“Ραντεβού στα τυφλά” με τον καύσωνα σε Γαλλία και Ισπανία

“Ραντεβού στα τυφλά” με τον καύσωνα σε Γαλλία και Ισπανία
Τα χρώματα του δειλινού Eurokinissi

Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού έχει εγγενείς αδυναμίες που οδηγούν κάποιες φορές σε αποτυχημένες προγνώσεις. Τι συνέβη στην περίπτωση της Γαλλίας και της Ισπανίας που έμειναν κενές προβλέψεων.

Η μεγάλη εξέλιξη των υπολογιστών δίνει τη δυνατότητα σήμερα σε όλη τη Μετεωρολογική κοινότητα την πολύ πιο ακριβή επεξεργασία μοντέλων και τέλεση πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών, με αποτέλεσμα να μπορούμε να προχωρήσουμε σε προγνώσεις επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες, Η αριθμητική πρόγνωση του καιρού όμως έχει και εγγενείς αδυναμίες που οδηγούν κάποιες φορές σε αποτυχημένες προγνώσεις.

Στις μικρής διάρκειας προγνώσεις οι αποτυχίες εντοπίζονται κυρίως στις περιπτώσεις που επιλέγουμε να κάνουμε ακριβείς στο χώρο και στο χρόνο προγνώσεις χωρίς όμως να διαθέτουμε τις πραγματικές παρατηρήσεις και μετρήσεις , ώστε να μπορέσουμε αυτές να τις συγκρίνουμε με τις προγνωστικές ενός αριθμητικού μοντέλου.

Για να γίνει κατανοητό σας παραθέτω την ανάλυση ενός προγνωστικού χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας στα 850 hPa για σήμερα το μεσημέρι όπως είχε τρέξει μέσα από τις εξισώσεις του μοντέλου GFS. Με αυτόν τον χάρτη οι μετεωρολόγοι μπορούν να αναλύσουν και να προβλέψουν τα κύματα καύσωνα ή ψύχους.

Στον παραπάνω χάρτη ο μετεωρολόγος μπορεί να διακρίνει την θερμή μεταφορά των αερίων μαζών που έρχονται από την Αλγερία και οι οποίες κινούνται βορειότερα. Για να κάνει καλά τη δουλειά του θα πρέπει αυτά τα προγνωστικά αποτελέσματα να τα συγκρίνει με την πραγματική κατάσταση.

Καθώς τα δεδομένα των παρατηρήσεων επιφάνειας αλλά και ανώτερης ατμόσφαιρας είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αναζήτησα τον αντίστοιχο χάρτη με τις πραγματικές παρατηρήσεις και διαπίστωσα ότι οι μετρήσεις από την Γαλλία και την Ισπανία δεν έχουν μπει μέσα στο σύστημα . Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατο τον πρωτογενή έλεγχο της μετεωρολογικής πληροφορίας και κατά κάποιο τρόπο «αναγκάζει» τους μετεωρολόγους να δεχτούν την όποια ανάλυση τους προτείνουν τα μοντέλα.

Είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες δύσκολα καιρικά περιπτώσεις η πληροφορία να είναι όσο το δυνατόν αξιόπιστη και σωστή , ώστε όλοι εμείς οι επαγγελματίες Μετεωρολόγοι που βασιζόμαστε και ξεκινάμε την δουλειά μας πρώτα με επαλήθευση, να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά την καιρική κατάσταση και να μπορέσουμε έτσι μετά από μελέτη να ενημερώσουμε έγκυρα τους πολίτες. Η πρωτογενής έρευνα για τον επιστήμονα είναι η βάση και όχι η αναπαραγωγή μιας πληροφορίας, ακόμη και αν αυτή είναι μετεωρολογικής φύσεως. Σημειώνεται πάντως, ότι οι επίσημοι φορείς έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, κάτι που δεν ισχύει για τους ερασιτέχνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα