Τραμπ: Σε επιφυλακή η αστυνομία της Νέας Υόρκης για το ενδεχόμενο σύλληψης – Ανησυχία για ταραχές

Τραμπ: Σε επιφυλακή η αστυνομία της Νέας Υόρκης για το ενδεχόμενο σύλληψης – Ανησυχία για ταραχές
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Jacquelyn Martin

Σε πλήρη ετοιμότητα οι αστυνομικές αρχές στη Νέα Υόρκη για την περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Φόβος για αναβίωση της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της Νέας Υόρκης για το ενδεχόμενο σύλληψης του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία είχε… προαναγγείλει ο ίδιος με ανάρτησή του για σήμερα Τρίτη 21/3, μετά από έρευνα του εισαγγελέα για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Νέα Υόρκη ώστε να συζητήσουν πώς θα δράσουν σε περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για νέες ταραχές ανάλογης κλίμακας με εκείνες της 6ης Ιανουαρίου του 2021 με την εισβολή στο Καπιτώλιο.


Σύμφωνα με τον Independent, όλοι οι αξιωματικοί της Νέας Υόρκης έλαβαν εντολή να βρίσκονται σε ετοιμότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ από τη Δευτέρα, το κεντρικό αστυνομικό τμήμα σχεδίαζε πώς θα αντιδράσει σε πιθανές διαδηλώσεις αν το δικαστήριο του Μανχάταν αποφασίσει να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Ρεπουμπλικανού, αποκλείοντας μάλιστα την περιοχή γύρω από το κτίριο του ποινικού δικαστηρίου.

Το NYPD, οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Κοινή Ομάδα Τρομοκρατίας του FBI και η Εισαγγελία του Μανχάταν συμμετέχουν στις πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να καταστείλουν πιθανές ταραχές. Μάλιστα, οι προετοιμασίες φέρονται να είχαν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα, με προκαταρκτικές αξιολογήσεις ασφαλείας και σχέδια ασφαλείας στην περιοχή του Δικαστηρίου.

Τι κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Τραμπ

Το 2016, η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, της οποίας το αληθινό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης και ισχυρίστηκε πως διατηρούσε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Η ομάδα του Τραμπ έλαβε άμεσα δράση και ο δικηγόρος του πρώην προέδρου, Μάικλ Κοέν, πλήρωσε με 130.000 δολάρια τη Στόρμι Ντάνιελς για να σιωπήσει.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Κόεν, το 2018 δήλωσε ένοχος για παραβίαση των κανονισμών χρηματοδότησης για την υπόθεση της Ντάνιελς, αλλά και για άλλες παραπλήσιες υποθέσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες.

Ωστόσο, όταν ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι ήταν για νομικά έξοδα. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό είναι παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές του στην πορνοστάρ υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της. Η συγκάλυψη ενός εγκλήματος με παραποίηση αρχείων θα ήταν κακούργημα.

Πόσο πιθανό είναι να κατηγορηθεί

Η απόφαση για το αν θα απαγγελθούν τελικά κατηγορίες στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο ανήκει στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, καθώς ο ίδιος ξεκίνησε την έρευνα για το εάν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη και είναι ο μόνος που γνωρίζει εάν – ή πότε – θα απαγγελθούν κατηγορίες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι προσφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο η ευκαιρία να εμφανιστεί ενώπιον των ενόρκων, κάτι που θεωρείται ένδειξη ότι η έρευνα πλησιάζει στο τέλος της.

Οι δικηγόροι διέψευσαν τις πληροφορίες ότι οι ίδιοι ή ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβαν εκ των προτέρων ειδοποίηση για επικείμενο κατηγορητήριο, λέγοντας ότι ο ισχυρισμός του για μία ενδεχόμενη σύλληψή του την Τρίτη βασίστηκε σε αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ συλληφθεί

Εάν κατηγορηθεί, οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν επισημάνει ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου θα ακολουθούσε την τυπική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα ταξίδευε από την κατοικία του στο Mar-a-Lago της Φλόριντα για να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κάτι που θα ολοκληρωνόταν με μία επίσημη κράτηση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Δεδομένου του ιστορικού αυτού γεγονότος και τα θέματα ασφάλειας που θα εγείρονταν, ο τρόπος με τον οποίο θα εκτυλιχθεί είναι αβέβαιος – και πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του κ. Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλες λεπτομέρειες, όπως ο χρόνος της δίκης και οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις εγγύησης για τον κατηγορούμενο.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε σε πρόστιμο. Εάν ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πρόστιμο είναι πιο πιθανό και ότι το να περάσει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα πίσω από τα κάγκελα είναι μάλλον απίθανο σαν ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα