Καιρός: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” – Πού υπάρχουν προβλήματα

Καιρός: Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία “Ηφαιστίων” – Πού υπάρχουν προβλήματα
Οδηγοί περνούν αλυσίδες στα οχήματα εν μέσω χιονόπτωσης EUROKINISSI

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία των οχημάτων σε μεγάλο κομμάτι του ορεινού όγκου της ηπειρωτικής χώρας. Δεμένα τα πλοία σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα. Θερμαινόμενες αίθουσες ανοίγει ο Δήμος Αθηναίων.

Οι ψυχρές αέριες μάζες της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας. Χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά της Αττικής και χιόνι που θα εναλλάσσεται με χιονόνερο στην Αθήνα και στα κεντρικά του νομού, αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής, ενώ ήδη σε πολλές περιοχές έχουν υπάρξει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Έντονη χιονόπτωση στα ορεινά της Μαγνησίας

 Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην ορεινή Μαγνησία και συγκεκριμένα στο Πήλιο και στην Ανάβρα. Το χιόνι πέφτει από το ύψος της Πορταριάς μέχρι τη Ζαγορά, καθώς και στην Ανάβρα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας να επιχειρούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. 

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, το φαινόμενο της χιονόπτωσης συνοδεύεται με έντονους ανέμους, τονίζοντας πως η κακοκαιρία φαίνεται να επιδεινώνεται. Πάνω από 12 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν στις περιοχές που η χιονόπτωση είναι έντονη, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλο το νομό 30 μηχανήματα για κάθε ενδεχόμενο. Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε επίσης ότι η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σημειώνοντας βέβαια ότι οι οδηγοί πρέπει να φέρουν μαζί τους αλυσίδες και να είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. 

Προβλήματα στα ορεινά Αχαΐας και Αρκαδίας

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Αχαΐας και Αρκαδίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ώστε οι δρόμοι να μένουν ανοικτοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο που συνδέει την κοινότητα Περιστέρα Αχαΐας με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, καθώς και στη δασική οδό που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

Όσον αφορά στη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητες στα εξής σημεία στην Αχαΐα:

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας).

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης).

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.

*Στην δημοτική οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, από το 8ο ,έως το – 15ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριολίθου και μέσω Λουσών ).

*Στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

*Σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας Καλαβρύτων.

Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Νεμέας, (μέσω Λεβιδίου) από το 34ο ,έως 42ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Αλωνίσταινας, από το 27ο χιλιόμετρο, έως την Βυτίνα.

*Στην επαρχιακή οδό που συνδέει την κοινότητα Καρδαρά με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

“Δεμένα” τα πλοία σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Λευκίμμη

Απαγορευτικό απόπλου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, είναι σε ισχύ από το πρωί για τα πλοία ανοιχτού τύπου που παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια της Κέρκυρας της Ηγουμενίτσας και της Λευκίμμης. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο με τα πλοία κλειστού τύπου, ενώ αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι στην περιοχή που αγγίζουν τα έξι με επτά μποφόρ. Νέα ενημέρωση αναμένεται από το Λιμεναρχείο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. 

Θερμαινόμενοι χώροι στον δήμο Αθηναίων

Στη διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων, επί 24ωρης βάσης, προχώρησε ο δήμος Αθηναίων. «Λόγω του επερχόμενου νέου κύματος κακοκαιρίας και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν, ο δήμος Αθηναίων προχωρά στην διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την προστασία των αστέγων και μάλιστα επί 24ωρης βάσης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 20.00 και συνεχώς, χωρίς διακοπή, ως τις 08:00 την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, οπότε και θα επανεκτιμηθούν οι καιρικές συνθήκες, διατίθενται οι εξής χώροι, όπως κάνει γνωστό ο δήμος της Αθήνας:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη 22 & Δύμης – Τηλ: 210 8223946)

2. Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Πανόρμου & Βαθέος 25 – Τηλ: 210 6459890)

3. Ο 1ος όροφος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν & Αλεξανδρείας 35 – Τηλ: 210 5152144 & 210 5143838)

Για τον ίδιο σκοπό, σε συνεννόηση – συνεργασία των Ιατρών του Κόσμου με τον Δήμο Αθηναίων, διατίθεται χώρος – υπνωτήριο επί της οδού Αλικαρνασσού 49 στην Ακαδημία Πλάτωνος με ωράριο λειτουργίας 19:00 – 08:00 και με τηλέφωνο επικοινωνίας 210 5246920.

Επίσης, γνωστοποιείται ότι συνεργεία καθώς και η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα διανέμουν σε σημεία που βρίσκονται άστεγοι, ζεστό τσάι, φαγητό, κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης ενώ θα ενημερώνουν και για τη λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων.=

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία, ενώ σε 24ωρη ετοιμότητα βρίσκονται προσωπικό και μηχανήματα με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, από τις διευθύνσεις Καθαριότητας, Μηχανολογικού, Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων για την περίπτωση χιονόπτωσης σε περιοχές της πρωτεύουσας(εκχιονιστικά, φορτωτές, μηχανήματα ρίψης αλατιού κ.ά.), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθήναιων.

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργεί και το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ (210 5246515-16) για να δέχεται αναφορές πολιτών σχετικά με αστέγους που χρειάζονται βοήθεια.

Για όλη τη διάρκεια των 24ωρου οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται και στην γραμμή επικοινωνίας του δήμου Αθηναίων, 1595 προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα