Καιρός: Σπάνιο φαινόμενο το Σάββατο – Τι είναι το “οπισθοδρομούν χαμηλό” και τι προκαλεί

Καιρός: Σπάνιο φαινόμενο το Σάββατο – Τι είναι το “οπισθοδρομούν χαμηλό” και τι προκαλεί
Αστραπές EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έρχεται μεταβολή του καιρού, η οποία οφείλεται σε ένα οπισθοδρομούν χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Η ανάλυση του φαινομένου από τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Μια και όχι τόσο συνηθισμένη διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα επηρεάσει το επόμενο τριήμερο τη χώρα μας με αρκετές βροχές, καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και πτώση της θερμοκρασίας που θα είναι αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα.

Το Σάββατο στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα έχουμε βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, ενώ την Κυριακή τα φαινόμενα το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο Ιόνιο.

Η μεταβολή του καιρού οφείλεται σε ένα οπισθοδρομούν (ή ανάδρομο-Retrograded) χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500 hPa) το οποίο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την συνήθη και τυπική κλιματολογικά κίνησή του. Αυτό το σύστημα όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, κινείται από τα Βορειοανατολικά προς τα Νοτιοδυτικά.

Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα πίεσης τείνουν να κινούνται γενικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτή είναι η ίδια γενική κατεύθυνση που κινούνται οι άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια όχι τόσο συνηθισμένη κατάσταση.

Γιατί προκαλείται αυτή η μεταβολή

Ένα οπισθοδρομούν χαμηλό είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα είναι ασθενείς και η ροή μετατοπίζεται πιο κοντά στον πόλο. Αυτή η έλλειψη διεύθυνσης μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην ανάδρομη κίνηση, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει τα συστήματα πίεσης να κινούνται αργά ή να σταματούν για αρκετές ημέρες.

Όταν τα συστήματα πίεσης σταματούν ή σχεδόν σταματούν, η διάταξη αυτή αναφέρεται ως μοτίβο εμποδισμού ή μπλοκαρίσματος (blocking). Πολύ συχνά δημιουργούν την διάταξη REX για την οποία θα αναφερθούμε παρακάτω αναλυτικά. Τόσο τα συστήματα υψηλής όσο και χαμηλής πίεσης μπορούν να αναδρομηθούν ή να σταματήσουν.

Όταν το σύστημα διεύθυνσης του jet stream μετατοπίζεται πολύ βόρεια όπως στο παραπάνω βίντεο, όπου το σύστημα διεύθυνσης στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη τείνει να δημιουργήσει αυτού του τύπου την ροή , τότε επηρεάζει και το μοτίβο των ανώτερων ανέμων. Κλιματολογικά η διάταξη αυτή μπορεί να δημιουργήσει την διάταξη REX BLOCK όπως είχαμε πέρσι περίπου τέτοια εποχή όπου συστήματα παρουσίαζαν εμμονή .

Ένας σπάνιος τύπος εμποδισμού

Πολλές φορές μετά από ένα οπισθοδρομούν χαμηλό διατηρείται η διάταξη του φαινομένου “REX” αν και αυτή είναι συχνότερη στη Δυτική Ευρώπη εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις και στη περιοχή μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το “Rex Blocking” είναι πράγματι ένα φαινόμενο άξιο αναφοράς αλλά όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση για τυχόν έντονα φαινόμενα, αλλά για τη σπανιότητα με την οποία εμφανίζεται στα κεντρικά.

Η διάταξη αυτή θα λέγαμε πως μοιάζει αρκετά σαν τη διάταξη της Μεσημβρινής κυκλοφορίας, το λεγόμενο “Omega Block”, με την διαφορά ότι η διάταξη “Rex” μπορεί να ανατροφοδοτεί μία ύφεση μέσης ή μεγάλης έκτασης σχεδόν στάσιμη πάνω από μια περιοχή , γύρω από τα πεδία υψηλών πιέσεων και να δίνει παρατεταμένα φαινόμενα. Αυτό δεν φαίνεται άμεσα να συμβεί στην περιοχή μας , αλλά οι πιθανότητες εμφάνισής του είναι αυξημένες.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα