Καιρός: Πρώτη επέλαση με πυκνές χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά του βορείου Αιγαίου

Καιρός: Πρώτη επέλαση με πυκνές χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θράκη και νησιά του βορείου Αιγαίου
Δορυφορική εικόνα την Πέμπτη 21/2 στις 12:00 το μεσημέρι Eumetsat

Η εισβολή του ψυχρού μετώπου που θα επηρεάσει την Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 μονάδων, θυελλώδεις ανέμους και πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσει αρχικά τα βόρεια τμήματα της χώρας. Στο “μάτι” του κυκλώνα το Σάββατο η Αττική.

Βαρομετρικό χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα έχει δημιουργηθεί στη Βορειοανατολική Ευρώπη το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα επηρεάσει με το ψυχρό του μέτωπο τη χώρα μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες στην περιοχή μας. Θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 περίπου βαθμούς Κελσίου , ενώ παράλληλα , κατά τόπους το Σαββατοκύριακο θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις, θα επικρατήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Εδώ και μέρες είχαμε αναφερθεί για την συγκεκριμένη μεταβολή στα δελτία πρόγνωσης 3-7 ημερών από την ΕΜΥ , όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμη και σήμερα -μόλις δύο 24ωρα πριν την έναρξη της κακοκαιρίας- δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με την θέση των κέντρων των βαρομετρικών συστημάτων που θα μας επηρεάσουν. Θα ήταν καλό λοιπόν αυτό το στοιχείο να ληφθεί υπόψη από όσους έχουν δημόσιο λόγο για την ενημέρωση του κοινού στα ΜΜΕ.

Οι θέσεις του βασικού βαρομετρικού χαμηλού από δύο μοντέλα καιρού για το βράδυ του Σαββάτου

1. Ανάλυση επί των χιονοπτώσεων

α. Επισημαίνουμε ότι θα έχουμε κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις το Σάββατο αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και γρήγορα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της βορείας Αττικής), την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο, ενώ τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα .

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις προβλέπονται το Σάββατο (23-02-2019) από το απόγευμα αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στο κέντρο της Αθήνας.

Δείκτης επικινδυνότητας για χιονοπτώσεις με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το Σάββατο ( αφορά όλο το 24ωρο)

β. Την Κυριακή θα συνεχιστούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο που τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Δείκτης επικινδυνότητας για χιονοπτώσεις με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για την Κυριακή ( αφορά όλο το 24ωρο)

Ακολουθεί αναλυτικό Video με τα ύψη και τις περιοχές των χιονοπτώσεων με χρονικό βήμα τις 6 ώρες.

2. Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8-9 μποφόρ, θα πνέουν από το Σάββατο (23-02-2019) το πρωί από τα βόρεια και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση σταδιακά την Κυριακή (24-02-2019).

Παρακάτω ακολουθεί video με το πεδίο των ανέμων από Σάββατο έως και την Τρίτη.

3. Ισχυρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές το Σάββατο (23-02-2019), που την Κυριακή(24-02-2019) θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και τη Δευτέρα (25-02-2019) κατά τόπους στην Κρήτη.

Δείκτης επικινδυνότητας με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για το Σάββατο ( αφορά όλο το 24ωρο)

Δείκτης επικινδυνότητας με βάση τα όρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) για την Κυριακή ( αφορά όλο το 24ωρο)

Ακολουθεί αναλυτικό Video με τα ύψη βροχοπτώσεων με χρονικό βήμα τις 6 ώρες.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10 βαθμών που θα γίνει αισθητή από το Σάββατο (23-02-2019) και από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος την Κυριακή και τη Δευτέρα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών, ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα