Προβλήματα σε πολλές περιοχές απ’ τους ισχυρούς ανέμους

Ζημιές σε σπίτια και δημόσια κτήρια, διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
- 18 Ιανουαρίου 2018 19:28
Αρκετά προβλήματα καταγράφονται τις τελευταίες ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ απαγορευτικό απόπλου ισχύει από πολλά λιμάνια. Στην Πάτρα μια γυναίκα τραυματίστηκε, ενώ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Χανιά σημειώθηκαν ζημιές σε κτήρια.
Αναλυτικότερα, στον νομό Λάρισας όπου οι άνεμοι έφτασαν τα 8 μποφόρ, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ορισμένων περιοχών σε Τύρναβο, Αμπελώνα, Φαλάνη, Δασοχώρι και Άνω Αιγάνη, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο.
Στους Αγίους Αναργύρους μία κολόνα της ΔΕΗ πήρε φωτιά και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στην Αμυγδαλέα ένα μαντρί καταστράφηκε όταν ο δυνατός αέρας παρέσυρε την οροφή του.
Προβλήματα προκλήθηκαν και από την πτώση αντικειμένων, καθώς οι άνεμοι έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ κάποια αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από την πτώση δέντρων.
Μια τραυματίας στην Πάτρα
Προβλήματα σε παραλιακές περιοχές της Πάτρας προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Ειδικότερα, λόγω των ισχυρών ανέμων προκλήθηκε μεγάλος κυματισμός τόσο στον Πατραϊκό όσο και στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα πέτρες και άλλα φερτά υλικά να βγουν στην ξηρά.
Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Κόκκινου Μύλου, στην περιοχή της Πλαζ, στην οδό Ποσειδώνος στο Ρίο, στο Ακταίο, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Άγιο Βασίλειο και στην παραλιακή οδό στα Αραχωβίτικα.
Συνεργεία του δήμου βρίσκονται στις περιοχές που προκλήθηκαν τα προβλήματα και καθαρίζουν τους δρόμους, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κυκλοφορία των οχημάτων.
Στο μεταξύ, από πτώση σοβάδων που σημειώθηκε από κτίριο επί της οδού Αγίου Ανδρέου τραυματίστηκε στο κεφάλι μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Ζημιές στα Χανιά
Ζημιές στο κολυμβητήριο Χανίων, ειδικότερα στον χώρο της 50άρας πισίνας, προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν με μεγάλη ένταση στην πόλη. Όπως ανακοίνωσε ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων (ΝΟΧ), λόγω των ανέμων προκλήθηκαν φθορές στο ισοθερμικό κάλυμμα (κουβέρτα) που σκεπάζει τη μεγάλη πισίνα, μέρος του οποίου ξηλώθηκε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΟΧ, «το ένα μέρος της “κουβέρτας” που σκεπάζει την 50άρα πισίνα έχει ξηλωθεί στην κυριολεξία, με αποτέλεσμα μετά από προσπάθειες που έγιναν να δεθεί με σκοινί στα κάγκελα που βρίσκονται στις εξέδρες του κολυμβητηρίου».
Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη – Ακυρώσεις πτήσεων
Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Εξαιτίας των ανέμων, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, έπεσαν δέντρα και διάφορα αντικείμενα, ακυρώθηκαν και καθυστέρησαν πτήσεις, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας οδηγός φορτηγού στη βιομηχανική περιοχή Σίνδου.
Μεγάλο αριθμό κλήσεων δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής χρειάστηκε να επέμβει σε 28 περιπτώσεις για κοπή δένδρων και σε 38 περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες και πινακίδες. Κλήσεις δέχθηκε επίσης, η Πυροσβεστική σε Σέρρες, Γιαννιτσά και Χαλκιδική.
Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” ακυρώθηκαν 8 πτήσεις, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τύπου της Fraport, Γιάννη Παπάζογλου, ενώ σημειώνονται καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες πτήσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων
Οι θυελλώδεις ανέμοι στάθηκαν αιτία για τραυματισμό οδηγού φορτηγού στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Όταν επιχείρησε να κατέβει από το όχημα, η πόρτα του φορτηγού έκλεισε από τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τον μετέφερε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με πρόγνωση της ΕΜΥ, οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν μέσα στις επόμενες ώρες.
«Θύμα» του αέρα οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου
Ζημιές στο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκεται τοποθετημένο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην πόλη. Λόγω των ισχυρών ανέμων «λάσκαρε» μία από τις συνολικά 40 ομπρέλες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στο μεταλλικό πλαίσιο που τις στηρίζει.
«Η διεύθυνση κατασκευών θα δει το έργο και θα το επισκευάσει» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Γεώργιος Ζογγολόπουλος», Άγγελος Μωρέτης, από την πλευρά του, ανέφερε πως «το έργο θα πρέπει να φτιαχτεί σωστά, ώστε να μην αλλοιωθεί και να μην είναι επικίνδυνο λόγω του μεγάλου βάρους τής κάθε ομπρέλας».
Το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου έχει ύψος 13 μέτρα και βρίσκεται τοποθετημένο στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας. Πρόκειται για μία εικαστική σύνθεση από ανοξείδωτο χάλυβα, που αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη από το 1997.
Δεμένα τα πλοία – Απαγορευτικό απόπλου
Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ωστόσο τα προβλήματα σε αρκετά λιμάνια λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ παραμένουν. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για την Κρήτη ενώ για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα τα δρομολόγια γίνονται με πλοία κλειστού τύπου.
Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Γλύφα-Αγιόκαμπος, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Καβάλα-Θάσος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
(Φωτό: Onlarissa.gr, zarpanews.gr)