Καιρός: Το πέρασμα της κακοκαιρίας – Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες

Καιρός: Το πέρασμα της κακοκαιρίας – Πού θα βρέξει τις επόμενες ώρες
Eurokinissi

Δείτε μέσα από αναλυτικούς χάρτες και διαγράμματα της ΕΜΥ σε ποιες περιοχές θα υπάρξουν αυξημένες βροχοπτώσεις από σήμερα, Κυριακή και για το επόμενη τριήμερο.

Χαλάει ο καιρός έως και την Τετάρτη (23/06), με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες, τους ανέμους, αλλά και το χαλάζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ (Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία) και μπορείτε να δείτε στο deltiokairou.gr, μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τα βόρεια, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους.

Αναλυτικότερα, το εκτεταμένο ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (σε ύψος 5.500 m από την επιφάνεια της θάλασσας) συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες που θα επηρεάσουν με τοπικά έντονη αστάθεια τη χώρα μας όπως αναφέρουμε στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Οι διαδοχικές διαταραχές που παρουσιάζονται στον χάρτη που ακολουθεί, καθώς θα περνάνε πάνω από τη χώρα μας θα εντείνουν την αστάθεια που ξέρουμε ότι παρουσιάζεται κατά κανόνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Ουσιαστικά την Κυριακή περισσότερο θα επηρεαστεί η Βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά με σχετική ύφεση την Τρίτη. Στους 3 χάρτες που ακολουθούν βλέπετε τα 12ωρα ύψη υετού πάνω από την χώρα μας

Ακολουθούν οι χάρτες με τον δείκτη ακραίων φαινομένων- Extreme Forecast Index (EFI) από το Ευρωπαικό Κέντρο (ECMWF) που χρησιμοποιούμε και ο οποίος είναι λίγο πιο “βαρύς” για τη Δευτέρα , καθώς έχει πορτοκαλί χρωματισμό , ενώ την Τρίτη είναι κίτρινος Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έντονα φαινόμενα δεν μπορούν να συμβούν και σε περιοχές που δεν περικλείονται από τους αντίστοιχους χρωματικούς δείκτες. Σας παρουσιάζουμε τα σημεία που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβούν.

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυξημένη πιθανότητα βροχής σε μια περιοχή ας δούμε παρακάτω για παράδειγμα την Αθήνα τις επόμενες ημέρες η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Παραθέτουμε το μετεώγραμμα για το επόμενο 10ημερο και εξετάζουμε τη Δευτέρα 22/6. Εκεί βλέπουμε οτι έχουμε πιθανότητες 93% για βροχή τουλάχιστον ύψους ενός χιλιοστού (1 mm με πορτοκαλί χρωματισμό στο διάγραμμα). Υπάρχει επίσης 68% πιθανότητα για βροχή έως 5 mm ( με κόκκινη στήλη) , συνέχεια με 38% για ύψος βροχής έως 10 mm ( πράσινη στήλη) και τέλος πιθανότητα 12% για βροχή τουλάχιστον 20 mm (με μπλε χρώμα) .

Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα οτι θα βρέξει και υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα να έχουμε μεγάλα ύψη βροχής πάνω από πχ. 10 mm για το σημείο του μετεωγράμματος που εξετάζουμε. Την τοπικότητα θα την εξετάσουν περαιτέρω οι μετεωρολόγοι μελετώντας άλλες παραμέτρους.

Ακολουθούν οι 3 χάρτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Αττική. Σημειώνουμε ότι το ύψος της βροχής αναφέρεται για το προηγούμενο 12ωρο που αναφέρεται στον χάρτη.

Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 22-06-2020

Στα κεντρικά και βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι καταιγίδες πιθανόν τις μεσημβρινές ώρες να είναι κατά τόπους ισχυρές και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και τα νότια, δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΤΡΙΤΗ 23-06-2020

Άστατος καιρός, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα ανατολικά και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Ύφεση των φαινομένων από το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24-06-2020

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα ανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος καιρός αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα