Συνδέεται η σεισμική δραστηριότητα του δυτικού τόξου με το ανατολικό τόξο;

Συνδέεται η σεισμική δραστηριότητα του δυτικού τόξου με το ανατολικό τόξο;
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

"Υπάρχει μια αφανής σχέση μεταξύ των σεισμικών δονήσεων", ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρώτη Είδηση".

Μετά τον πρόσφατο σεισμό στη Ζάκυνθο έχει αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα στο ανατολικό τόξο όπως συνέβη με τον τελευταίο σεισμό στην Κρήτη. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Είδηση” δεν απέκλεισε την πρόκληση ισχυρότερων σεισμών στην ανατολική πλευρά σε διάστημα ενός χρόνου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Μετά τις σεισμικές δονήσεις της Ζακύνθου, υπάρχει μια μικρή αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην άλλη πλευρά του τόξου. Στην Κρήτη, στην μεριά της Ρόδου, δηλαδή στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου. Το δυτικό τμήμα ενεργοποιήθηκε με τον μεγάλο σεισμό 6,8 στη Ζάκυνθο.”

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, κατά πόσο υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στους σεισμούς των δύο τμημάτων ο κύριος Γεράσιμος Παπαδόπουλος απάντησε:

“Υπάρχουν μελέτες δημοσιευμένες σε ΄’ε επιστημονικά περιοδικά που δείχνουν ότι όταν ενεργοποιείται το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου, επιφέρει μια αυξημένη πίεση στο ανατολικό τμήμα που εκφράζεται με σεισμική δραστηριότητα. Αυτή η σεισμική δραστηριότητα δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε ισχυρό σεισμό, αλλά είναι πιθανό σε έναν χρονικό ορίζοντα ενός ή δύο ετών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και να το αξιολογούμε, γιατί υπάρχει μια αφανής σχέση μεταξύ των σεισμικών δονήσεων.”

Δείτε όλα όσα είπε στο παρακάτω βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα