Οι φονικές κακοκαιρίες της 14ης Ιανουαρίου 1968 στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης

Οι φονικές κακοκαιρίες της 14ης Ιανουαρίου 1968 στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης
YouTube/@British Pathé

Μεγάλα πλήγματα από θεομηνίες στη βόρεια, αλλά και τη νότια σημειώθηκαν την 14η Ιανουαρίου το 1968

Την 14η Ιανουαρίου του 1968 σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη επλήγη από θεομηνίες τόσο στο Βορρά, όσο και στο Νότο.

Στη βόρεια Ευρώπη, βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε σφοδρή κακοκαιρία στη Σκωτία που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Θεωρήθηκε τότε ως η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα.

Η θεομηνία ξέσπασε τη νύχτα της 14ης και το πρωί της 15ης Ιανουαρίου, όταν το βαρομετρικό χαμηλό κινήθηκε γρήγορα προς την Ευρώπη και βάθυνε ταχύτατα σαρώνοντας την κεντρική Σκωτία με ένταση ανέμου που έφτασε τα 230 χιλ την ώρα. Οι καταστροφές ήταν τεράστιες.

Ξεριζωμένα δέντρα, κολώνες λυγισμένες, μπάζα από τους τοίχους και τις καμινάδες ήταν σκορπισμένα παντού. Κάποια κτήρια μάλιστα κατέρρευσαν. Μόνο στη Γλασκώβη, καταστράφηκαν πάνω από 300 σπίτια και υπέστησαν ζημιές περίπου άλλα 70.000, αφήνοντας άστεγους 2.000 ανθρώπους. Συνολικά, υπέστησαν ζημιές περίπου 250.000 σπίτια στην κεντρική Σκωτία και πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να ζουν για αρκετό χρονικό διάστημα με αυτοσχέδιες στέγες.

Οι νεκροί από αυτήν την κακοκαιρία, τόσο κατά τη διάρκειά της όσο και μετά υπολογίζεται ότι έφτασαν τους 50. Άλλοι 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δανία η οποία επλήγη επίσης από τη θύελλα.

Κακοκαιρία και στο Νότο

Η ημέρα εκείνη ήταν επίσης μέρα μεγάλης κακοκαιρίας σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή που σαρώθηκαν από χιονοθύελλες πολλές περιοχές. Στην Ελλάδα που δοκιμαζόταν από χιονιά διαρκείας, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ψύχος. Στη βόρεια Ελλάδα τα πάντα είχαν παραλύσει και η Θεσσαλονίκη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες διακόπηκαν λόγω των ανέμων ενώ υπήρξε και πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με το μότορσιπ “Εύελπις”, όπου 16 ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους.

Τις συμφορές στην Ευρώπη συμπλήρωσε ο φονικότατος σεισμός στη Σικελία με 370 νεκρούς, 1.000 τραυματίες και 70.000 αστέγους.

Ανάλογες κακοκαιρίες υπήρξαν την ίδια ημέρα το 1963, το 1973 καθώς και το 1987 όπου όλη η Γαλλία ήταν καλυμμένη με χιόνι και στη Μασσαλία, μέσα σε μόλις 2 ώρες έπεσαν 10 εκατοστά χιονιού και 10 έως 20 εκατοστά στην περιοχή του Παρισιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα