Αμύνταιο: Εκκενώνεται οριστικά ο οικισμός Αναργύρων

Αμύνταιο: Εκκενώνεται οριστικά ο οικισμός Αναργύρων

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Δέκα χρόνια ακούν οι 150 μόνιμοι κάτοικοι υποσχέσεις για απαλλοτρίωση και μεταφορά του οικισμού

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλο κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Υποσχέσεις χρόνων χωρίς αντίκρυσμα

Το χωριό αντιμετωπίζει εδώ και πάνω από μία δεκαετία προβλήματα με την παρουσία του ορυχείου και, όπως αναφέρουν κάτοικοι και εκπρόσωποι του σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ νομού Φλώρινας "ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ", οι υποσχέσεις για απαλλοτρίωση και μεταφορά σε άλλη περιοχή δεν τηρήθηκαν ποτέ, καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα δεν υπογράφηκε για να προχωρήσει το σχέδιο.

Στους Αγίους Αναργύρους υπάρχουν 150 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων αρκετοί είναι εργαζόμενοι στα ορυχεία και άλλοι ασχολούνται με τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Το ορυχείο τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης και τις δύο μονάδες του Αμυνταίου και, σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι από τα πλέον αποδοτικά σε λιγνιτικές θερμίδες. Αυτή την περίοδο βρισκόταν σε φάση συντήρησης και επρόκειτο να λειτουργήσει τη Δευτέρα.

ΠΑΣΟΚ: Το σόου της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν

“Η ζημιά που προκλήθηκε από το πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο στο ορυχείο Αμυνταίου είναι τεράστια και επιβάλλεται να αποτιμηθεί ολόπλευρα, γρήγορα, μεθοδικά και με σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση.

Το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του στην περιοχή ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή για όλη την εξέλιξη και σε σύντομο χρόνο θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση τόσο από τη Διοίκηση της ΔΕΗ όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό” σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας μάλιστα ότι η έκταση της καταστροφής δεν επιτρέπει ολιγωρίες, μισόλογα και λογικές  συγκάλυψης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον οικισμό των Αγίων Αναργύρων το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως “οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλες και δεν αναιρούνται από το γεγονός ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Η μετεγκατάσταση του οικισμού που νομοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ,2,5 χρόνια τώρα βρίσκεται στο απόλυτο μηδέν. Οι υποσχέσεις και τα λόγια περίσσεψαν και οι πράξεις έλειψαν παντελώς.

Το σόου του κυβερνητικού θιάσου που υπόσχεται τώρα να κάνει ό,τι δεν έπραξε επί 2,5 χρόνια δεν πείθει κανένα”, ενώ καταλήγει επισημαίνοντας: “Όλες οι μετεγκαταστάσεις οικισμών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, τέσσερις τον αριθμό, νομοθετήθηκαν και προχώρησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα ή σημειώνουν απελπιστικές καθυστερήσεις.

Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης Τσίπρα στην περιοχή με την τεράστια συνεισφορά στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας είναι επιεικώς απαράδεκτη και για τους κατοίκους της περιφρονητική.

Όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλυτέρα”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αμύνταιο: Κρίσιμο 48ωρο. Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις στο ορυχείο της ΔΕΗ

Αμύνταιο: Εκτεταμένες καταστροφές από την κατολίσθηση

Συναγερμός στη ΔΕΗ: Κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

SHARE:

24Media Network