλακτική. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβανία και η Ελλάδα εξέφρασαν από την πλευρά τους αμφιβολίες, φοβούμενες πως ένας υψηλότερος μισθός στη Γερμανία θα προσήλκυε εν δυνάμει δικούς τους στρατιώτες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE: