Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Τετάρτης - Παγετός και χιόνια και στα πεδινά

Φωτογραφία από τη χιονισμένη Πάρνηθα
Φωτογραφία από τη χιονισμένη Πάρνηθα EUROKINISSI

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται τις επόμενες ώρες. Προβλέπεται εισβολή ψυχρών αέριων μαζών πολικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Θα επικρατήσει τοπικά ολικός παγετός στα Βόρεια. Την Πέμπτη αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από το βράδυ της Τετάρτης και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό έκτακτο Δελτίο. To αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλλουν στην περιοχή μας από την Κεντρική Ευρώπη και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης (δημιουργίας χαμηλού) στο Αιγαίο   (Χάρτης αριστερά –Στάθμη 500 hPa). Παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα εισβάλουν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης (Χάρτης Δεξιά- Στάθμη 850 hPa ) και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές και θα επικρατήσει τοπικά ολικός παγετός στα Βόρεια.  

(α) Χάρτης 500 hPa και επιφανείας που δείχνει την διαδικασία της κυκλογέννεσης με τα προβλεπόμενα ύψη υετού (β) Χάρτης 850 hPa με τις ψυχρές αέριες μάζες το μεσημέρι της Πέμπτης
(α) Χάρτης 500 hPa και επιφανείας που δείχνει την διαδικασία της κυκλογέννεσης με τα προβλεπόμενα ύψη υετού (β) Χάρτης 850 hPa με τις ψυχρές αέριες μάζες το μεσημέρι της Πέμπτης EMY

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να παρατηρήσετε την πορεία των ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης που εισβάλλουν στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν δύο ψυχρές εισβολές. Η πρώτη Πέμπτη με Σάββατο και η δεύτερη την ερχόμενη Τρίτη-Τετάρτη η οποία θα είναι ασθενέστερη .

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχοπτώσεων προβλέπονται την Πέμπτη και κυρίως κατά την διαδικασία της κυκλογέννεσης , δηλαδή της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού στο Αιγαίο . Από το απόγευμα της Πέμπτης το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί ανατολικότερα και από τα δυτικά θα έχουμε εξασθένηση των φαινομένων.

Προβλεπόμενα ύψη υετού από Πέμπτη 03/00:00 έως Πέμπτη 03/12:00 UTC
Προβλεπόμενα ύψη υετού από Πέμπτη 03/00:00 έως Πέμπτη 03/12:00 UTC ΕΜΥ
Προβλεπόμενα ύψη υετού από Πέμπτη 03/12:00 έως Παρασκευή 04/00:00 UTC
Προβλεπόμενα ύψη υετού από Πέμπτη 03/12:00 έως Παρασκευή 04/00:00 UTC ΕΜΥ

Ακολουθεί βίντεο με τα προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου έως και την ερχόμενη Κυριακή.

Περιοχές χιονοπτώσεων

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά θα επηρεάσουν και τα πεδινά της Βόρειας Χώρας καθώς και περιοχές σε  μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδος,  όπως αυτή περιγράφεται στο έκτακτο δελτίο. 

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Πέμπτη 03/00:00 έως Πέμπτη 03/12:00 UTC
Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Πέμπτη 03/00:00 έως Πέμπτη 03/12:00 UTC EMY
Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Πέμπτη 03/12:00 έως Παρασκευή 04/00:00 UTC
Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Πέμπτη 03/12:00 έως Παρασκευή 04/00:00 UTC EMY

Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν ενώ θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση-επικαιροποίηση με ανάλυση των υψομέτρων χιονόπτωσης για τις επόμενες ημέρες . 

Περιοχές παγετού

Η πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες θα είναι σημαντική  της τάξεως των 7 με 8 βαθμών Κελσίου και τοπικά ο παγετός θα είναι ολικός, δηλαδή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει το μηδέν . Στον παραπάνω χάρτη έχουμε σημειώσει τις περιοχές που ο παγετός θα είναι ολικός.  Για τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον σύνδεσμο.

Δείτε σε βίντεο που ακολουθεί παρακάτω τα επίπεδα συναγερμού για τις ελάχιστες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στον Ελληνικό χώρο σύμφωνα με τα όρια του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο αρμόδιος φορέας έκδοσης είναι η ΕΜΥ.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω και σας υπενθυμίζουμε όσοι μετακινηθείτε οδικώς να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο τις αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμη και αν οι περιοχές που θα ταξιδέψετε δεν περιλαμβάνονται σε αυτές που θα δεχτούν μεγάλα ύψη χιονιού.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

 Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στο οδικό δίκτυο της Δυτ. Θεσσαλίας - Σε ετοιμότητα οι Δήμοι Καρδίτσας και Τρικκαίων

Την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, περιγράφει σε ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα:

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο νομό Τρικάλων, σύμφωνα με την αστυνομία, διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

1) Ε.Ο. Τρικάλων - 'Αρτας από 25ο χλμ (θέση Αναβρυσούλα) έως 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου)

2) Επ. οδός Πύλης - Μεσοχώρας από 13ο χλμ (θέση Πηγή των Θεών) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)

3) Επαρχιακό οδικό δίκτυο Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Συνίσταται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σύμφωνα με τη διεύθυνση αστυνομίας Καρδίτσας, στα παρακάτω σημεία:

1) Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 44ο έως 52ο χλμ (Δ/νση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας)

2) Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο έως 29ο χλμ (στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου)

3) Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου (από 46ο έως 62ο χλμ. θέση Ζαχαράκη)

Δήμος Καρδίτσας

Σε ετοιμότητα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα σημειωθεί τις επόμενες ώρες και θα συνοδευτεί με χιονοπτώσεις ακόμη και μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, βρίσκεται ο Δήμος, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Καρδίτσας απευθύνει έκκληση στους δημότες να διευκολύνουν το έργο του αποχιονισμού από τα μηχανήματα του Δήμου και των ιδιωτών που είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν κάνοντας τα εξής:

- Να μη σταθμεύσουν τα οχήματά τους στις γωνίες των δρόμων, δίπλα σε άλλα οχήματα και γενικότερα σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται η στάθμευση, τόσο στους κεντρικούς όσο και στους συνοικιακούς δρόμους

- Να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους

- Αν χρειαστεί να μετακινηθούν, να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες

- Να επικοινωνούν για θέματα αποχιονισμού (χιόνι, πάγο, ρίψη άλατος κ.λπ.) με το Δήμο στα τηλ.: 2441076000 & 2441350138

Δήμος Τρικκαίων

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρικκαίων ενημερώνει τους πολίτες για το τι πρέπει να προσέχουν σε περίπτωση χιονοπτώσεων και παγετού. Ο Δήμος Τρικκαίων σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θέτει στη διάθεση των πολιτών τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2431020000 (κεντρική υπηρεσία διαχείρισης αιτημάτων), 2431076611 και 2431076612 (αμαξοστάσιο).

Οι πολίτες μπορούν, αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Θα πρέπει επίσης, όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο:

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

- Να ντύνονται με πολλά ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καιρός: Πολικές μάζες φέρνουν τσουχτερό κρύο και χιόνια στα πεδινά

Καιρός: Ο "Ραφαήλ" φεύγει, η "Σοφία" έρχεται - Πολικές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

SHARE: