Ανεμοστρόβιλος ή έντονο καθοδικό ρεύμα στο Νέο Ηράκλειο;

Ανεμοστρόβιλος ή έντονο καθοδικό ρεύμα στο Νέο Ηράκλειο;
Υψηλά μποφόρ στην Πάτρα Eurokinissi

Η βυθιζόμενη ψυχρή αέρια μάζα που ερχόταν από την ηπειρωτική χώρα ανάγκασε τις θερμές και υγρές αέριες μάζες που βρίσκονταν πάνω από τον Σαρωνικό αλλά και τη Χαλκιδική να ανυψωθούν βίαια.

Από πολλούς έχει τεθεί το ερώτημα τι ήταν αυτό που προκάλεσε τόσο μεγάλες ζημιές στο Νέο Ηράκλειο από το πέρασμα των ισχυρών πυρήνων των καταιγίδων που επηρέασαν σχεδόν όλο το Λεκανοπέδιο. Ήταν ανεμοστρόβιλος ή ισχυρά καθοδικά ρεύματα από την καταιγίδα. 

Αξίζει να σημειώσουμε οτι τέτοια εποχή πριν από λίγα χρόνια (22/10/2015) είχε δημιουργηθεί ανεμοστρόβιλος πάνω από την περιοχή του Ψυχικού  ο οποίος κατευθύνθηκε βορειότερα και αδιάψευστος μάρτυρας γι’ αυτό το φαινόμενο  ήταν η δύναμη της κάμερας μέσα από το παρακάτω βίντεο:

Μεγάλη βοήθεια για την εξέταση του φαινομένου μπορούμε να έχουμε από την μελέτη της δομής της ατμόσφαιρας μέσα από την καταγραφή ραδιοβολήσεων ή των ραντάρ. Έχω την αίσθηση ότι η βυθιζόμενη ψυχρή αέρια μάζα που ερχόταν από την ηπειρωτική χώρα ανάγκασε τις θερμές και υγρές αέριες μάζες που βρίσκονταν πάνω από τον Σαρωνικό αλλά και την περιοχή της Χαλκιδικής να ανυψωθούν βίαια, προκαλώντας μεγαλύτερη ενίσχυση των καθοδικών ρευμάτων και κατ’ επέκταση των προπορευομένων επιφανειακών ανέμων. Θεωρώ μέχρι στιγμής επικρατέστερη αυτη την άποψη τουλάχσιτον για την περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Τον υδροστρόβιλο οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά τον είδαν απ’ ότι αναφέρει το ρεπορτάζ, ενώ για το Νέο Ηράκλειο δεν έχουμε κάποπια ανάλογη μαρτυρία.

Θα έλεγα ότι “κατά συνθήκη” δημιουργήθηκε μια γραμμή λαίλαπος, ή ένα μικρό Derecho της Αμερικής, όπου τα καθοδικά ρεύματα των καταιγίδων προσκρούοντας με βιαιότητα στο έδαφος προκάλεσαν ισχυρούς επιφανειακούς ανέμους ανάμεσα στα κύταρα των καταιγίδων. Τόσο στην Αττική όσο και στη Χαλκιδική. Άλλωστε σε μια καταιγίδα η βύθιση του υγρού ψυχρού αέρα  προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα εντονότερα καθοδικά ρεύματα ή συστοιχίες καθοδικών ρευμάτων.

Ώρα 06.15:

 

Αυτά τα συστήματα μπορούν να παράγουν πολύ ενισχυμένους ανέμους ευθείας γραμμής και περιστασιακά ανεμοστρόβιλους, προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Πάντως από την εικόνα του ραντάρ δεν διακρίνονται κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστά ( bow echo) που συνήθως παρουσιάζονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως συνέβη με το περσινό μπουρίνι της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2019. Πάντως θα πρέπει να ερευνηθούν ακόμη πολλοί παράγοντες.   

 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και προς αυτό τον δρόμο κινούμαστε . Πάντως το να δημιουργήθηκε υδροστρόβιλος που να πέρασε από τον Σαρωικό προς τα βόρεια της Αττικής δεν έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί και το θεωρώ απίθανο , ούτε όμως έχει αναφερθεί η μαρτυρία για παρουσία tornado -που δεν μπορεί να αποκλιστεί.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας έχουν καταγραφεί περίπου 30 σίφωνες που μπορούν να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των κατηγοριών EF2 – EF3 . Οι μεγάλης έντασης σίφωνες έχουν καταγραφεί από το 1843 μέχρι σήμερα και εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα,. Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άτομα και 154 έχουν τραυματιστεί στη χώρα μας από ανεμοστρόβιλους τα τελευταία 150 χρόνια.

 

Ο πιο θανατηφόρος σίφωνας στην Ελλάδα, συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου 1959, όταν κατέστρεψε μια βάρκα στη λίμνη Πλαστήρα, με αποτέλεσμα 20 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους. Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος  τον πλήρωσε το παραλίμνιο Νεοχώρι καθώς οι 17 εκ των θυμάτων κατάγονταν από αυτό. Μια άλλη περίπτωση συνέβη στις 18 Οκτωβρίου του 1934 όταν ένας υδροστρόβιλος εισήλθε στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή του Αστακού  και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 39, με αποτέλεσμα να φέρει βαρύ πένθος στη τοπική κοινωνία. Για το γεγονός αυτό θα αναφερθούμε σε λίγες μέρες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα