Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική. 56 δασικές πυρκαγιές μέσα σε λίγες ώρες

Wildfire in Stamata region, in Northern Athens, on July 21, 2015 /     , 21 , 2015
Wildfire in Stamata region, in Northern Athens, on July 21, 2015 / , 21 , 2015 SOOC

Ισχυρότατες δυνάμεις θα παραμείνουν στα τρία μέτωπα στα όρια Κορινθίας-Αττικής μέχρι να τεθούν έστω και υπό μερικό έλεγχο

Συνολικά 56 δασικές πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Επικράτει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες εκ των οποίων τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Σε ύφεση βρίσκονται πλέον και τα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα, στις Άκρες Μεγάρων, στο Καντήλι της Νέας Περάμου Αττικής, όπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 9 άτομα πεζοπόρο, 7 υδροφόρες ΟΤΑ, ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη και σε δασική έκταση στο Παλαιοχώρι – Παλαιοκούνδουρα Μάντρας Αττικής.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 8 οχήματα ΟΤΑ, ένα ελικόπτερο και 8 αεροσκάφη. Συνολικά και στα τρία μέτωπα επιχειρούν 219 άντρες της Πυροσβεστικής με 57 οχήματα και 11 εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, η μεγαλύτερη δυνατή δύναμη δηλαδή από Αττική και Κορινθία. Οι ενισχύσεις από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία ακόμα και Θεσσαλονίκης έφτασαν και θα αντικαταστήσουν τους καταπονημένους από την υπεράνθρωπη προσπάθεια πυροσβέστες.

Η πλέον επικίνδυνη πυρκαγιά ήταν αυτή στον Κιθαιρώνα στα Παλαιοκούνδουρα, όπου ήταν πολύ κοντά στον οικισμό, ωστόσο “εγκαίρως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θωράκισαν τον οικισμό με περίμετρο” όπως ειπώθηκε από αξιωματικό του Σώματος.

Πλέον η υπεράνθρωπη και τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών δείχνει να κερδίζει το στοίχημα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πριν πέσει η νύχτα με την προσπάθεια των πιλότων των εναέριων μέσων να είναι απόλυτα επιτυχής και άμεση. Οι ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν και στα τρία πύρινα μέτωπα, που έχουν προκαλέσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική, όλη τη νύχτα καθώς καμία πυρκαγιά δεν βρίσκεται σε κατάσταση που να μπορεί να χαρακτηριστεί έστω και υπό μερικό έλεγχο με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων να είναι εξαιρετικά έντονος.

Υπενθυμίζεται, πως οι Άκρες Μεγάρων καίγονται για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο εξαιτίας εμπρησμού από αμέλεια ενός 52χρονου αγρότη της περιοχή που συνελήφθη, γιατί όπως κατέληξαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και κατόπιν σχετικών μαρτυρικών καταθέσεων, εκείνος προκάλεσε την πυρκαγιά όταν πήγε στην περιοχή για να “καπνίσει” τα μελίσσια του.

Σημειώνεται, ότι βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε θέμα τυχόν εμπρησμού και στα άλλα δύο μέτωπα που κρίθηκαν εξαιρετικά ύποπτα, καθώς στην Νέα Πέραμο και τα Παλαικούνδουρα, οι πυρκαγιές ξέσπασαν με διαφορά ενός τετάρτου λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι.

Σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, η αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική οφείλεται πρώτα στην υγρασία που είχαν τα δέντρα και τα χόρτα και λόγω της πυρκαγιάς παράγουν έντονο λευκό καπνό και λόγω της κατεύθυνσης των δυτικών ανέμων που φέρνουν το νέφος της πυρκαγιάς ανατολικά, δηλαδή εντός του λεκανοπεδίου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική για μία ακόμη φορά υπενθυμίζει στους πολίτες:

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

* Να απομακρύνονται έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς αυτή θα καταφθάνει.

* Να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τρία μεγάλα μέτωπα στα όρια Κορινθίας - Αττικής

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στη Νέα Πέραμο. Μαίνεται η φωτιά στα Μέγαρα

SHARE:

24Media Network