Καιρός: Η μεσοπρόθεσμη τάση – Καλά, ψυχρά (έστω) και… ανάποδα

Καιρός: Η μεσοπρόθεσμη τάση – Καλά, ψυχρά (έστω) και… ανάποδα
Άστατος καιρός Eurokinissi

Πώς θα κυλήσει ο καιρός μέχρι το τέλος Μαΐου. Η παρατεταμένη αστάθεια και οι χαμηλοί δείκτες προειδοποίησης για φωτιά.

Πρόσφατα είχαμε τονίσει ότι παρουσιάζει ιδιαίτερη αστάθεια ο φετινός Μάιος κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας μας με μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα βορειοδυτικά.

Η προοπτική που είχαμε δώσει σε πρόσφατη αρθρογραφία μας για το “πότε θα κάνει Μάιο” είχαμε τονίσει ότι αυτή η αστάθεια θα διατηρηθεί σε γενικές γραμμές μέχρι το τέλος του μήνα.

Όπως μπορούμε να δούμε στον παρακείμενο χάρτη τα πραγματικά ύψη στη δυτική Ελλάδα την Ιταλία και τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια παραμένουν πάνω από τα κανονικά, ενώ υψηλές βροχοπτώσεις εμφανίζονται στην Τουρκία και τα νότια τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Τα πρώτα δεδομένα του κλιματικού αλλά και του ατμοσφαιρικού, συγκλίνουν και μας δείχνουν ότι θα έχουμε βροχές πάνω από το κανονικό για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι τύποι καιρού είναι τέτοιοι που θα επηρεάσουν όλο τον Ευρωπαϊκό νότο και θα ωφεληθούν όλες οι περιοχές που παρουσίασαν μεγάλα ελλείματα νερού τους πρώτους μήνες της άνοιξης.

Στο παραπάνω βίντεο παρατηρούμε αν και εγκαθίσταται ένας αντικυκλώνας στα βόρεια, δεν διατηρείται για πολύ και έτσι καταφέρνουν μάζες αστάθειας να περάσουν νοτιότερα από τα ανατολικά κράσπεδά του αντικυκλώνα επηρεάζοντας τα ΝΑ της Ευρώπης και τη χώρα μας και από την άλλη μεριά χαμηλά επηρεάζουν άμεσα την Ιβηρική.

Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια παρουσιάζονται σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή τόσο στη χώρα μας όσο σε Ιταλία και Ιβηρική και πολύ περισσότερο στις ακτές της ΒΔ Αφρικής.

Ανάλογη κατάσταση παρουσιάζεται και για την μεθεπόμενη εβδομάδα σε όλο σχεδόν τον Ευρωπαϊκό νότο, όχι όμως με μεγάλες πλέον αποκλίσεις.

Οι αποκλίσεις διακρίνονται καλύτερα μέρα με τη μέρα στο παραπάνω βίντεο, όπου υπάρχει μια γενικότερη ανάκαμψη των θερμοκρασιών το άλλο ΣΚ και του Αγίου Πνεύματος με καλές τιμές για την εποχή οι οποίες ξαναπέφτουν πάλι μετά τις 10 Ιουνίου.

Η παρατεταμένη αστάθεια του Μαΐου

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι και άλλες χρονιές είχαμε μεγάλα ύψη βροχής, όπως το 2018 και το 2007 όπου υπήρχαν κάποιες ομοιότητες με τον φετινό Μάιο. Πέραν των βροχών, εξετάσαμε μια άλλη παράμετρο και αυτή ήταν η νέφωση ειδικά στις περιπτώσεις όπου έχουμε κάλυψη του ουρανού 7/8.

Δειγματοληπτικά χρησιμοποιήσαμε τον Μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού, μια περιοχή κοντά στη θάλασσα και που συνήθως έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ηπειρωτικότητα του Κέντρου, της Φιλαδέλφειας και του Τατοΐου.

Παρότι δεν έχει κλείσει ο μήνας, αλλά με δεδομένο ότι θα διατηρηθεί περίπου ο ίδιος καιρός, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο μήνας θα κλείσει με 20 ημέρες όπου έστω και πρόσκαιρα η νέφωση έφτασε τα 7/8.

Με δεδομένο το ότι το 1957, 1963 και 1980 έκλεισαν με 23, 24 και 22 ημέρες με αυξημένη νέφωση, συνάγεται ότι η φετινή χρονιά μαζί το 1976 (20 μέρες) έρχεται τέταρτη στην κατάταξη των πιο συννεφιασμένων Μαΐων.

Πάντως η μελέτη αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί για όλους τους διαθέσιμους μετεωρολογικούς σταθμούς, εξετάζοντας παράλληλα και άλλους παράγοντες , όπως τα είδη και τις βάσεις νεφών, τον υετό κ.α.

Οι θερμοκρασίες τελικώς φαίνεται να κυμαίνονται και για τον Μάιο . όπως τον Απρίλιο σε τιμές κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του φετινού Μαΐου ήταν οι χαμηλοί (ή μηδενικοί) δείκτες προειδοποίησης πυρκαγιών, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας και δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες ζέστες όπως πέρσι.

Βέβαια, υπήρχαν και τα αρνητικά στοιχεία των χαλαζοπτώσεων, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι όλα πήγαν “καλά , “ψυχρά”, (έστω) και… ανάποδα”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα