Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού- Στο “κόκκινο” οι καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ

Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού- Στο “κόκκινο” οι καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ
Βροχή στο κέντρο της Αθήνας, Αρχείο Eurokinissi

Ανάλυση από τον Θοδωρή Κολυδά της καιρικής κατάστασης μετά το έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ. Οι περιοχές των βροχοπτώσεων, των χιονοπτώσεων και το πεδίο των ανέμων. Η κίνηση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα προβλέπεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, από την Τετάρτη και από τα δυτικά, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό Έκτακτο Δελτίο. Το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή, οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλουν στη Δυτική Μεσόγειο από την Βορειοδυτική Ευρώπη με την βοήθεια του πολικού αεροχείμαρροι και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης (δημιουργίας ισχυρού επιφανειακού χαμηλού).

Προγνωστικός χάρτες στην στάθμη των 500 hPa (χάρτης αριστερά) που δείχνει την διαδικασία ενίσχυσης του ανώτερου βαρομετρικού χαμηλού ,καθώς εισβάλλουν ψυχρές μάζες από τα ΒΔ . Το ανώτερο χαμηλό με την σειρά του ενισχύει και το βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια ( χάρτης δεξιά) τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η πορεία του συστήματος αυτού είναι επισφαλής και κρίνουμε ότι σαφή όρια κίνησης μπορούμε να έχουμε μόνο για τις επόμενες 72 ώρες. Θα επανέλθουμε με νεότερα δεδομένα τις επόμενες ημέρες. Πάντως πριν περάσει αυτό χαμηλό από την περιοχή μας,- Παρασκευή προς Σάββατο- διαδοχικές διαταραχές λόγω του ανώτερου νοτιοδυτικού ρεύματος θα προκαλούν μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική τη Βόρεια Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο κάτι που οι μετεωρολόγοι το ονομάζουμε ο «καιρός του Π» .

Οι περιοχές που δέχονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σχηματίζουν το κεφαλαίο γράμμα «Π» . Στον χάρτη απεικονίζεται ο 24ωρος υετός από το πρωί της Τετάρτης έως και τα μεσάνυχτα .

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν την Τετάρτη περισσότερο είναι τα ΒΔ καθώς τα 24ΩΡΑ ύψη βροχής φτάνουν τοπικά τα 90 με 100 mm.

Περιοχές υετού (βροχοπτώσεων)

Προβλεπόμενα ύψη υετού 12ωρου με βάση τον χρωματικό δείκτης Meteoalarm-Τα ποσά υετού αφορούν το προηγούμενο 12ωρο από αυτήν που αναγράφει ο χάρτης.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο παρουσιάζονται στους παραπάνω χάρτες με τα αντίστοιχα ύψη υετού για τα οποία ισχύει ο χρωματικός δείκτης του Ευρωπαϊκού συστήματος προειδοποίησης Meteoalarm για το οποίο η ΕΜΥ έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα επί των σχετικών προειδοποιήσεων. Με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια επικινδυνότητας έχουμε εκδώσει πορτοκαλί προειδοποίηση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα ύψη βροχής ανά 6ωρο σε κάθε περιοχή της χώρας.

Βίντεο με τα Ύψη υετού από Τετάρτη έως και Παρασκευή

Περιοχές χιονοπτώσεων

Προβλεπόμενα ύψη χιονιού (σε cm) από Τετάρτη 1200 έως 1800 UTC

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού θα σημειωθούν στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 1000μ ). Για την εξέλιξη των χιονοπτώσεων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης ακολουθεί σχετικό βίντεο με τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Πεδίο ανέμων

Προβλεπόμενη ένταση ανέμων Πέμπτη 0000 UTC

Επισημαίνουμε την ενίσχυση των νοτίων ανέμων στα πελάγη που τοπικά θα φτάσουν τα 8 μπ.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού μπορείτε να ανατρέξετε στην πρόγνωση του καιρού των πολλών ημερών , ενώ από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά προϊόντα, όπως αυτά παράγονται από τα ατμοσφαιρικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της πάντοτε όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων καθώς και την σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την έγκυρη ενημέρωσή σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα