Καιρός – Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα με βροχές

Καιρός – Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα με βροχές
Πέταγμα χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα Eurokinissi

Καλοκαιρία προβλέπεται μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Μετά όμως αλλάζει σημαντικά ο καιρός. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Τελευταίες ημέρες της Αποκριάς και καθώς πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα, θα δοθεί και πάλι η έναρξη της Σαρακοστής στην ύπαιθρο – καιρού επιτρέποντος – όπου κάθε χρονιά ο κόσμος διοργανώνει αυτοσχέδια πικνίκ και «αμολάει» χαρταετό. Φέτος τα πράγματα θα είναι κάπως αλλιώτικα , καθώς τον χαρταετό θα πρέπει να τον πετάξουμε στο πάρκο της γειτονιάς μας, διότι δεν θα έχουμε την δυνατότητα όπως άλλες χρονιές να τον βάλουμε στο πορτ μπαγάζ του αυτοκινήτου και να πάμε σε ένα από τα λίγα μεγάλα ανοιχτά πάρκα της Αθήνας ή και άλλων αστικών κέντρων.  Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας μας προβλέπεται βροχερός καιρός .

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα καλά νέα , καθώς το Σάββατο θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους και τους 18 με  19 βαθμούς Κελσίου  και με ανέμους που δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

 

Μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής ο καιρός δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα έχουμε αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν στα νότια και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές  κυρίως στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου το απόγευμα θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

 

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 με 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ στα νότια, οι θερμοκρασίες δεν θα αλλάξουν σημαντικά και θα κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά , ενώ παράλληλα θα έχουμε και μεταφορά σκόνης κυρίως στην περιοχή της Κρήτης

 

Τη Δευτέρα θα επηρεαστούμε και από το χαμηλό στα νοτιοανατολικά καθώς και από άλλη μια διαταραχή που έρχεται από τα ΒΔ προς τα ΝΑ , η οποία θα «σαρώσει» μεγάλο μέρος της χώρας και θα προκαλέσει βροχές αλλά και σποραδικές καταιγίδες  πρώτα στα δυτικά καθώς και στη Θράκη το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα .

 

Με αυτόν το τύπο καιρού , όπου επικρατούν ενισχυμένοι νοτιοδυτικοί άνεμοι κυρίως στα νότια , δεν επηρεάζονται όλες οι περιοχές της χώρας. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο , τον αποκαλούμενο από τους μετεωρολόγους «καιρό του Π» Όπως μπορείτε να διακρίνετε στην παρακάτω εικόνα οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο σχηματίζουν ένα κεφαλαίο γράμμα Π.

 

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας της Ανατολικής Στερεάς , αλλά και της Κρήτης να μην επηρεαστούν σημαντικά με το πέρασμα αυτού του συστήματος ανατολικότερα . Ειδικότερα για την Αθήνα το πέρασμα του συστήματος θα γίνει προς το μεσημέρι , οπότε το υπόλοιπο διάστημα –κυρίως το πρωί- ο καιρός προσφέρεται για το πέταγμα του χαρταετού.  

 

Τώρα στη συνέχεια , από αργά απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και μετά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν στα δυτικά και θα συνεχιστούν στα Βόρεια και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές . Οι θερμοκρασίες θα είναι καλές , αν και θα παρουσιάσουν πτώση σε σχέση με τις θερμοκρασίες της Κυριακής και θα κυμαίνονται περί τους 14 με 15 βαθμούς στα κεντρικά και νότια , κοντά στις κανονικές για την εποχή .

Στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη θα έχουμε άστατο καιρό, όχι όμως με έντονα φαινόμενα . Ουσιαστική βελτίωση θα πρέπει να περιμένουμε από την Παρασκευή και μετά

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή) 

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο news247.gr επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Διευθυντής Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα