Αποζημίωση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Αποζημίωση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα
Βιβλική καταστροφή στη Μάνδρα. Eurokinissi

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας έκρινε ότι θα πρέπει να αποζημιωθεί για ψυχική οδύνη, με το ποσό των 270.000 ευρώ, οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του, μαζί με ακόμη 24 πολίτες, στις πλημμύρες της Μάνδρας το 2017.

Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 270.000 ευρώ, για ψυχική οδύνη, επέβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών στη Μάνδρα της Αττικής το Νοέμβριο του 2017. Το δικαστήριο “είδε” ευθύνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Αττικής.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 6816/2021 κρίση του, υποστήριξε πως ο θάνατος του 29χρονου ήταν «απρόσμενα τραγικός», ενώ «τα συντρέχοντα περιστατικά του ατυχήματος ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για τους ενάγοντες (την οικογένειά του)». Άλλωστε, το θύμα ήταν ένας από τους 25 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από τα ορμητικά του υπερχειλισμένου ρέματος Σούρες. Η σορός του είχε βρεθεί ύστερα από τρεις μέρες στις εκβολές ποταμού στην Ελευσίνα

Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του τις ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

– η Περιφέρεια Αττικής, το Δικαστήριο έκρινε ότι «παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη στην Μάνδρα Αττικής» τα οποία υπερχείλισαν στις 15 Νοεμβρίου του 2017. Αν και από το 2014 είχε εγκριθεί μελέτη για την εκτροπή των ρεμάτων και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, η Περιφέρεια κατά το δικαστήριο “αδικαιολογήτως δεν προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες”.

– η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως “η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων αντιμετωπίσεων κινδύνων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η πλημμύρα”, “δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών”. Μάλιστα, στην περίπτωση του 29χρονου το Δικαστήριο ανέφερε ότι αν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε «προβεί στην τακτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών» τότε ο αποθανών θα γνώριζε τον κίνδυνο πλημμύρας που θα αντιμετώπιζε, μεταβαίνοντας στην εργασία του.

– η Ελληνική Αστυνομία δεν εκπόνησε ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και δεν διενήργησε “προληπτικό έλεγχο για τη βατότητα του οδικού δικτύου σε τοπικό – περιφερειακό και εθνικό επίπεδο”. Τέλος, το δικαστήριο θεωρεί σημαντική παράλειψη των αστυνομικών οργάνων, “να διατάξουν τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών ήδη από 6:50 πρωινή όταν διεβιβάσθη στο Κέντρο Επιχειρήσεων σήμα για πτώση βράχων στο εν λόγω οδικό δίκτυο” και “να εκδώσουν έκτακτο δελτίο για την αποφυγή του εν λόγω οδικού δικτύου λόγω πτώσεως βράχων σε αυτό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα