Άρειος Πάγος: Την αθώωση της 53χρονης καθαρίστριας ζητά η εισαγγελέας

Η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο
Η 53χρονη καθαρίστρια από το Βόλο EUROKINISSI

Συζητήθηκε η υπόθεση της καθαρίστριας από το Βόλο ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Την αναίρεση της απόφασης ζητά η αντεισαγγελέας του ΑΠ, Όλγα Σμυρλή.

Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε η 53χρονη καθαρίστρια ζήτησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, κατά την ακροαματική διαδικασία.

«Να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελους Εφετείου Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα» εισηγήθηκε η εισαγγελική λειτουργός. Έτσι, η 53χρονη που βρέθηκε αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα για να ακούσει τη διαδικασία, δεν αποκλείεται να μην χρειαστεί να επιστρέψει ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για να δικαστεί εκ νέου.

ADVERTISING

Αν τελικά ο Άρειος Πάγος κρίνει πως σήμερα δεν υπάρχει άδικη πράξη, τότε η δικαστική περιπέτεια τελειώνει εδώ και δεν απαιτείται να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή, για την καταδίκη σε ποινή κάθειρξης 10 ετών που επιβλήθηκε στην 53χρονη, υποστήριξε μεταξύ άλλων για: -

Την απάτη κατ’ εξακολούθηση: Η απάτη προκλήθηκε άπαξ, η ποινική δίωξη έχει παύσει λόγω παραγραφής και το δικαστήριο εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε τις ποινικές διατάξεις. «Ως χρόνο τέλεσης της κακουργηματικής απάτης δέχθηκε την περίοδο 1996-2015 που ήταν ο χρόνος που φέρεται να προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο λαμβάνοντας του μισθού της. Ο αληθής χρόνος τέλεσης όμως, είναι το 1996 που προσκόμισε νοθευμένα πιστοποιητικά με αποτέλεσμα την παραπλάνηση της αρμόδιας επιτροπής» υποστήριξε και πρόσθεσε: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

-Τη ζημία: Δεν επέρχεται μείωση περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.

«Να βοηθηθούν κι άλλοι»

Η 53χρονη κατά την έξοδό της από το δικαστικό Μέγαρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαι χαρούμενη ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλεία μου μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν. Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ, να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα οι 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μετανιώνω. Ωστόσο, δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πετρόπουλος: Η καθαρίστρια από τον Βόλο θα πάρει την σύνταξή της

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο

24Media Network