Αυξάνεται ο κατάλογος των κατηγορουμένων για το Μάτι

Αυξάνεται ο κατάλογος των κατηγορουμένων για το Μάτι
Εικόνα από το Μάτι μετά την φονική φωτιά τον Ιούλιο του 2018 Eurokinissi

Η Εισαγγελία Εφετών έκανε δεκτή προσφυγή συγγενών θυμάτων, υποστηρίζοντας ότι “είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων”

Μεγαλώνει ο κατάλογος των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής που στοίχισε τις ζωές 102 ανθρώπων, μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να προστεθεί σε αυτό ακόμη ένα τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Ύστερα από προσφυγή συγγενών κατά της εισαγγελικής διάταξης με την οποία απορρίφθηκε μήνυση σε βάρος του συνταξιούχου σήμερα υποδιοικητή Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ., Χαράλαμπο Συρογιάννη, τελικά η αντεισαγγελέας Εφετών κ. Ζωή Νικολάου, έκρινε πως προκύπτουν οι απαραίτητες ενδείξεις για να στοιχειοθετεί η άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εισαγγελική λειτουργός, “ο εγκαλούμενος ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας”.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται “τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές”.

Να σημειωθεί πως οι συγγενείς των θυμάτων, μέσω του δικηγόρου τους, Β Καπερνάρου, ζητούσαν την άσκηση δίωξης για τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αρ. Ανδρικόπουλου, ωστόσο το σκέλος αυτό της αίτησης του απορρίφθηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα