Επίθεση σε μετανάστες στον Ασπρόπυργο: Γνωστοί στις αρχές οι δράστες

Επίθεση σε μετανάστες στον Ασπρόπυργο: Γνωστοί στις αρχές οι δράστες
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013, αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Ασφάλειας και Τροχαίας με τα ανάλογα μέσα και εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης: Ελέγχθηκαν: 120 άτομα και 55 οχήματα, Προσήχθησαν : 65 άτομα, Συνελήφθησαν : 9 άτομα εκ των οποίων: Οκτώ (8) άτομα για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος και ένα (1) άτομο για καταδικαστικές αποφάσεις ενώ βεβαιώθηκαν 14 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜ.ΤΑΞΕΩΣ) Associated Press

Στην αναγνώριση δραστών από την πενταμελή ομάδα που του επιτέθηκε προχώρησε ο Πακιστανός Ασφάκ Μαχμούντ την Κυριακή. Το κλίμα τρομοκρατίας στον Ασπρόπυργο και οι τακτικές των επιθέσεων

Ακόμη μια επίθεση το απόγευμα του Σαββάτου ήρθε να συμπληρωθεί σε ένα γαϊτανάκι που κρατάει πάνω από ένα χρόνο στα χωράφια της Γκορυτσάς  Ασπροπύργου.

Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των δραστών, ο Ασφάκ Μαχμούντ, είδε την Κυριακή φωτογραφίες σεσημασμένων της περιοχής του Ασπροπύργου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάποιος από αυτούς συμμετείχε στην δολοφονική επίθεση του Σαββάτου που τον έστειλε με βαριά τραύματα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Μαχμούντ κοιτάζοντας τις φωτογραφίες υπέδειξε δύο από τους δράστες της επίθεσης, με την Ασφάλεια να θεωρεί ότι βρίσκεται κοντά στα ίχνη τους. Οι αρχές καταλήγουν πως πρόκειται για γνωστές ομάδες ατόμων που μένουν στην περιοχή και έχουν έντονα ρατσιστικά κίνητρα, ενώ παράλληλα θέλουν να διώξουν τους Πακιστανούς για να πάρουν εκείνοι τις δουλειές. Μάλιστα δεν αποκλείεται άμεσα, να γίνει οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό των και τη σύλληψή τους.

Ο Ασφάκ Μαχμούντ, είναι το τελευταίο θύμα των επιθέσεων μιας συμμορίας που χτυπά τους -κατά πλειοψηφία Πακιστανούς- εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γκορυτσά. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας αποκλειστικά στο News 24/7 λίγες ώρες μετά την δολοφονική επίθεση, ομάδα πέντε ατόμων επιτέθηκε σε εκείνον και τον φίλο του, Βακάς Χουσείν, ενώ βρίσκονταν στο χωράφι που δουλεύουν.  «Πρόλαβα να δω ότι οι δύο φορούσαν μαύρες μπλούζες και ο ένας μπλε. Ο τέταρτος κρατούσε μια μαύρη σακούλα. Μας κοίταξαν, έφυγαν και μετά από δυο τρία λεπτά ξαναγύρισαν. Μας είπαν “Βρωμιάρηδες ακόμα δεν έχετε φύγει; Φύγετε Πακιστανοί θα σας γ…με”. Οι τρεις έπιασαν εμένα και οι άλλοι δύο κυνήγησαν τον άλλο φίλο μου. Εκείνος πρόλαβε και έτρεξε και δεν χτυπήθηκε πολύ. Εγώ έπεσα κάτω. Ενώ με χτυπούσαν οι δυο με τις σιδερογροθιές φώναζαν στον τρίτο “Βγάλε το μαχαίρι. Βγάλε το μαχαίρι».

Μάνος Φραγκιουδάκης

 

Επαναλαμβανόμενες δολοφονικές επιθέσεις

Οι επιθέσεις όμως δεν είναι κάτι καινούριο στην περιοχή. Ακόμη και την προηγούμενη ημέρα, την Παρασκευή, όπως κατήγγειλε ο Μαχμούντ, ένας φίλος του απέφυγε την τελευταία στιγμή να καταλήξει και εκείνος στο νοσοκομείο, καθώς ομάδα ατόμων τον κυνήγησε την ώρα που γυρνούσε σπίτι του, χωρίς όμως να τον προλάβει.

Οι εργάτες στη Γκορυτσά ζουν καθημερινά υπό τον φόβο της συμμορίας που πραγματοποιεί ρατσιστικές επιθέσεις μένοντας ατιμώρητη. Όπως λέει ο Παναγιώτης, ιδιοκτήτης χωραφιών στον Ασπρόπυργο, «Έτσι κάνουν αυτοί. Τους χτυπάνε, σταματάνε για ένα διάστημα και μετά επιτίθενται ξανά. Περιμένουν να φύγουμε εμείς για να τους βρουν μόνους στους και να τους χτυπήσουν ή τους κυνηγάνε τα βράδια. Είναι γνωστές φάτσες αλλά κανείς από τους αρμόδιους δεν κάνει τίποτα».

Έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τότε που μετανάστες και αλληλέγγυοι διαμαρτύρονταν στους δρόμους του Ασπροπύργου για τις συνεχείς εφόδους σε χωράφια, δρόμους αλλά και σπίτια. Το θύμα της χθεσινής επίθεσης ήταν από αυτούς που δεν είχαν φοβηθεί να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αυτό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, τον έβαλε ακόμη περισσότερο στο στόχαστρο των δραστών.

Οι διαδηλώσεις του Ιουνίου, είχαν οργανωθεί μετά από τις αιματηρές επιθέσεις σε σπίτι μεταναστών τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, τέσσερις Πακιστανοί εργάτες, ο Ζία Ουλ Χλακ, ο Αντνάν Αβζέλ, ο Μοχάμεντ Αβζέλ και ο Αμπντούλ Λατίφ, είχαν δει μια ομάδα περίπου 15 ατόμων να μπαίνει στο ίδιο τους το σπίτι λίγο μετά τις 23:00 τη νύχτα. Οι δράστες άρχισαν να χτυπούν τους μετανάστες με σίδερα, μπουκάλια, πέτρες, καρέκλες, ακόμα και με την μπουκάλα του υγραερίου. Αφού τους απείλησαν ότι αν φωνάξουν την αστυνομία θα τους κάψουν το σπίτι, έφυγαν αφήνοντας πίσω τους μαυρισμένα μάτια, σπασμένα κεφάλια, δάχτυλα και χέρια.

Μετά τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου, οι επιθέσεις στους μετανάστες περιορίστηκαν μεν, αλλά δεν έπαψαν. Οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις τεσσάρων ατόμων που είχαν επιτεθεί στην αντιφασιστική πορεία και τις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ και πέτρες, φάνηκαν να τρόμαξαν προσωρινά τη συμμορία του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από την ΚΕΕΡΦΑ, από τότε έχουν γίνει άλλες τρεις επιθέσεις, με τις πλέον πρόσφατες να είναι στα τέλη του περασμένου μήνα και χθες, Σάββατο.

Τον τελευταίο χρόνο, οι οργανώσεις έχουν καταγράψει περίπου περίπου 60 επιθέσεις σε μετανάστες εργάτες, ενώ έχουν υποβληθεί και αρκετές μηνύσεις. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που τα θύματα δεν θέλουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, αφού φοβούνται για τη ζωή τους. Τα περιστατικά στον Ασπρόπυργο, αν μη τι άλλο δεν είναι μεμονωμένα, με τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται εκεί να μοιάζουν παρατημένοι στο έλεος των δραστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα