Καιρός: Έφυγε ο πρώτος “μίνι καύσωνας” – 38αρια το Σάββατο

Καιρός: Έφυγε ο πρώτος “μίνι καύσωνας” – 38αρια το Σάββατο

Το δεύτερο κύμα ζέστης θα κρατήσει ένα τετραήμερο. Από την ερχόμενη Παρασκευη έως και Δευτέρα και θα είναι εντονότερο.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα και ο υδράργυρος έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή για όλη την Ευρώπη.

Στα Χανιά ο υδράργυρος έφτασε τους 35 βαθμούς στο Ρέθυμνο τους 34, ενώ 33 βαθμούς είχε η Λαμία η Λάρισα, οι Σέρρες και 32 η Σητεία η Αγχίαλος η Τανάγρα και το Άργος .

Εκτός από τις υψηλές τιμές θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa σε αυτή την πρώτη εισβολή σημαντικό ρόλο είχε ο άνεμος που σε πολλές περιοχές ως νοτιάς η δυτικός καταβατικός ανέβασε σε τοπικό επίπεδο τον υδράργυρο . Μετά από αυτή την πρώτη εισβολή αύριο θα έχουμε πρόσκαιρη πτώση θερμοκρασίας και θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα από την Πέμπτη και μετά .

Δείτε συνολικά την κίνηση των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη στη στάθμη των 850 hPa.

Στα Βαλκάνια και στην Ελλάδα το τετραήμερο Παρασκευής-Δευτέρας θα είναι πολύ ζεστό. Ευτυχώς, που λόγω εποχής, τουλάχιστον οι ελάχιστες θερμοκρασίες διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα.

Στο επόμενο video δείτε την προοδευτική άνοδο της θερμοκρασίας που ειδικά το τετραήμερο Παρασκευής- Δευτέρας θα είναι σημαντικότερη από την σημερινή με μέσες θερμοκρασίες περί του 35 με 38 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές χωρίς να αποκλείεται και να τους ξεπεράσουμε σε τοπικό επίπεδο

Στην πρόγνωση πολλών ημερών η ΕΜΥ επισημαίνει για το Σάββατο: “ Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη» υπενθυμίζοντάς μας ότι η θαλάσσια αύρα σε πολλές περιοχές θα διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο. Πάντως η ζέστη θα κρατήσει μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς η ροή των αερίων μαζών στις κατώτερες και στις ανώτερες στάθμες είναι από τα ΝΔ προς τα ΒΑ και οφείλεται στον ισχυρό αεροχείμαρρο που περνά από την περιοχή μας.

Δείτε την πορεία του σε JetStream:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα