Άγιο Όρος: Μυστήριο με γυναικεία οστά

default image

Γυναικεία οστά βρέθηκαν στο Άγιο Όρος, τα οποία χρονολογούνται περίπου στον 16ο αιώνα, ενώ έχουν σταλεί στον Δημόκριτο, προκειμένου να εξακριβωθούν οι πληροφορίες.

Ένα ανέλπιστο εύρημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, στο Άγιον Όρος, θραύσματα οστών που φαίνεται να ανήκουν σε κνήμη γυναικείου ποδιού κέντρισαν το ενδιαφέρον των ερευνητών.

Τα οστά βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το δάπεδο όπως περιγράφει ο Μοναχός Θεόφιλος και συνήθως κάτω από τον ναό τοποθετούνται τα λείψανα των κτητόρων, αυτών δηλαδή που έχτισαν το μοναστήρι ή που έδωσαν τα χρήματα. Δεν αποκλείεται λοιπόν αυτός ο άνθρωπος που ήταν κτήτορας τον 16ο αιώνα να έφερε τα λείψανα της γυναίκας του, ώστε να “βρίσκεται” μαζί του.

Σύμφωνα τώρα με τους ειδικούς η γυναίκα αυτή ήταν, μάλλον, η Στάνα, η σύζυγος ενός από τους κτήτορες της Μονής.

Η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Λόρα Αντίκας Γούιν ανέφερε: “Ήταν τελείως διαφορετικά από τη μορφολογία ανδρικών οστών. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι εντάσσονται στην κατηγορία των οστών που μπορεί να προέρχονται από γυναίκα”.

Τα ευρήματα εστάλησαν στο Δημόκριτο για να διαπιστωθεί επιστημονικά η προέλευση τους, ενώ θα δουν σε ποια εποχή χρονολογούνται με τη χρήση ραδιενεργού άνθρακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα