Αλλαγή νόμου: Τι ισχύει για τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο

Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα EUROKINISSI

Τι δήλωσε ο Στράτος Παραδιάς, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιόκτητων ακινήτων και της Διεθνούς Ένωσης

Έκκληση στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο κτηματολόγιο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Ο Στράτος Παραδιάς τόνισε στον Νews24/7 στους 88,6 ότι ο νόμος έχει αλλάξει και η ακίνητη περιουσία κάποιου μπορεί να παραγραφεί και να περάσει στο Δημόσιο εάν ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλλει την αίτηση του εντός 7 ετών και όχι 20 όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά αστικά ακίνητα που είναι αδήλωτα, μίλησε για περιφρόνηση του Συντάγματος και αναρωτήθηκε γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν κοιτάνε στο υποθηκοφυλακείο για τα σχετικά στοιχεία των ακινήτων.

Ξεκίνησε άλλωστε σήμερα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (39/4/7-11-2018), με την οποία καλούνται όσοι έχουν δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των Προκαποδιστριακών Δήμων/Κοινοτήτων

Α) Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και

Β) Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας

του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 12-02-2019 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 13-05-2019 για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Συνεπώς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (12-02-2019) για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

SHARE:

24Media Network