Έντονη χιονόπτωση με παγετό και θερμοκρασίες υπό του μηδενός

Έντονη χιονόπτωση με παγετό και θερμοκρασίες υπό του μηδενός
ΑΡΓΟΛΙΔΑ-ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ.(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) Eurokinissi

Παγετός και τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα. Στο έλεος του χιονιά πολλές περιοχές. Που υπάρχουν προβλήματα και που απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες. Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, με τα πρώτα προβλήματα να κάνουν την εμφάνισή τους και την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Σήμερα, Κυριακή στα βορειοδυτικά θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις οι οποίες στο Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και τις ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Βόρειοι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ. Ενώ, η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Προβλήματα στην κυκλοφορία στην Αττική

Κλειστοί παραμένουν στην Αττική, λόγω χιονιού, οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, Περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον ‘Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Επίσης απαγορεύεται, από χτες το βράδυ,η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου

Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, που είχε κλείσει από το απόγευμα του Σαββάτου λόγω χιονοπτώσεων και εκτροπής βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί για ώρες, μεγάλος αριθμός οδηγών αυτοκινήτων και επιβατών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ωστόσο σε σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, περιπολικά της τροχαίας και πυροσβεστικά οχήματα, για να επέμβουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, προβλήματα καταγράφονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, αφού από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ο απεγκλωβισμός των οχημάτων στην νέα εθνική οδό ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, αρχικά στο ρεύμα προς Πάτρα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο ρεύμα προς Κόρινθο. Όμως η ακινητοποίηση βαρέων οχημάτων στην άκρη του δρόμου δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις στον αποχιονισμό της εθνικής οδού.

Εκχιονιστικά προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτή το οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πατρών

Στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, αλλά και την πόλη της Πάτρας, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων λέει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Επίσης, τονίζει ότι μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται και στην ορεινή Ναυπακτία, όπου εκεί οι περισσότεροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγοδρόμια, όπως λέει χαρακτηριστικά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Όσον αφορά στην περιοχή των Καλαβρύτων, ο Απόστολος Κατσιφάρας σημειώνει ότι «προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοικτές τις επαρχιακές οδούς Πούντας-Καλαβρύτων και Ακράτας-Ζαρούχλας, ώστε να κινηθούν χωρίς προβλήματα οι εκδρομείς που πρέπει να χρησιμοποιήσουν την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Επίσης εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς και στην επαρχιακή οδό Πατρών- Καλαβρύτων, ώστε και σε αυτή την περίπτωση να μην υπάρξει πρόβλημα με τις μετακινήσεις.

Ακόμη καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εθνική οδό Πατρών-Τρίπολης.

Όσον αφορά στην ορεινή Ναυπακτία, γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού, προκειμένου να ξεπαγώσουν οι δρόμοι.

Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες;

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Στην Ημαθία, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θυα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Στην Πέλλα, προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στην Πιερία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.

Στις Σέρρες, χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

“Πολικές” θερμοκρασίες επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -19 βαθμούς Κελσίου και στο Νευροκόπι της Δράμας τους -16.

Στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους -13, στην Κοζάνη στους -12, στις Σέρρες στους -11 και στην Αλεξανδρούπολη στους -10. Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επικρατεί ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια ελάχιστη βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Χιόνι και παγετός στον Βόλο

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα παραμένουν από τον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες ,παρά τον ήλιο που έκανε την εμφάνισή του στον Βόλο.

Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι χιονισμένη και προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας του πάγου σε πολλές συνοικίες κυρίως στα προάστια προς το Πήλιο.

Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το 0.

Ανοιχτό είναι σήμερα και το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες του Πηλίου, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες ,λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

Στο έλεος του χιονιά Αλόννησος και Σκόπελος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη.

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.

Στα λευκά η Κρήτη

« Ντυμένες» στα λευκά βρήκε το πρώτο φως της ημέρας περιοχές των Χανίων με το χιόνι να σκεπάζει ακόμα και σημεία με πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπως το δημοτικό διαμέρισμα Περβολίων του δήμου Χανίων, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν βλέποντας χιόνια στις αυλές των σπιτιών τους.

Χιόνια έπεσαν και στις πεδινές περιοχές των Μουρνιών και Νεροκούρου ενώ αποκλεισμένο είναι στα περισσότερα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο.

Χιόνια και στη Ρόδο

Αρκετό χιόνι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στο νησί, έπεσε από χθες το βράδυ στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα από χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού να σπεύσουν να απολαύσουν το θέαμα.

Πιο συγκεκριμένα από χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά ‘Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα.

Ήδη τα χωριά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Η πρόγνωση του καιρού

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Στα νότια χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά ως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -2 ως 2 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

* Αιγάλεω * Βουλιαγμένη * Γλυφάδα * Εκάλη * Ζωγράφου * Ηλιούπολη * Ίλιον * Καλλιθέα * Κέντρο * Κηφισιά * Κορωπί * Μαρούσι * Μέγαρα * Νέα Μάκρη * Πειραιάς * Πεντέλη * Περιστέρι * Σαρωνίδα

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -8 ως -2 βαθμούς Κελσίου.

* Ασβεστοχώρι * Εύοσμος * Θέρμη * Κέντρο * Κύμινα * Λαγκαδάς * Νέα Μηχανιώνα * Πανόραμα * Σίνδος * Χαλκιδική * Ωραιόκαστρο

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη Δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους κυρίως στη Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -12 ως -1 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

* Αλεξανδρούπολη * Βέροια * Δράμα * Έδεσσα * Καβάλα * Καστοριά * Κατερίνη * Κιλκίς * Κοζάνη * Κομοτηνή * Νάουσα * Ξάνθη * Ορεστιάδα * Σέρρες * Φλώρινα

 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 ως 5 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

* Ζάκυνθος * Ηγουμενίτσα * Ιωάννινα * Καλαμάτα * Κέρκυρα * Κεφαλλονιά * Λευκάδα * Μεσολόγγι * Ναύπακτος * Πάτρα * Πρέβεζα

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονοπτώσεις οι οποίες στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στις νοτιότερες κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -4 ως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

* Αράχωβα * Βόλος * Θήβα * Λαμία * Λάρισα * Λιβαδειά * Καρδίτσα * Κόρινθος * Ναύπλιο * Τρίκαλα * Τρίπολη * Χαλκίδα

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στη θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα)

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 ως 6 βαθμούς Κελσίου.

* Άγιος Νικόλαος * Αμοργός * Άνδρος * Ηράκλειο * Μήλος * Μύκονος * Νάξος * Πάρος * Ρέθυμνο

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παροδικές χιονοπτώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 2 ως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

* Ικαρία * Κως * Λήμνος * Μυτιλήνη * Ρόδος * Σαμοθράκη * Σάμος * Χίο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα