Κακοκαιρία Φίλιππος: Έντονα φαινόμενα και χιόνια το Σάββατο – Σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων

Κακοκαιρία Φίλιππος: Έντονα φαινόμενα και χιόνια το Σάββατο – Σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων
Κακοκαιρία Φίλιππος Eurokinissi

Η κακοκαιρία Φίλιππος φέρνει έντονες χιονοπτώσεις αύριο, Σάββατο σε Αττική, Εύβοια και λοιπή ανατολική Στερεά Ελλάδα. Πώς θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων από την Πολιτική Προστασία.

Νέο κύμα χιονιά και έντονων φαινομένων αναμένεται να φέρει το Σάββατο η κακοκαιρία “Φίλιππος” μετά την “ανάσα” της Παρασκευής. Η επέλαση της κακοκαιρίας μέχρι την Κυριακή στη χώρα οδήγησε την Πολιτική Προστασία να εκδώσει νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει για το Σαββατοκύριακο ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Ακόμη, συστήνεται στους οδηγούς των παραπάνω περιοχών να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος», η Τροχαία θα αναπτύξει σχετικά σημεία ελέγχου. Επιπλέον αποφασίστηκε από νωρίς αύριο το πρωί να απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι, σύμφωνα με την υπ ’αριθμόν 19833 απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων», τίθεται σε ισχύ, από τις 06:00 της 12ης Μαρτίου , διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από το ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Καλυφτάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στο Νομό Βοιωτίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη Θεσσαλονίκης-Αθηνών

Επιπλέον, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου).

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

-τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,

– τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)

-τα οχήματα οδικής βοήθειας,

-τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,

-τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.)

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην Αττική

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από τους φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς.

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πώς θα εξελιχθεί το Σάββατο

Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, έτσι στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 7 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 9 με 11 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες και στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός.

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πώς θα εξελιχθεί την Κυριακή

Στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες, με χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολικήΠελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, όμως γρήγορα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με ισχυρό παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα