Ο ιδιαίτερα βροχερός μήνας Ιανουάριος

Βροχή στην Αττική
Βροχή στην Αττική EUROKINISSI

Τα φετινά ύψη βροχής με βάση τον στατιστικό μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών σε όλη τη χώρα μας βρίσκονται σε επίπεδα από 2,5 έως και 5 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν τα ύψη βροχής τον φετινό Ιανουάριο στη χώρα μας σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής RA VI του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την περιοχή που αφορά όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη σε όλη τη χώρα μας είχαμε πάνω από 100 mm βροχής (100-150 mm ), ενώ υπήρξαν περιοχές όπως τα δυτικά και τα νότια όπου τα ύψη βροχής κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν από 200-300 mm και σε τοπικό επίπεδο τα ξεπέρασαν.

ADVERTISING
Ο ιδιαίτερα βροχερός μήνας Ιανουάριος

Τα φετινά ύψη βροχής με βάση τον στατιστικό μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών σε όλη τη χώρα μας ( 1981-2010 ) βρίσκονται σε επίπεδα από 2,5 έως και 5 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα και αυτό διακρίνεται στον επόμενο χάρτη .

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυτική και μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης (βορειοδυτικά) είχαν μειωμένα ποσά βροχοπτώσεων κατά 20-80% , ενώ αντίθετα όλη η ανατολική και μεγάλο μέρος της Βόρεια Ευρώπης είχε αυξημένα ποσοστά βροχοπτώσεων κατά 125-500%. Υπήρξαν δε περιοχές στη Μέση Ανατολή με ύψη βροχής πάνω από 500% σε Ιράκ και Σ. Αραβία!

Ο ιδιαίτερα βροχερός μήνας Ιανουάριος

Το αίτιο για τον άνομβρο καιρό στη Δυτική Ευρώπη οφείλεται στην διατήρηση του ισχυρού αντικυκλώνα των Αζορών, με πιέσεις πάνω από 1020 hPa και υποδηλώνεται η παρουσία του στον παρακάτω χάρτη με πορτοκαλί χρωματισμό.

Ο ιδιαίτερα βροχερός μήνας Ιανουάριος

Τον φετινό Ιανουάριο είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό ημερών χιονιού με μέσο όρο τις 16 με 20 ημέρες , όμως υπήρξαν περιοχές στον κορμό της ηπειρωτικής χώρας με πάνω από 26 ημέρες χιονοπτώσεων (φυσικά πάνω από την οροσειρά της Πίνδου).

Σχεδόν «ανύπαρκτες» οι ημέρες χιονιού στην Ισπανία ακόμη και στα Πυρηναία όρη.

Ο ιδιαίτερα βροχερός μήνας Ιανουάριος

Θα κλείσουμε με δύο λόγια για την θερμοκρασία όπου όπως ήταν αναμενόμενο κυμάνθηκε σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά με χαμηλότερη τιμή τους -23 βαθμούς στη Φλώρινα στις 8 Ιανουαρίου 2019.

Ο ιδιαίτερα βροχερός μήνας Ιανουάριος
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία
SHARE:

24Media Network