Άσκηση 'Τυφώνας 2' με σενάριο αντιμετώπισης χτυπήματος Τζιχαντιστών σε μεγάλες πόλεις της χώρας

Αστυνομικοί κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών ληστείας που έγινε σε Εφορία στα Εξάρχεια.Οι ληστές φεύγοντας τραυμάτισαν υπάλληλο εταορίας σεκιούριτι, Αθήνα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου  2010.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Αστυνομικοί κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών ληστείας που έγινε σε Εφορία στα Εξάρχεια.Οι ληστές φεύγοντας τραυμάτισαν υπάλληλο εταορίας σεκιούριτι, Αθήνα Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για την προγραμματισμένη συνέχεια της άσκησης επί χάρτου «Τυφώνας» που έγινε το καλοκαίρι στο ΚΕΜΕΑ, με την διαφορά όμως ότι τώρα θα γίνει με εμπλοκή δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας και με ρεαλιστικά σενάρια για την εξαγωγή συμπερασμάτων αντίδρασης σε χρόνους, χώρους κλπ.. Σε εξέλιξη σήμερα στην Πάτρα και ακολουθούν σε άλλες πόλεις

Μέσα στον Οκτώβριο κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνέχεια της Άσκησης «Τυφώνας» της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι επί χάρτου στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στην Λ. Μεσογείων και εξετάζει σενάρια επίθεσης από Τζιχαντιστές.

Μάλιστα, στην Πάτρα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί αυτή η άσκηση με κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, επί χάρτου όμως, παρουσία μάλιστα και του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Το καλοκαίρι είχε γίνει για μία πρώτη επαφή μεταξύ των εμπλεκομένων επικεφαλής δυνάμεων και Υπηρεσίων σε κάθε συναρμόδιο φορέα για την απόκτηση μεταξύ τους οικειότητας και συνεργασίας.

Αυτή την φορά ετοιμάζεται η συνέχεια της άσκησης με την ονομασία «Τυφώνας 2», η οποία όμως δεν θα είναι επί χάρτου αλλά στο πεδίο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας, όπως συμβαίνει τώρα στην Πάτρα και κατά πάσα πιθανότητα γύρω από το Μοναστηράκι που συγκεντρώνεται και το μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών και τουριστών καθημερινά και θα αφορά την ενεργοποίηση των εμπλεκομένων δυνάμεων σε ρεαλιστικά σενάρια, για την εξαγωγή συμπερασμάτων ανταπόκρισης σε χρόνους και χώρους, κάτω από πραγματικές συνθήκες, πλήθους, κίνησης αυτοκινήτων κλπ.

Μάλιστα, η άσκηση αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, για την εξαγωγή αντίστοιχων συμπερασμάτων.

Αυτό που επισημαίνουν πάντως σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι είναι πως δεν πρόκειται για μία άσκηση που έχει σκοπό να πανικοβάλει ή να ταράξει και να προκαλέσει συνειρμούς αλλά απλά να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν σε ρεαλιστικά σενάρια που όλοι προφανώς απεύχονται να γίνουν ποτέ πραγματικότητα στη χώρα μας. Αυτό που επίσης τονίζουν στην Αντιτρομοκρατική, είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ένδειξη πως η χώρα μας είναι στόχος, ωστόσο οι «γνώστες» του αντικειμένου πάντα πρόσθεταν, από το τότε που έκανε την εμφάνισή του ο ISIS, το εξής:

Η Ελλάδα ούτε αποτελούσε ποτέ στόχο Τζιχαντιστών ούτε συμφέρει να γίνει στόχος και ύστερα οι Τζιχαντιστές προτιμούν χτυπήματα στον πυρήνα της Ευρώπης εκεί που επιφέρουν δηλαδή και μεγαλύτερο αντίκτυπο… Όταν και εάν όμως γίνουν πιο δύσκολες οι συνθήκες για την επίτευξη τέτοιων χτυπημάτων στον πυρήνα της Ευρώπης, μοιραία θα στραφούν στην περιφέρεια. Ένα τέτοιο χτύπημα είδαμε πρόσφατα στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη, σε μία πόλη που για πλήθος λόγων ήταν υπεράνω κάθε υποψίας επιλογής ως στόχου.

Με αυτή την λογική λοιπόν και στην Ιταλία και στην Ελλάδα, λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη κάποια πράγματα, ελέγχονται άνθρωποι, δημιουργούνται δίκτυα πληροφόρησης και παρακολούθησης σε Hot Spot, σε συνοικίες με μουσουλμανικό πληθυσμό, στο κέντρο της Αθήνας, σε άτυπα τζαμιά κλπ., γίνονται προληπτικές προσαγωγές και «κουβέντες» με κάποια άτομα αλλά μέχρι εκεί.

Έως τώρα καμία ένδειξη δεν υπάρχει που να δικαιολογεί πανικό για την «Τσιχαντιστική απειλή». Γίνονται απλά ενέργειες που γίνονταν και πριν δύο και πριν τρία χρόνια. Και επειδή πολλά έχουν ακουστεί για τα «διδάγματα μίσους» στο κέντρο της Αθήνας, εάν υπήρχε ζήτημα υποκίνησης βίαιων ενεργειών θα υπήρχε και κατηγορούμενος με αστραπιαία αντίδραση, ωστόσο μέχρι τώρα οι όποιες προσαγωγές εξελίχθηκαν σε συλλήψεις έγιναν απλά για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Αυτό που έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι ορισμένοι ένθερμοι μουσουλμάνοι κάνουν κήρυγμα σε δικούς τους για ζητήματα που αφορούν τον ρουχισμό τους, το αλκοόλ κλπ. και αυτό έχει προκαλέσει και πρόσφατα κάποιες φασαρίες μεταξύ τους. Από αυτό όμως μέχρι του ότι υπάρχει πυρήνας στρατολόγησης απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές επί σειρά ετών κατάφεραν να αναπτύξουν ένα πολύ συμπαγές δίκτυο πληροφόρησης και έγκαιρης επίλυσης ζητημάτων στη γέννησή τους κιόλας εντός της μουσουλμανικής κοινότητας, που στην πλειονότητά τους είναι φιλήσυχοι και αναγνωρίζουν ότι κανέναν δεν συμφέρει να αλλάξει η στάση και η αντιμετώπιση που απολαμβάνουν.

Για καθαρά προληπτικούς λόγους επίσης έχουν γίνει εισηγήσεις στον Δήμο Αθηναίων να τοποθετήσει ζαρντινιέρες, τσιμέντινες μπάλες και βυθιζόμενα κολωνάκια σε νευραλγικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, ως τεχνητά εμπόδια για οχήματα.

Τόσκας: Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και χώρος ασφαλέστατος

«Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας, είναι χώρος ασφαλέστατος», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις που έκανε στην Πάτρα, με αφορμή την επίσκεψή του για να παρακολουθήσει μεγάλη άσκηση της ΕΛΑΣ, με τη συμμετοχή και άλλων υπηρεσιών, που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης τζιχαντιστών, στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Νίκος Τόσκας, «επισκέφθηκα το χώρο όπου γίνεται άσκηση μεγάλης κλίμακας σε θεωρητικό επίπεδο, στην οποία συμμετέχουν αστυνομικοί από όλη τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο». Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «η άσκηση αφορά σενάρια ασύμμετρων απειλών», ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι σενάρια, τα οποία δεν έχουν σχέση με κάτι περίεργο, ή κάποιες περίεργες πληροφορίες».

Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τόσκας τόνισε σε αυτό το σημείο ότι «η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας, είναι χώρος ασφαλέστατος και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους στην Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα.» Παρ' όλα αυτά, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας, για να έχουμε μεγαλύτερη σιγουριά και μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι δεν θα συμβεί κάτι στη χώρα μας».

SHARE:

24Media Network