Βίντεο-ντοκουμέντο. Όταν κάηκε η Αθήνα για το 2ο μνημόνιο

Βίντεο-ντοκουμέντο. Όταν κάηκε η Αθήνα για το 2ο μνημόνιο

Ακυκλοφόρητα πλάνα δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, τέσσερα χρόνια μετά την υπερψήφιση στη Βουλή του δευτέρου κατά σειρά μνημονίου. Ήταν η νύχτα που κάηκε η Αθήνα (Vid)

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο με ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα πλάνα από τις 10 και 12 Φλεβάρη του 2012, δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω YouTube.

Το βίντεο ξεκινά από το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου. Η αστυνομία εκκινά την επιχείρηση εναντίον των διαδηλωτών που βρίσκονταν στο πάνω και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Τα περισσότερα πλάνα καταγράφουν τις συγκρούσεις της 12ης Φεβρουαρίου, ημέρας ψήφισης του δευτέρου κατά σειρά μνημονίου στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Το ιστορικό υπόβαθρο πριν τις μαζικές κινητοποιήσεις:

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου, συνδυάστηκε με χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα, ύψους 130 δις ευρώ. Η νέα χρηματοδότηση συνοδευόταν από δεύτερο μνημόνιο που περιλάμβανε τους όρους του δανείου και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που όφειλε να λάβει η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα. Προκειμένου να προχωρήσει το νέο δανειακό πακέτο και το PSI, οι αρχηγοί των κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου, κατέληξαν στις 9 Φεβρουαρίου 2012, σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων του νέου μνημονίου, το οποίο τέθηκε σε ψήφιση στην βουλή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των μέτρων του νέου μνημονίου περιλαμβανόταν μείωση του βασικού μισθού κατά 22% (από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ) και επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών), για τους οποίους ο βασικός μισθός διαμορφωνόταν στα 510 ευρώ. Άλλα μέτρα αφορούσαν κατάργηση 150.000 θέσεων εργασία από το δημόσιο τομέα, ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις με την λήξη των κλαδικών, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα κ.α.

Οι συγκρούσεις και το όργιο καταστολής:

Συνδικάτα και κινήσεις πολιτών αντιδρώντας στα νέα μέτρα προκήρυξαν απεργίες και οργάνωσαν συλλαλητήρια. Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας, διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στο οποίο σημειώθηκαν μικροεπεισόδια. Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων από την βουλή, διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος το οποίο είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Περίπου στις 18:00 οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση με σκοπό να αδειάσουν την πλατεία Συντάγματος. Οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος που είχαν δώσει το παρόν στην διαδήλωση φυγαδεύτηκαν από τον αποπνικτικό από τα δακρυγόνα χώρο της πλατεία, και μεταφέρθηκαν προληπτικά στο ιατρείο της βουλής. Τις επόμενες ώρες τα επεισόδια εξαπλώθηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Υπήρξαν καταγγελίες για ακραία καταστολή από την αστυνομία, ενώ πυρπολήθηκαν και κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα σε αυτά που καταστράφηκαν, ήταν ο κινηματογράφος "Αττικόν" και ο "Απόλλωνας".

Ζημιές σημειώθηκαν συνολικά σε 93 κτίρια. Τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο 76 πολίτες και συνελήφθησαν 79. Εκτός από την Αθήνα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα, στο Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις. Οι περισσότερες καταστροφές αφορούσαν πολιτικά γραφεία των τοπικών βουλευτών.

Το βίντεο-ντοκουμέντο από τις συγκρούσεις στην Αθήνα:

Στο 9.30 καταγράφεται διαπιστευμένος συντάκτης να λέει: "Είμαι διαπιστευμένος συντάκτης του υπουργείου δημόσιας τάξης και τους ξέρω καλά τι είναι οι ΔΕΛΤΑ. Είναι εγκληματίες αυτοί".

Στο 18ο λεπτό καταγράφονται οι δεκάδες τραυματίες από την επέμβαση της αστυνομίας. Αυτόπτες μάρτυρας έκαναν τότε λόγο για "χτυπήματα στον σωρό".

Βίντεο: Perseus999

SHARE:

24Media Network