Κύμα χιονιά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα

Κύμα χιονιά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα
Heavy snowfall on the Athens - Lamia National Route, Dec. 31, 2014 / - , 31 , 2014 sooc

Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές σημειώνονται από νωρίς το πρωί σε αρκετές περιοχές στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στη Μακεδονία προκαλώντας προβλήματα κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Στα λευκά ντύθηκαν σήμερα αρκετές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας με τα πρώτα χιόνια για φέτος να πέφτουν απ’ το πρωί, χωρίς πάντως για την ώρα να καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα, αν και σε κάποια σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Έντονο το κρύο και στην Αθήνα σήμερα με τη θερμοκρασία να κινείται γύρω στους 7-8 βαθμούς, ενώ στην Πάρνηθα χιονίζει και πάλι από νωρίς το πρωί.

Με τις πρώτες νυφάδες χιονιού «ξύπνησε» η Λάρισα, καθώς, λίγο μετά τις 7 το πρωί, άρχισε να χιονίζει μέσα στη πόλη. Χιόνι απ’ το πρωί πέφτει επίσης στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα με το κρύο να είναι τσουχτερό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές.

onlarissa

 

Επί ποδός βρίσκονται 25 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που καθαρίζουν το οδικό δίκτυο απ’ το χιόνι, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι. Μέχρι τώρα πάντως το οδικό δίκτυο δεν παρουσιάζει προβλήματα και είναι ανοικτό, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης.

trikalanews

 

Χιονόπτωση και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, στα ορεινά και πεδινά σημειώνεται και στο νομό Καρδίτσας, όπου αντίστοιχα επιχειρούν 24 μηχανήματα για να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος.

Σε αντίστοιχη ετοιμότητα και η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος έχει δοθεί εντολή σε μηχανήματα με αλάτι να βρίσκονται στη περιοχή της Μελούνας, στις περιοχές Καλλιπέυκη, Αμπελάκια αλλά και στη Ραψάνη και την Σπηλιά.

Χιονίζει ακατάπαυστα στη Φθιώτιδα

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να γίνονται ορατά τα προβλήματα. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης, καθώς αυτή την ώρα, άνθρωποι και μηχανήματα δίνουν “μάχη” στην περιοχή του Μαρτίνου για να κρατηθεί ανοιχτός ο εθνικός δρόμος.

lamiareport

Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117 χλμ και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130 χλμ της ΠΑΘΕ, υπάρχει πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθαρίζουν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Στο υπόλοιπο δίκτυο της Φθιώτιδας, στο δρόμο Λαμίας- Δομοκού και στο δρόμο Θερμοπυλών- Ιτέας στην περιοχή του Μπράλου το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ. και πριν από λίγο απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας για να μπορέσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν τους όγκους του χιονιού.

Στο δρόμο Λαμίας- Καρπενησίου, αμέσως μετά την Μακρακώμη και μέχρι τη σήραγγα του Τυμφρηστού, υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση αλλά ο δρόμος παραμένει ανοιχτός από την προσπάθειες των εκχιονιστικών που δουλεύουν ασταμάτητα. Οι οδηγοί όμως θα πρέπει να έχουν μαζί τους και τις αλυσίδες.

Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης, η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη μετά τις 4 το απόγευμα, με συνέπεια πολλά χωριά να μην έχουν επικοινωνία.

lamiareport

 

Τόσο οι δήμοι, όσο και η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με δεκάδες μηχανήματα στο δρόμο, προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς, ενώ έχουν μισθώσει και πολλά ιδιωτικά μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη περιοχή.

Κάτω απ’ το 0 έχει πέσει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, όπου επίσης χιονίζει απ’ το πρωί. Αραιές νιφάδες πέφτουν σε αρκετά μέρη όμως από το πρωί πέφτει πυκνό χιόνι στην Αρναία Χαλκιδικής και στην Κατερίνη.

seleo

Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν και στην Καρδία Θεσσαλονίκης, ενώ ειδικά στη Χαλκιδική σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους οδηγούς που κινούνται στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου από το 52ο χλμ, στο ύψος του Αγίου Προδρόμου έως την είσοδο του Πολυγύρου. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγιάς και στον επαρχιακό δρόμο Αρναίας-Ταξιάρχη.

seleo

Συνεχής χιονόπτωση στο Πήλιο

Λευκά Χριστούγεννα θα κάνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του Πηλίου, αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση με αμείωτη ένταση στο βουνό των Κενταύρων και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά στα Χάνια, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο έχει φθάσει ήδη τα 40 εκατοστά.

Χιονίζει από την Πορταριά και πάνω, στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς επιχειρούν τέσσερα αποχιονιστικά μηχανήματα και ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός. Από την Τροχαία, για λόγους ασφαλείας επιβάλλεται η χρήση αλυσίδων

Το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και η θερμοκρασία στα Χάνια του Πηλίου έχει πέσει στους -2 βαθμούς, ενώ στον Βόλο τα θερμόμετρα έδειξαν σήμερα ελάχιστη θερμοκρασία 3 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Χιονοδρομικού Κέντρου στις Αγριόλευκες, αν συνεχισθεί με την ίδια ένταση η χιονόπτωση, οι πίστες θα ανοίξουν για το κοινό από το προσεχέες Σάββατο.

Χιόνι πέφτει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, αλλά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κρατούν ανοιχτό και προσβάσιμο τον δρόμο Αλμυρού-Ανάβρας-Δομοκού.

Χιονοπτώσεις και στην Πελοπόννησο

Χιόνι πέφτει απ’ τα ξημερώματα και σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους. Επίσης, χιονόπτωση σημειώνεται και στην ορεινή Ναυπακτία, αλλά οι δρόμοι είναι ανοικτοί, ενώ τα μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν τον πάγο από το δρόμο που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.

Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.

Πού είναι απαραίτητες οι αλυσίδες

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:

– Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

– Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

– Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

– Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

– Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

– Γκούρας-Λικουριάς, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

– Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα για να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από το 21ο χιλιόμετρο, έως και το 50ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Αναλυτικά σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση απ’ την αστυνομία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ

Επ. Ο. Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου)

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (Μέσω Χαλανδρίτσας),

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Πριόλιθου),

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Χ/Κ.

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου (Μέσω Πτέρης)

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μεσω Λουσών)

Π.Ε.Ο. Κλειτορίας – Αροανίας έως και Ψωφίδα (μέσω αυχαίνα Πριόλιθου),

Ε.Ο. Κλειτορίας – Γκούρας (μέσω Λυκουρίας)

Ε.Ο. Πούντας – Καλαβρύτων από την 12,000 Χ/Θ

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Πλατάνου από το ύψος του Παλαιοπύργου.

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Άνω Χώρας από το ύψος της Ρέρεσης.

Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ε.Ο Αγρινίου-Καρπενησίου από το 21 χλμ έως και το 50 χλμ.

Επ. Ο. Καλλιθέας-Προυσού από το 11 χλμ έως τα όρια του νομού Αιτ/νιας

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 8 ο χλμ.

Δ.Α. ΣΕΡΡΩΝ

Επ. Ο. Σερρών – Λαιλιά Χ.Κ Σερρών, από 24ο έως 28ο χλμ.

Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Επ. Ο. Αρναία – Ταξιάρχη, (μέσω Χολομώντα), από 1-16ο χλμ. Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Πολύγυρου Επ. Ο. Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 12ο έως 35ο χλμ, θέση Τύμπανος.

Ε.Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 15 ο έως 25ο χλμ, θέση Άγιος Νικόλαος.

Επ. O. Καρδίτσας-Φράγματος Ν. Πλαστήρα (Μέσω Μορφοβουνίου) από 20ο χλμ.

Επ. Ο. Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ. θέση «Ζαχαράκη»

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καρπενησίου -Λαμίας από 3ο -8ο χλμ.

Ε.Ο. Καρπενησίου -Αγρινίου από 3ο έως 12ο χλμ Θέση “Μπαγασάκι”

Π.Ε.Ο. Καρπενησίου- Λαμίας από 5ο έως 13ο χλμ Ράχη Τυμφρηστού

Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 5ο έως 25ο χλμ..

Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς, από 5ο έως 40ο χλμ (Θέση Βράχος)

Επ. Ο. Καρπενησίου – Αγρινίου ( μέσω Προυσού) από 35ο έως 45ο χλμ

Επ. Ο. Καρπενησίου-Στενώματος από 3ο έως 40ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδάκια από 3ο χλμ έως 25ο χλμ

Επ. Ο. Καρπενησίου-Αγίας Τριάδας από 1ο χλμ έως 35ο χλμ.

Επ. Ο Φουρνά -Καρδίτσα από 1ο έως 20ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου – Χ/Κ, από 1ο έως 15ο χλμ. Δ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου από το 58ο χλμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo, trikalanews, onlarissa, lamiareport

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα