Ανοίγουν οι ψηφιακές πλατφόρμες για αποζημιώσεις και δωρεές στους πυρόπληκτους – “Οδικός” χάρτης

Ανοίγουν οι ψηφιακές πλατφόρμες για αποζημιώσεις και δωρεές στους πυρόπληκτους – “Οδικός” χάρτης
Στις φλόγες σπίτι στη Βαρυμπόμπη. AP Photo/Thanassis Stavrakis

Η Στεγαστική Συνδρομή για τους πυρόπληκτους μπορεί να φτάσει ως τις 150.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το 80% είναι κρατική επιχορήγηση και το υπόλοιπο 20% δίνεται ως άτοκο δάνειο με κρατική εγγύηση, ενώ για τις αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις- αγρότες προβλέπονται επιχορηγήσεις έως το 70% των ζημιών.

Σήμερα το απόγευμα ξεκινά η λειτουργία των ψηφιακών «εργαλείων» μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και για δωρεές (e-dorees.gov.gr).

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι με απλό τρόπο να γίνει η όλη διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων και βέβαια άμεσα να ξεκινήσουν οι καταβολές των πρώτων αποζημιώσεων ώστε να στείλει έμπρακτα το μήνυμα της κρατικής αρωγής.

Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο αποζημίωσης  των πυρόπληκτων, φτάνει προς ώρας τα 500 εκατ ευρώ. Κομβικό πάντως στην όλη προσπάθεια είναι το Ε9 δηλαδή τα δηλωμένα από τον πολίτη περιουσιακά στοιχεία βάσει των οποίων θα δοθούν προκαταβολές έναντι των ποσών της στεγαστικής συνδρομής και της επιχορήγησης των επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι με βάση του εντυπο  Ε9 θα αποζημιωθούν και  τα αυθαίρετα με χαρακτηριστικά νομιμοποίησης.

Βέβαια σε πρώτη φάση η εκλεκτική διαδικασία θα είναι σε βασικό στάδιο αν και μέσω του taxis υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων για τα δηλωμένα ακίνητα στη μερίδα του κάθε φορολογούμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων θα έχει ως εξής:

  • Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς TAXIS, οπότε αυτόματα θα γίνεται και η η ταυτοποίηση του προσώπου που διεκδικεί την προκαταβολή. Παράλληλα θα γίνεται και ο έλεγχος με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφορία, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση, ενοικίαση,  ποια είναι τα στοιχεία του ακινήτου κλπ
  • Σε δεύτερο στάδιο ο πυρόπληκτος θα δηλώνει αν το ακίνητο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και αν είναι κατοικήσιμο ή όχι. Γιαυτό, μέσα από μια τεχνική προετοιμασία που ήταν σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, έχουν προβλεφθεί  υπάρχουν ξεχωριστά πεδία στην ηλεκτρονική αίτηση ώστε κάθε ιδιοκτήτης να τα συμπληρώνει ανάλογα με το εάν δικαιούται και στεγαστική συνδρομή και αποζημίωση για την οικοσκευή, ή εάν είναι ενοικιαστής και δικαιούται αποζημίωση μόνο για την οικοσκευή. Επίσης προβλέπεται ξεχωριστό πεδίο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
  • Όταν συμπληρωθούν τα πεδία θα γίνεται η υποβολή κι αν τα στοιχεία του ακινήτου διασταυρώνονται με τα στοιχεία που είναι δηλωμένα στο Ε9, τότε η αίτηση θα γίνεται δεκτή.

Στόχος είναι βέβαια η γρήγορη εκταμίευση της πρώτης αρωγής ώστε το κράτος να φανεί αξιόπιστο ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών και βέβαια ο έλεγχος. Σε ότι αφορά τις κατοικίες υπεύθυνο για την αποτίμηση των ζημιών θα είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ  οι επιχορηγήσεις των επιχειρήσεων θα δοθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Για τις επιχειρήσεις κτηνοτροφικές μονάδες και τις καλλιέργειες υπεύθυνες θα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ. Ήδη βέβαια το έργο των ελέγχων έχει ξεκινήσει στις πληγείσες περιοχές όπου σε κάποιες από αυτές μάλιστα έχει ολοκληρωθεί.

Η ΠΝΠ

Αναλυτικά με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται τα εξής:

Για κατοικίες:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Οι ενοικιαστές δικαιούνται μόνο την αποζημίωση για οικοσκευή είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα κατοικία. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ως εξής:

  • 6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες
  • 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες λόγω σοβαρών ζημιών
  • 2.000 ευρώ για κατοικήσιμες κατοικίες με ζημιές

Αποζημιώσεις επιχειρήσεων

Στις επιχορηγήσεις προβλέπεται μια πρώτη αρωγή, μια πρόσθετη προκαταβολή 20% (συμπληρωματική εφόσον η ζημία υπερβαίνει το ποσό της πρώτης αρωγής) και στην συνέχεια η αποπληρωμή. Η συνολική αποζημίωση θα φτάσει έως το 70%, της συνολικής εκτιμηθείσας ζημίας Οι υπηρεσίες των περιφερειών θα πραγματοποιήσουν έλεγχους για τις καταστροφές σε επιχειρήσεις και ακολούθως θα παραδώσουν τα πορίσματα στο υπουργείο Οικονομικών που θα προχωρήσει στο σύνολο των επιχορηγήσεων. Η διαδικασία έχει ως εξής:

1. Επιχορήγηση για κτιριακές εγκαταστάσεις: Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

  • 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,
  • 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και
  • 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Στη β’ φάση, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, εφόσον οι πρώτες εκτιμήσεις δείξουν ότι η πρώτη αρωγή δεν ήταν επαρκής, ενώ στη γ’ φάση με την τελική εκτίμηση, οι επιχειρήσεις θα πάρουν επιχορήγηση στο 70% των εκτιμώμενων ζημιών. Σε αυτό το ποσό, θα συνυπολογιστούν οι ενισχύσεις από την α’ φάση (Στεγαστική Συνδρομή + επιχορήγηση για ζημιές) και η προκαταβολή που μπορεί να έχει ληφθεί στη β΄ φάση.

2. Επιχορήγηση καλλιεργειών: Αν πρόκειται, για αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή που δεν έχουν υποστεί ζημιές, τότε θα λάβουν τα εξής:

  • 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,
  • 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και
  • 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Στη γ’ φάση, η επιχορήγηση που δικαιούνται θα υπολογιστεί στο 70% των συνολικών ζημιών, στην οποία θα συνυπολογιστεί η Στεγαστική Συνδρομή (αν πήραν) και η ειδική αποζημίωση της πρώτης αρωγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα