Μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Πολιτική κόντρα και ανησυχία ενόψει της Κυριακής

Μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Πολιτική κόντρα και ανησυχία ενόψει της Κυριακής
Εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ Eurokinissi

Η αμέσως προηγούμενη φορά που είχαμε αστυνομική παρουσία μέσα στο άσυλο, ήταν στις 17 Νοεμβρίου 1995 μετά τα εκτεταμένα τότε επεισόδια. Άγρια πολιτική κόντρα για το δόγμα "νόμος και τάξη" λίγο πριν τους εορτασμούς για τη φετινή 17 Νοέμβρη οι οποίοι αναμένονται να εξελιχθούν σε ένα πολύ τεταμένο κλίμα.

Εικοσιπέντε χρόνια πέρασαν από την προηγούμενη είσοδο της αστυνομίας εντός πανεπιστημιακού χώρου. Η εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας, και είναι η πρώτη που γίνεται μετά την είσοδο των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1995.

Η χθεσινή έφοδος αποτελεί την επιβεβαίωση των προαναγγελθέντων “υποσχέσεων” από πλευράς υπουργείου, και ευθυγραμμίζεται με την άρση του ασύλου από τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, ελάχιστοι περίμεναν να γίνει μια τέτοια επιχειρησιακή επέμβαση χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, ως “συνέχεια” των εκκαθαρίσεων καταλήψεων και χώρων όπου εκτιμάται πως υπάρχει “οπλοστάσιο” αντιεξουσιαστών, ενώ έρχεται λίγες ημέρες πριν τους εορτασμούς της φετινής 17ης Νοεμβρίου, κάτι που δείχνει πως το κλίμα θα είναι ιδιαιτέρως εκρηκτικό.

Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής αστυνομικές δυνάμεις είχαν ήδη πραγματοποιήσει έφοδο στην ΑΣΟΕΕ εντοπίζοντας και ανασύροντας “ύποπτα” αντικείμενα.

Μετά τα γεγονότα στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το απόγευμα της Δευτέρας εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική καταστολή εναντίον τους, την ώρα που το News 24/7 δημοσίευσε νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έξω από τη ΓΑΔΑ, όταν ΜΑΤ απομάκρυναν αλληλέγγυους και προχώρησαν σε προσαγωγή και χρήση βίας χωρίς να προκληθούν από τους 20 περίπου νεαρούς.

Η στιγμή της εισβολής των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ:

 

Η στιγμή που τα ΜΑΤ επιτίθενται σε κόσμο:

Η αμέσως προηγούμενη φορά που είχαμε λοιπόν αστυνομική παρουσία μέσα στο άσυλο, ήταν στις 17 Νοεμβρίου 1995 μετά τα εκτεταμένα τότε επεισόδια μετά το τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου.

Περίπου 700 νεαροί είχαν κλειστεί μέσα στους χώρους του Πολυτεχνείου ενώ κάποιοι είχαν κάψει μια ελληνική σημαία, περιστατικό που είχε πρωτοστατήσει στα δελτία ειδήσεων της εποχής. Ο τότε πρύτανης του ΕΜΠ, Νίκος Μαρκάτος είχε δώσει το “πράσινο φως” για να μπουν οι Αρχές. Από την επιχείρηση συνελήφθησαν 650 άτομα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν οι Μαζιώτης, Πόλα Ρούπα και Λάμπρος Φούντας.

Τα επόμενα χρόνια η αστυνομία δεν μπήκε στο Πολυτεχνείο, κάτι που δεν έγινε ούτε κατά τα εκτεταμένα επεισόδια του 2008 τις ημέρες μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Οι τέσσερις προηγούμενες φορές που έγινε άρση

Άρση είχαμε συνολικά τέσσερις φορές από το ’82 και μετά.

Τον Νοέμβριο του ’85 μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Αθανάσιο Μελίστα, όταν η επιτροπή ασύλου επί πρυτανείας Μιχάλη Σταθόπουλου αποφάσισε να σπάσει την κατάληψη στο Χημείο Αθηνών.

Επί πρυτανείας Μαρκάτου το άσυλο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο άρθηκε δύο φορές, το 1991 και το 1995, την πρώτη έπειτα από πυρκαγιά στο κτίριο της πρυτανείας του ιδρύματος, η οποία πιθανότατα προήλθε από δακρυγόνο βλήμα των ΜΑΤ, και τη δεύτερη λόγω εκτεταμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν στον ευρύτερο χώρο του Πολυτεχνείου και ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις.

Τελευταία φορά ήταν το 2002 ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ η οποία θα λάμβανε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε χασισοφυτεία σε δασώδη έκταση που ανήκε στο ίδρυμα, με αποτέλεσμα να δοθεί άδεια στην αστυνομία να ξεριζώσει τα δενδρύλλια. Παρόλα αυτά δεν υπήρχε εμπλοκή με φοιτητές.

Η νέα έφοδος στην ΑΣΟΕΕ πυροδότησε μεγάλη πολιτική κόντρα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως η κυβέρνηση τελειώνει με “τις γιάφκες και τους μπαχαλάκηδες εντός των πανεπιστημίων και τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες”.

“Η κυβέρνηση και οι πολίτες θέλουν ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά μυαλά. Οι μόνοι που θέλουν κλειστά πανεπιστήμια και σκουριασμένα μυαλά είναι οι γνωστοί “μπαχαλάκηδες” που τα μετέτρεψαν σε άσυλα ανομία” τόνισε χθες από τη δική του μεριά ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

“Κεραυνοί” ΣΥΡΙΖΑ

“Η σημερινή ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέθαλψε επί 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πάλι να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες. Η στάση του εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Η ιστορία τους ξεπέρασε. Οι Έλληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών” πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας στον κ. Πέτσα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

“Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το ακροδεξιό ακροατήριο της με νόμο και τάξη πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα «νόμος και τάξη» για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.

Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού”.

Με κυβερνητικούς κύκλους να απαντούν, δίνοντας συνέχεια στο γαϊτανάκι αντιπαράθεσης:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα. Αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη, προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Προς το παρόν πάντως προτιμά τη σιωπή. Ίσως καλύπτεται από το παραλήρημα του κ.Ραγκούση”.

Ένταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) Eurokinissi

 

ΚΙΝΑΛ: Στηρίζει τις επιχειρήσεις της αστυνομίας

Τη στήριξή του στους κυβερνητικούς χειρισμούς εξέφρασε πάντως το ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί “επιβεβλημένη” την επέμβαση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ).

Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι η θέση της «παράταξή μας διαχρονικά και έμπρακτα, είναι απέναντι στη βία και στην ανομία.

Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, που συμβάλλει στην απερίσπαστη λειτουργία των πανεπιστημίων, ως χώρων ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου”.

Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε, με περιφρούρηση του χώρου, να είχαν αποφευχθεί.

Ένταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) Eurokinissi

 

Σε δική του ανακοίνωση το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

“Η ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out  του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει «σιγή ιχθύος» μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται  κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», η κυβέρνηση αξιοποιεί τις ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους φοιτητικούς συλλόγους. 

Το έδαφος της καταστολής έχει στρωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα χύνει «κροκοδείλια δάκρυα», ενώ με το «πόρισμα Παρασκευόπουλου» στοχοποιούσε ως παραβατικές τις αγωνιστικές διαδικασίες μέσα στις σχολές.

Η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και στην καταστολή είναι η ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές διαδικασίες, διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε μόρφωση, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Απαιτούμε:

Να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και καταστολή των φοιτητικών αγώνων.

Εδώ και τώρα να παρθεί πίσω η απόφαση της Συγκλήτου και να ανοίξει η ΑΣΟΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου μπροστά στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την συνέχιση των κινητοποιήσεων για σπουδές με δικαιώματα”.

Εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ Eurokinissi

 

“Δεν ξέρουμε αν “κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο” όπως δήλωσε προ ημερών ο κ. Χρυσοχοίδης, αλλά προφανώς ο ίδιος επιζητά ένα νέο Πολυτεχνείο – δυστυχώς από τη λάθος μεριά της πύλης” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΜΕΡΑ25.

Η διάταξη για το άσυλο όπως πλέον εφαρμόζεται:

“Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων”.

Η ρύθμιση του 4485/2017, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γαβρόγλου, όριζε:

1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, στην προστασία του δικαιώματος στη γνώση και στη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, έπειτα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η νέα ρύθμιση κινείται στη φιλοσοφία του νόμου 4009/2011, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 του νόμου 4009 ορίζει τα εξής:

1. Στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα