Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Η τάση μέχρι την Πρωτοχρονιά

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Η τάση μέχρι την Πρωτοχρονιά
Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα eurokinissi

Αίθριος θα είναι ο καιρός την ημέρα των Χριστουγέννων, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Η πρόγνωση του καιρού από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Με θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά επίπεδα και χωρίς βροχές θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα, αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, όχι μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά πιθανόν μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Ο ισχυρός αντικυκλώνας που υπάρχει σε όλη τη νότια Ευρώπη έχει την τάση να διατηρηθεί, χωρίς παράλληλα να “επιτρέπει” τα χαμηλά της Δυτικής ή της Βόρειας Ευρώπης να τον επηρεάσουν, εκτρέποντας την κίνησή τους περιφερειακά.

Αυτό διακρίνεται στο παραπάνω σχήμα και αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό σημαίνει και παράλληλη διατήρηση της ευστάθειας της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα και οι βροχοπτώσεις να είναι αρκετά μειωμένες, πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή.

Οι άνεμοι τις επόμενες ημέρες θα εξασθενήσουν σημαντικά και μέχρι περίπου την Πρωτοχρονιά δεν προβλέπονται εντάσεις πάνω από 6 με 7 μποφόρ.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πολύ υψηλές για την εποχή και κατά τόπους αυτή η απόκλιση θα φτάσει ακόμη και τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα στη Βορειοανατολική Ευρώπη ακόμη περισσότερο, τοπικά 10 βαθμούς Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας στη στάθμη των 850 hPa από τις κανονικές τιμές. Σχεδόν όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο.

Η μεταβολή που παρουσιάζεται μετά τις 3 Ιανουαρίου είναι αξιοσημείωτη, αλλά ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά για να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα. Τις επόμενες ημέρες θα αξιολογήσουμε καλύτερα αυτά τα πρώτα δείγματα της ουσιαστικά πρώτης έντονης χειμερινής ψυχρής εισβολής και θα δούμε πόσο πιθανόν είναι να επαληθευτεί.

Προς το παρόν θα χρησιμοποιήσουμε το κλασικό μετεώγραμμα, της Αθήνας όπου παρατηρούμε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε σχεδόν αίθριο καιρό και ο καιρός αυτός θα διατηρηθεί μέχρι την Πρωτοχρονιά. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου και δεν προβλέπονται βροχές.

Παραπάνω έχουμε τα προγνωστικά δεδομένα επιφανείας από την Meteoblue που εμφανίζουν καλή προγνωσιμότητα και συγκλίνουν και με τα αριθμητικά αποτελέσματα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τα οποία εξετάσαμε προηγουμένως.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τα Χριστούγεννα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Από πλευράς βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες σας παρουσιάζουμε παρακάτω το τρέξιμο του ατμοσφαιρικού μοντέλου μέχρι και τις αρχές του έτους, όπου υπάρχει η τάση μετά την Πρωτοχρονιά να έχουμε βροχές αλλά και χιόνια στην περιοχή μας. Πάντως, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είναι νωρίς ακόμη για σαφή συμπεράσματα.

Βασιζόμαστε με μεγάλη “σιγουριά” στα φωτεινά Χριστούγεννα και τις καλές θερμοκρασίες και περιμένουμε απλά να δούμε αν επαληθευτεί η λαϊκή ρήση μέσα από τις παροιμίες, που αναφέρει: “Αν είν’ τα Γέννα φεξερά, είν’ τα Φώτα θαμπερά”‘.

Καλές γιορτές

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα