Χριστούγεννα: O καιρός τις ημέρες των εορτών

Χριστούγεννα
Χριστούγεννα EUROKINISSI

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές στην θερμοκρασία, αλλά ούτε και ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων.

Τα Χριστούγεννα έρχονται σιγά -σιγά και από αυτή τη στήλη αγαπητοί φίλοι έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η πρόγνωση του καιρού είναι παρακινδυνευμένη πέραν των 7 ημερών και γι’ αυτό πάντοτε χρησιμοποιούμε τις προγνώσεις δείγματος (Ensemble Forecasts) για να δούμε την τάση του καιρού από πλευράς θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων.

Παραθέτω παρακάτω την τάση του καιρού για Αθήνα Θεσσαλο9νίκη και Ηράκλειο Κρήτης , όπου σε γενικές γραμμές παρατηρούμε ότι δεν θα έχουμε κάποιες σημαντικές μεταβολές στη θερμοκρασία, αλλά ούτε και ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων.

ADVERTISING
Χριστούγεννα: O καιρός τις ημέρες των εορτών

Η θερμοκρασία στην Αθήνα στην στάθμη των 850hPa θα κυμαίνεται περί τους 3 με 4 βαθμούς , δηλαδή με τιμές επιφανείας περί τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Αναλόγως θα διαμορφωθούν οι θερμοκρασίες στη Θεσσαλονίκη με τιμές λίγο χαμηλότερες της Αθήνας περί τους 9 με 11 και στο Ηράκλειο με τιμές περί τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Χριστούγεννα: O καιρός τις ημέρες των εορτών

Οι τιμές της θερμοκρασίας στη περιοχή μας θα είναι κατά μέσο όρο 1,5 με 2 βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή όπως προκύπτει και από το κλιματικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) . Το ίδιο θα ισχύει για όλη σχεδόν την Ευρώπη.

Χριστούγεννα: O καιρός τις ημέρες των εορτών

Οι βροχοπτώσεις θα κυμαίνονται σε κανονικά επίπεδα και μόνο στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας μας θα κυμαίνονται κατά 10 με 15 mm βροχής κάτω από το μέσο όρο . Πολλές βροχές σε Ισπανία Γαλλία , Αγγλία και μερικώς και σε κεντρικά.

Μια γενική εικόνα του καιρού για την χώρα μας μπορούμε να πάρουμε από τις παρακάτω 2 εικόνες που δίνουμε την προοπτική μέχρι και το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα: O καιρός τις ημέρες των εορτών

Όπως παρατηρούμε Δευτέρα προς Τρίτη θα μας επηρεάσει ένα να βαρομετρικό χαμηλό με πολλές βροχές και καταιγίδες το οποίο την Τετάρτη θα απομακρυνθεί από τη χώρα μας και ο καιρός θα βελτιωθεί΄.

Από την Πέμπτη όμως στα Βορειοδυτικά Βαλκάνια θα οργανωθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό , το οποίο Παρασκευή προς Σάββατο έχει την τάση να κινηθεί νοτιοανατολικά και να μας επηρεάσει με αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και αργότερα στο Ανατολικό Αιγαίο .

Το σύστημα αυτό θα προκαλέσει νοτιάδες και οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Χριστούγεννα: O καιρός τις ημέρες των εορτών

Με επιφύλαξη σας δίνω σε video τα αποτελέσματα του GFS (του Αμερικάνικου προγνωστικού μοντέλου) που φτάνουν μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα τα οποία μας δίνουν περίπου παρόμοια εικόνα με αυτή του Ευρωπαϊκού Κέντρου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χριστούγεννα
SHARE:

24Media Network