Απέκλεισαν το κέντρο ΑμεΑ - Διαμαρτυρία για τα ψαλιδισμένα επιδόματα

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες 37 πόλεις από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012.  Όπως καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ, «στην παρούσα στιγμή πάνω από 70 χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ», καθώς όπως επισημαίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση.
Κάνει επίσης λόγο για μια «πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση» για την οποία, όπως αναφέρει, «ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας».(EUROKINISSI)
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες 37 πόλεις από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012. Όπως καταγγέλλει η ΕΣΑμεΑ, «στην παρούσα στιγμή πάνω από 70 χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ», καθώς όπως επισημαίνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση. Κάνει επίσης λόγο για μια «πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση» για την οποία, όπως αναφέρει, «ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας».(EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Με δυσκολία η διέλευση οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Τι έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στους δρόμους βρέθηκαν σήμερα τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), αντιδρώντας στην διακοπή των συντάξεων και επιδομάτων που έχουν υποστεί μέχρι να γίνει επανεξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ).

Στην Αθήνα τα άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στις 11 το πρωί, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες 36 πόλεις, έξω από τα ΚΕΠΑ.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν: "Όχι στην κοινωνική ευθανασία των ΑμεΑ", "Και ανάπηρος και φτωχός" και "Όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία", τα άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το πρόβλημα με την επαναξιόλογηση από τα ΚΕΠΑ, αφορά περισσότερα από 70.000 ΑμεΑ, που είναι επί μακρό χρονικό διάστημα στις λίστες αναμονής και των οποίων η σύνταξη και το επίδομα έχει ανασταλεί, μέχρι να γίνει η επανεξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση.

Επίσης, για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση.

Ακόμη, ζητούν την ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, ενώ επιπλέον η Συνομοσπονδία αιτείται τη θεσμική εκπροσώπησή της στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.

SHARE:

24Media Network