Η χιονοκάλυψη ξεπέρασε το 60% της Ελλάδας μετά τις τέσσερις διαδοχικές κακοκαιρίες

Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης MOTIONTEAM

Η παρατεταμένη περίοδος ψύχους οδήγησε στην τρίτη μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από το 2004 σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στην τρίτη μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οδήγησε η παρατεταμένη περίοδος ψύχους στη χώρα μας, από την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά τα διαδοχικά συστήματα κακοκαιριών που έπληξαν όλη την Ελλάδα.

Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι σήμερα.

Αρχικά η κακοκαιρία "Ραφαήλ" που ξεκίνησε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αύξησε σημαντικά την έκταση της χιονοκάλυψης από το 4% στο 49%. Στη συνέχεια η κακοκαιρία "Σοφία" αύξησε ακόμη κατά 14% τη χιονοκάλυψη (δηλαδή περίπου στο 63%) κυρίως με νέες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τέλος, οι επόμενες κακοκαιρίες "Τηλέμαχος" και "Υπατία" διατήρησαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την έκταση της χιονοκάλυψης, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

Ημερήσια εκτίμηση της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα από δορυφορικά δεδομένα
Ημερήσια εκτίμηση της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα από δορυφορικά δεδομένα ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ/METEO.GR

Επειδή όμως οι θερμές αέριες μάζες κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Υπατία" έχουν ήδη λιώσει σημαντικά μεγάλη ποσότητα χιονιού στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, αναμένεται σημαντική μείωση της έκτασης χιονοκάλυψης τις επόμενες ημέρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κακοκαιρία "Υπατία": Προβλήματα στην κυκλοφορία και κλειστά σχολεία σε όλη τη χώρα

Η Θεσσαλονίκη παραδομένη στη γοητεία του χιονιού

Νέα κακοκαιρία: Η "Υπατία" σαρώνει τη χώρα με χιόνια, αλυσίδες και αποκλεισμένα χωριά

SHARE:

24Media Network