Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: “Βουτιά” 10 βαθμών – Πού θα χιονίσει

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: “Βουτιά” 10 βαθμών – Πού θα χιονίσει
Χιόνια στην Πάρνηθα Eurokinissi

Στην Αττική ειδικότερα προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά από το απόγευμα της Τρίτης που κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως την τέταρτη θα ενταθούν. Πώς θα κινηθεί η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες.

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (24-12-2018) προβλέπεται επιδείνωση του καιρού από τα βόρεια με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 10 βαθμών Κέλσιου το επόμενο διήμερο, ενώ θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην κεντρική και τη βόρεια χωρά. στα πελάγη θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι.

Πιο αναλυτικά:

1. την Τρίτη (25-12-2018) Χριστούγεννα

α. χιονοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του βορείου αιγαίου, που γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Μακεδονίας, της Θράκης, της ηπείρου, της Θεσσαλίας, από το απόγευμα της Στέρεας, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου και από το βράδυ τα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων.

β. τη νύχτα οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν άλλα θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική στέρεα και την ανατολική Πελοπόννησο.

γ. θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στα πελάγη.

2. την Τέταρτη (26-12-2018)

α. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νοτιάς χωράς, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) της Ευβοίας, της ανατολικής στέρεας και της ανατολικής Πελοποννήσου.

β. από τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης ενώ στις άλλες περιοχές θα σταματήσουν.

γ. θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα επικρατήσουν στο νότιο αιγαίο.

δ. παγετός κατά τόπους ισχυρός στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

3. στην Αττική ειδικότερα προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά από το απόγευμα της Τρίτης (25-12-2018) που κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως την τέταρτη θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Τα φαινόμενα από το βράδυ της τέταρτης θα σταματήσουν.

4. την Πέμπτη (27-12-18)

Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Ανάλυση καιρικής κατάστασης του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό έκτακτο Δελτίο. Η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο πέσει κατά 10 περίπου βαθμούς, ενώ θα χιονίσει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου για από Τρίτη 0000 έως Τρίτη 1200UTC

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Τρίτη 00:00 έως Τρίτη 12:00 UTC

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης θα επηρεαστούν όλα τα ορεινά και ημιορεινά του κορμού της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Προβλεπόμενες θερμοκρασίες για τα Χριστούγεννα

Η πτώση της θερμοκρασίας την ημέρα των Χριστουγέννων θα γίνει αισθητή κυρίως στα κεντρικά και τα Βόρεια και μόνο στη νότια νησιωτική χώρα θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα .

Από το μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν , αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου για από Τρίτη 1200 έως Τετάρτη 0000UTC

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Τρίτη 12:00 έως Τετάρτη 00:00 UTC

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι Τετάρτη οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν , αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Όπως παρατηρούμε στους χάρτες του υετού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως νοτιότερα, αλλά παρόλα αυτά επειδή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα έρθουν ακόμη ψυχρότερες αέριες μάζες οι χιονοπτώσεις ενδέχεται τοπικά να είναι πυκνές στην Εύβοια, την Αττική και την Ανατολική Πελοπόννησο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει κυρίως στη Κεντρική Εύβοια μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα) . Στην Αττική ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται στο ίδιο χρονικό διάστημα με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα .

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου από Τετάρτη 0000 έως Τετάρτη 1200UTC

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Τετάρτη 0000 έως Τετάρτη 1200UTC

Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού από Τετάρτη 1200 έως Πέμπτη 0000UTC

Την Τετάρτη το κρύο θα είναι έντονο σε όλη χώρα και σε όλα σχεδόν τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μπ με τάση εξασθένησης από αργά το βράδυ .

Προβλεπόμενες θερμοκρασίες για την Τετάρτη 26/12

Ο παγετός θα διατηρηθεί και την Πέμπτη στα ηπειρωτικά όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός .

Προβλεπόμενες θερμοκρασίες για την Πέμπτη 27/12

Αν και η μεταβολή αυτή του καιρού μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια τυπική χειμωνιάτικη επιδείνωση του καιρού, γίνεται σύσταση να ακολουθείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για όλα τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως για τις χιονοπτώσεις , τον παγετό και τους θυελλώδεις ανέμους .

Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά δεδομένα και άλλων μετεωρολογικών παραμέτρων με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια ανά 3ωρο, όπως αυτά παράγονται από τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων ή σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα