Καιρός: Με ποιον Μάιο μοιάζει ο φετινός

Καιρός: Με ποιον Μάιο μοιάζει ο φετινός
Βροχή στην Αθήνα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/Eurokinissi

Ο καιρός τον φετινό Μάιο κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικος είναι καθώς χαρακτηρίζεται με έντονη συννεφιά και συχνές βροχοπτώσεις. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς αναγνωρίζει κάποιες ομοιότητες από το παρελθόν.

Ιδιαίτερα άστατος παρουσιάζεται ο φετινός Μάιος κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας μας με μεγάλα ύψη βροχής κυρίως στα βορειοδυτικά. Κατά μέσο όρο έχουν σημειωθεί ήδη 50 με 80 mm σε Φλώρινα και Κόνιτσα ενώ τοπικά έχουμε φτάσει ακόμη και τα 120mm στα Γιάννενα.

Σε πρόσφατη αρθρογραφία μας για το “πότε θα κάνει Μάιο” είχαμε δώσει μια αρχική προοπτική την οποία την αναθεωρούμε σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα όπου τονίζουμε ότι αυτή η αστάθεια θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο φετινός Μάιος

Παρότι αυτήν την εβδομάδα θα υποχωρήσουν λιγο τα φαινόμενα, φαίνεται οτι τελικώς θα διατηρηθεί η αστάθεια μέχρι και το τέλος του μήνα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές οι βροχοπτώσεις ν;α υπερβαίνουν τις μέσες κλιματικές τιμές. Ήδη στο πρώτο 15ημερο οι βροχοπτώσεις βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά.

Στις καθημερινές συζητήσεις πολλοί φίλοι με ρωτούν αν ο φετινός μήνας είναι πρωτοφανής ή όχι. Παρότι δεν έχει ακόμη τελειώσει, μελέτησα τα προηγούμενα χρόνια και διαπίστωσα ότι παρουσιάζει πολλά ίδια χαρακτηριστικά με τον Μάιο του 2007 κυρίως ως προς το δεύτερο 15ημερό του, με τις υψηλές βροχοπτώσεις.

Ο Μάιος του 2007

Τον Μάιο του 2007 σημειώθηκαν περισσότερες βροχοπτώσεις από κάθε άλλον Μάιο. Ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου τα ύψη βροχής ήταν κατά 6 ως και 21 φορές υψηλότερα από τη μέση κλιματική τιμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος βροχής στη Σαντορίνη ήταν κατά 21 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο, στη Σύρο κατά 13, στην Πάρο και στη Μήλο κατά 8 και στη Χίο κατά 7.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής είχαν σημειωθεί στο Τατόι (130,3 mm), όταν κατά μέσο όρο η βροχή που πέφτει κάθε Μάιο είναι 20,8 mm, ενώ ενδεικτικά σημειώνουμε ότι είχαμε 110,1 mm στη Μήλο, τα 102,8 στη Σύρο, τα 101 στη Δεσφίνα και 98,1mm στην Ικαρία.

Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζουμε ανά ημέρα τη δορυφορική εικόνα και ακολουθούν οι αναλύσεις των χαρτών επιφανείας για τον Μάιο 2007.

Οι αυξημένες βροχοπτώσεις τότε- όπως και τώρα- οφείλονταν στις διαδοχικές διελεύσεις χαμηλών από τα δυτικά καθώς και στις ασταθείς αέριες μάζες που υπήρχαν στην περιοχή μας .

Τον μήνα εκείνον τον σημάδεψαν οι ισχυρές βροχές στις 22/05 και οι πλημμύρες στο Μενίδι στις 24/05. Στις 26/05 ισχυρές καταιγίδες στην Αρκαδία προκάλεσαν πλημμύρες στον ποταμό Λούσιο µε αποτέλεσμα την τραγική απώλεια 6 εκδρομέων. Ο βροχερός καιρός συνεχίστηκε τότε μέχρι το τέλος του μήνα

Τι λένε τα προγνωστικά για φέτος

Mε βάση τα τελευταία προγνωστικά της υπηρεσίας EFFIS του Copernicus που σας παρουσιάζουμε συχνά από την ιστοσελίδα μας, φαίνεται οτι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε ύψη βροχής πάνω από τα κανονικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται για ύψη βροχής κατά 50 mm πάνω από το κανονικό.

Ανάλογη κατάσταση φαίνεται να διατηρείται έως και τις αρχές Ιουνίου όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη τη νότια Ευρώπη με μεγάλα ύψη βροχής σε Ιβηρική, Ιταλία και βόρεια Βαλκανική.

Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού και φυσικά όταν τελειώσει ο μήνας θα κάνουμε και έναν συνολικό απολογισμό με τις σχετικές και τελικές συγκρίσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα