880.000 άνθρωποι θύματα εκμετάλλευσης στην Ε.Ε.

880.000 άνθρωποι θύματα εκμετάλλευσης στην Ε.Ε.

Ποια είναι η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με τα θύματα εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των ανθρώπων που θεσπίστηκε το 2007, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Γ. Παπανικολάου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η παράνομη και αναγκαστική μετακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους δυστυχώς είναι παρούσα και στην Ε.Ε. και βρίσκει γόνιμο έδαφος ανάπτυξης στην Ευρώπη που ταλανίζεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση και από την μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της, ιδίως εκείνων που διαμένουν σε κράτη μέλη του Νότου, όπως στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας, 880.000 άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι θύματα αναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 1,8 ανθρώπους ανά χίλιους κατοίκους".

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην σύνδεση του φαινομένου με την παράνομη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη έρχεται παράλληλα αντιμέτωπη με τις εγκληματικές- εις βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- πρακτικές των δουλεμπόρων, και επομένως οφείλει να επιδεικνύει την μέγιστη προσοχή στα ζητήματα αυτά.

"Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας αποσπά από τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αξίες", τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας πως η Ευρώπη αποτελεί παγκόσμιο φάρο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του ατόμου. 

"Στην Ε.Ε., και αυτό το διαπιστώνουμε στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπάρχει δυστυχώς σήμερα έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση του φαινομένου", τόνισε ο κ. Παπανικολάου για να καταλήξει πως τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα δεν μπορούν να επισκιάζουν την ύψιστη αξία, ηθική και νομική της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.  

SHARE:

24Media Network