Άρση μέτρων: Αποφασίζεται το 1 υποχρεωτικό self test στα σχολεία αντί για 2

Άρση μέτρων: Αποφασίζεται το 1 υποχρεωτικό self test στα σχολεία αντί για 2
Self test Shutterstock

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αναμένεται να εισηγηθεί την υποχρεωτικότητα μόνο ενός self test στα σχολεία από 1η Απριλίου.

Όπως είχε προαναγγελθεί, η Κυβέρνηση προχωρά στην χαλάρωση ενός ακόμη υποχρεωτικού μέτρου το οποίο αφορά στη διενέργεια ελέγχου για κορονοϊό στα σχολεία. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται στη σημερινή συνεδρίασή της να εισηγηθεί τελικά την υποχρεωτική διενέργεια ενός μόνο self test την εβδομάδα αντί για δύο.

Η χαλάρωση του μέτρου αυτού αναμένεται να ισχύσει μετά το τέλος του Μαρτίου και βασίζεται στη γενικότερη λογική που υπάρχει για την αλλαγή στη στρατηγική των ελέγχων για κορονοϊό. Το μέτρο αφορά μόνο τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς ενώ προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι σχετικά με την υποχρεωτικότητα για self test των μη εμβολιασμένων εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, – μετά και από σχετική σύσταση του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) – θα υπάρχουν αλλαγές στη λογική του ελέγχου για κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τεστ για τον κορονοϊό πρόκειται σύντομα να κάνουν μόνο όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή παρουσιάζουν αναπνευστική λοίμωξη. Βέβαια για τον καθένα από εμάς υπάρχει πάντα η επιλογή του self test.

Ο Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε παράλληλα, ότι θα γίνουν αλλαγές και στην καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς θα καταγράφονται στο μέλλον μόνο οι σκληροί δείκτες, όπως οι νεκροί και οι διασωληνωμενοι. Για το λόγω αυτό δεν έχει νόημα η καταγραφή των χιλιάδων κρουσμάτων από τη νόσο.

Κάτι τέτοιο εξάλλου συμβαίνει και με την επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2021, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα γρίπης, όμως στη σχετική εβδομαδιαία έκθεση καταγράφονται μόνο οι μερικές δεκάδες των εισαγωγών σε ΜΕΘ και των θανάτων.

Όπως έχει επισημανθεί αρκετές φορές από την επιστημονική κοινότητα αλλά και από το Υπουργείο Υγείας, σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται ο διευρυμένος έλεγχος του πληθυσμού, όμως τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της επιδημίας και την παγίωση της πεποίθησης ότι η νόσηση με την μετάλλαξη Όμικρον 2 δεν προκαλεί σοβαρά πριστατικά.

Επίσης ο πληθυσμός ειδικά τον μαθητών είναι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει ελεγχθεί τόσο πολύ και με σταθερή συχνότητα. Διαπιστώθηκε δε, ότι ακόμη και η καταγραφή εκατοντάδων χιλιάδων κρουσμάτων δεν μεταφράστηκε αυτή σε σοβαρή μόλυνση με σημαντικές επιπτώσεις στα παιδιά αλλά και στο περιβάλλον τους.

Με βάση τα παραπάνω αλλά και από το γεγονός ότι διατηρούνται σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά, θεωρείται ότι δεν είναι αναγκαίος ο τόσο έντονα τακτικός έλεγχος και γι’ αυτό η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ένα self test την εβδομάδα. Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη στρατηγική για την άρση των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα