Πώς ο Τραμπ κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη εμπορική νίκη με την Κίνα

Διαβάζεται σε 3'
Πώς ο Τραμπ κατάφερε να πετύχει την πολυπόθητη εμπορική νίκη με την Κίνα
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ AP Photo Susan Walsh

Κίνα και ΗΠΑ ήρθαν σε συμβιβασμό για τους αμοιβαίους δασμούς που είχαν επιβληθεί. Κι αυτή είναι μια νίκη που ήθελε να πετύχει διακαώς ο Τραμπ.

Η αιφνιδιαστική στροφή των ΗΠΑ προς την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα σηματοδοτεί μια κρίσιμη αλλαγή, καθώς η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ -μέχρι πρότινος φαινόταν- έδειχνε πως οδηγούσε σε παγκόσμιο οικονομικό αδιέξοδο.

Οι δυσθεώρητοι δασμοί που είχαν επιβληθεί εκατέρωθεν, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και την πίεση στις αγορές, ανάγκασαν τον Τραμπ να επανεξετάσει τη στάση του.

Η απειλή ενός οικονομικού σοκ σε παγκόσμιο επίπεδο οδήγησε την Ουάσιγκτον να στείλει στη Γενεύη την πιο σοβαρή διαπραγματευτική της ομάδα. Εκεί, μέσα σε δύο ημέρες, ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία μείωσης των δασμών κατά 115 ποσοστιαίες μονάδες – μια εξέλιξη που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ιστορική.

=Παρότι η συμφωνία με την Κίνα αποτελεί σημείο καμπής, ο Τραμπ επιδιώκει παράλληλα ταχύρρυθμες διμερείς εμπορικές συμφωνίες με πολλές χώρες. Το πρόσφατο παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί ως «πιλότος» για την επίτευξη παρόμοιων συμφωνιών με περίπου 20 ακόμη χώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως εξηγούν σύμβουλοι του Τραμπ, ο στόχος είναι η διατήρηση υψηλών δασμών ως μοχλού πίεσης, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες εμπορικές υποχωρήσεις από τρίτες χώρες. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην «πρόσκληση στο τραπέζι» με αντάλλαγμα εμπορικά προνόμια, μια κίνηση που ήδη αποδίδει.

Σκληρή γραμμή, αλλά με ελιγμούς

Η κυβέρνηση Τραμπ επιμένει πως υπήρχε σχέδιο από την αρχή. Όμως, τα γεγονότα δείχνουν πως υπήρξαν πολλές τακτικές υπαναχωρήσεις. Ο ίδιος ο Τραμπ «πάγωσε» τα πιο σκληρά μέτρα για περίπου 100 χώρες, ενώ εσωτερικές συζητήσεις στην ομάδα του περιλάμβαναν ακόμη πιο δραστικές υποχωρήσεις, τις οποίες τελικά απέρριψε.

Η πραγματικότητα είναι πως οι αγορές, οι εφοδιαστικές αλυσίδες που κινδύνευαν με κατάρρευση και οι ηχηρές προειδοποιήσεις από κολοσσούς της οικονομίας ήταν οι παράγοντες που επιτάχυναν τη στροφή. Δημοσίευμα του CNN αναφέρει πως δεν ήταν λίγες οι φορές που κορυφαίοι αξιωματούχοι έμεναν εκτεθειμένοι, καθώς ο Τραμπ αναιρούσε δημόσιες δεσμεύσεις τους μέσα σε λίγες ώρες.

Associated Press

Παρά την αποκλιμάκωση, η ουσία της στρατηγικής Τραμπ παραμένει: διατήρηση ενός παγκόσμιου δασμού της τάξης του 10% και κατά περίπτωση υψηλότερων δασμών σε επιλεγμένους κλάδους.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον και οι εμπορικοί εταίροι, ακόμη και διπλωμάτες, αποδέχονται πως αυτό αποτελεί τη νέα βάση κι όχι ένα μεταβατικό στάδιο.

«Έχουμε σχέδιο, έχουμε διαδικασία, και πλέον έχουμε και μηχανισμό για μελλοντικές συνομιλίες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, επιβεβαιώνοντας πως η στρατηγική περιλαμβάνει και συνέχεια.

Η Κίνα, η γεωπολιτική και ο ρόλος του εμπορίου

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θεωρούνται από τον Λευκό Οίκο ως οι πιο δύσκολες, αλλά και οι πιο κρίσιμες. Ο Τραμπ δείχνει να κατανοεί πλέον πως το εμπόριο δεν είναι μόνο θέμα ισοζυγίου και δασμών, αλλά και εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, ακόμη και η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν οφείλεται στις υποσχέσεις του για αύξηση των εμπορικών ροών.

«Κανείς δεν χρησιμοποίησε ποτέ το εμπόριο όπως εγώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας τον κύκλο αυτής της θεαματικής -και εν μέρει αυτοσχεδιαστικής- αναδίπλωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα