Χιόνια τον Μάιο: Πότε συνέβη για τελευταία φορά

Χιόνια τον Μάιο: Πότε συνέβη για τελευταία φορά
χιόνια στους πρόποδες του Ολύμπου΄. Eurokinissi

Στις 14 Μαΐου η κορυφή του Ολύμπου γέμισε με χιόνι. Πότε έχει ξανασυμβεί αυτό το όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο.

Μπορεί σε κάποιους να προξένησε έκπληξη ότι πριν 3 ημέρες το περασμένο Σάββατο είχαμε χιόνια στον Όλυμπο, καθώς και σε άλλες ορεινές περιοχές της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος , όμως για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδος η κατάσταση αυτή δεν είναι τόσο σπάνια .

Ανάλογη κατάσταση είχαμε και πριν από 5 δεκαετίες , όταν ο Μάης είχε και πάλι τις ίδιες “παραξενιές”, καθώς σαν σήμερα στις 18 Μαίου 1963 η Πίνδος , αλλά και τα υπόλοιπα ορεινά της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδος καλυπτόταν από πυκνές χιονοπτώσεις και ο Μάης θύμιζε θερμοκρασιακά τον μήνα Μάρτιο. Η εφημερίδα “Ελευθερία ” αναφερόταν για το “πρωτοφανές” κύμα ψυχους με τα χιόνια “και πάλιν”.


Παράλληλα τότε είχαμε έντονες βροχοπτώσεις στη Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας


Το αίτιο που είχε προκαλέσει αυτή την κατάσταση ήταν μια ψυχρή αέρια μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα με αρκετά ασταθείς αέριες μάζες οι οποίες έδωσαν ραγδαίες βροχοπτώσεις σε Μαγνησία και Καρδίτσα και έριξαν σημαντικά την θερμοκρασία στην επιφάνεια .


Κάποιες άλλες περιπτώσεις με χιονοπτώσεις στις αρχές του Μάη τις θυμάμαι χαρακτηριστικά μέσα από τις βάρδιες στην ΕΜΥ το 1989 και το 1995 όπου τότε χιόνισε ακόμη και μέσα στη Φλώρινα, κάτι το οποίο και τότε είχε δημιουργήσει μεγάλο θέμα στα media της εποχής .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα