Athens Pride 2022: Ένας άνευ όρων αγώνας για ασφάλεια και ίσα δικαιώματα

Athens Pride 2022: Ένας άνευ όρων αγώνας για ασφάλεια και ίσα δικαιώματα
Athens Pride 2021 Nikos Libertas / SOOC

Στην ταράτσα του Lighthouse Athens και με φόντο τον λόφο Στρέφη, το άνοιγμα ενός μπουκαλιού Prosecco, το απόγευμα της Τετάρτης, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια ακόμα χρονιά αγώνων και διεκδικήσεων για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Είναι λίγο μετά τις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Τα φουστάνια και τα πουκάμισα των επισκεπτών του Lighthouse Athens παίρνουν σχήμα από τον αέρα που φυσά στην ταράτσα του ξενοδοχείου. Οι επιλογές για τους λάτρεις του αλκοόλ είναι Aperol και Prosecco. Υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συζητούν και φωτογραφίζονται με φόντο τον λόφο Στρέφη και τις πολυκατοικίες της πρωτεύουσας. Στην ατμόσφαιρα πνέει ο αέρας μιας …άνευ όρων επανάστασης.

Αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα του Athens Pride 2022. Άνευ Όρων. Άνευ όρων γιορτή. Άνευ όρων εκπαίδευση. Άνευ όρων ισότητα στην οικογένεια και τον γάμο. Άνευ Όρων ασφάλεια. Άνευ Όρων ζωή. Χωρίς “ναι μεν… αλλά”, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας μετά από δύο χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού είναι φέτος ανανεωμένο καθώς η διοργάνωση – όπως και η αγάπη των υποστηρικτών της – μεγαλώνει. Πριν την παρέλαση της κεντρικής ημέρας που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου, θα προηγηθεί μια ολόκληρη εβδομάδα εκδηλώσεων (από τις 10 έως και τις 17 Ιουνίου) σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η ακατάπαυστη ανάγκη για αγώνα

Παρά τις αδιαμφισβήτητες προσπάθειες και τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της επίτευξης ίσων δικαιωμάτων, το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν άτομα που πέφτουν θύματα ομοφοβίας, τρανσοφοβίας και ρατσισμού. Από τον αγώνα των διεκδικήσεων σήμερα λείπουν εκείνα που δολοφονήθηκαν ή αυτοκτόνησαν. Κι’ αυτό είναι μια ακόμα υπενθύμιση των όσων τους χρωστάμε.

Τα παραπάνω υπενθύμισε και ο Γιάννης, ένας εκ των εθελοντών της διοργάνωσης. “Το 2005 φοβόμουν να κυκλοφορήσω και να εκφραστώ ελεύθερα. Να φιληθώ με τον σύντροφό μου”. Ενώ πρόσθεσε “Αυτό αλλάζει. Η LGBTQI+ κοινότητα δεν είναι μια ομοιογενής κοινότητα. Υπάρχουν πολλές διαφωνίες στον τρόπο που διεκδικούμε, όμως όλοι συμφωνούμε σε ένα. Πρέπει να διεκδικήσουμε!

Η Θάλεια – επίσης ένα από τα μακροβιότερα μέλη του Athens Pride – έστειλε το δικό της μήνυμα. Ανάμεσα στους ανθρώπους που στελεχώνουν το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας βρήκε την οικογένειά της. Το δικό της safe space. “Η καρδιά του Pride είναι οι εθελοντές του” υπογράμμισε. “Την ασφάλεια που νιώθουμε ως εθελοντές να την βρούμε και έξω, διεκδικώντας ασφαλέστερους χώρους στην κοινωνία μας” τόνισε ενώ δεν έκρυψε την συγκίνησή της καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Έτσι λοιπόν στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η διεκδίκηση των Safer Spaces για μια ισότιμη, υπερήφανη και ελεύθερη ζωή. Ασφαλείς χώροι για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σημαίνει να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα όσον αφορά τη σεξουαλική τους ταυτότητα -με γκλίτερ και σκιές- χωρίς να ελλοχεύει ο φόβος της απόρριψης ή της μη αποδοχής. Από την οικογένεια, την εργασία ή την διασκέδαση.

Μια σύντομη ιστορία για το λογότυπο

Το Athens Pride 2022 επέστρεψε αν μη τι άλλο πιο φρέσκο και ζωηρό. Μεταξύ των αναβαθμίσεων και ένα νέο λογότυπο. Με περισσότερο χρώμα και κίνηση.

Όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα “φανταχτερά” για την μικρή ομάδα που έχει αναλάβει τη διοργάνωση της γιορτής υπερηφάνειας. Η χρήση ενός εθνικού συμβόλου, όπως αυτό του Παρθενώνα, ως σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ βρήκε αρκετούς πολέμιους. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν εναντιωθεί κάνοντας λόγο για μια “προσβλητική” ενέργεια προς την ελληνική κουλτούρα και ιστορία ακόμα και αν το σύμβολο χρησιμοποιούνταν την περίοδο εκείνη (2008) από τουλάχιστον 20 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι διοργανωτές του Pride ήταν οι μοναδικοί που έβρισκαν τείχος.

Όμως να που σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Με έναν Παρθενώνα πολύχρωμο και διοργανωτές με πείσμα και όραμα. Διοργανωτές που δεν το βάζουν κάτω και βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Ακόμα και για τα πιο μικρά και απλά, όπως ένα λογότυπο.


Ένα πάρτι χαράς προσβάσιμο σε όλους

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που διαθέτει διερμηνείς, υπότιτλους, ακουστικές περιγραφές και τουαλέτες για ΑμΕΑ. Για το Athens Pride οι έννοιες της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας δεν είναι επικοινωνιακά κόλπα με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου κοινού. Αντίθετα, αποκτούν υπόσταση μέσα από τις ενέργειες της διοργάνωσης. Το φεστιβάλ ανοίγει κάθε χρόνο την αγκαλιά του σε όλους χωρίς διακρίσεις, χωρίς “ναι μεν… αλλά”, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας κάνουν πράξη αυτά που διεκδικούν, αποδεικνύοντας μας πως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Athens Pride 2022. Ένα πάρτι χαράς, ένας αγώνας δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version